Shoppa på resa

När jag rensat i min garderob har jag fått en stor hög kläder över som jag inte använder men som jag ändå har svårt att göra mig av med. Nu har jag identifierat en stor del av den som frukten av shopping på resa. Jag har funderat på varför det blir så och kommit fram till att det är lättare att shoppa när man inte är hemma av ett par olika anledningar.

– man har mer tid att flanera, strosa och se sig omkring och snubblar därför oftare över ”fynd”

– man tänker att ett klädesplagg är en bättre variant av souvenir och ursäktar därför klädköp med att man inte köpte någon sådan.

– man är inte tillräckligt duktig på att packa det perfekta setet och får därför hål i garderoben som man måste fylla.

– man inbillar sig att andra regler gäller på resa än hemma. Samma beteende som folk som dricker mer utomlands än hemma.

– det är billigt och man tror att man ”tjänar” på att shoppa på resa.

Jag har fallit offer för ovanstående många gånger och i många länder vilket nu märks i min garderob. Dessutom är det svårare att göra sig av med kläder man köpt istället för souvenirer eftersom det då känns som man inte ska komma ihåg resan lika bra. Såklart ett tankefel men svårt att bortse från för mig. Minimalisterna har två bra inlägg om detta. Nostalgisk ränta och souvenirerna. (Observera att de också skriver att kläder kan vara bra souvenirer men bara då om de passar in i din garderob och fyller ett reellt behov. Se deras egna länkar.)

Problemet med att shoppa på resa är ju inte själva shoppandet i sig. Det är gott och väl att ha ett klädesplagg som minnessak och vissa av mina resfynd är kläder jag verkligen använt mycket och älskat. Problemet är att många kläder inte blir använda. I min reseshoppinghög befinner sig kläder som lider av följande problem:

– ett annat mode gäller hemma mot vad som var fallet på resan. (i denna kategori hamnar exempelvis en vit strandklänning från Brasilien tillsammans med alla bikinis från Brasilien samt en kinaklänning från Thailand)

– kläderna provades när jag var solbränd och såg därför finare ut än de var. I Sverige blir jag sällan så solbränd som jag var efter fem månader i Brasilien. (här hittar jag många vita och klargröna plagg)

– eftersom jag reste med lätt packning på flera av resorna lurades jag att tro att jag behövde kläderna. När jag kom hem hade jag ju en hel garderob att återupptäcka, då var nyförvärven inte lika intressanta. (detta är en frukt av att jag ännu inte lärt mig att packa det perfekte setet)

– dålig kvalitet, exempelvis är de av syntetmaterial/de har krympt i tvätten/ de har tappat färgen/de har tappat formen eller hade fel form från början. Eller att de helt enkelt användes sönder på resan och nu mest befinner sig i garderoben av nostalgiska skäl.

– de är anpassade till ett annat klimat än Sveriges. Jag har t.ex. på tok för många sommarjackor som aldrig kommer till användning i Sverige.

Nu när jag identifierat varför jag behållit denna gigantiska klädhög (det blev en hel flyttkartong) i massor med år utan att använda något i den blir det lättare att gör mig av med hela klabbet. Har inte bestämt var de ska hamna än men troligen blir det mycket till Myrorna och lite till någon bytesdag eller bytesgrupp på facebook.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s