Sälja, skänka, byta

När jag rensar hemma blir det ju en del grejer över som ska ut ur hushållet. Jag har provat några olika sätt att bli av med dem och här kommer en liten sammanställning.

Skänka
Myrorna/Emmaus/Välgörenhet
Jag har ständigt en pågående kasse till Myrorna/Emmaus/Välgörenhet och det är faktiskt det bästa sättet jag hittat hittills. Jag blir av med grejerna direkt och känner alltid att de kommer till nytta för någon. Det enda negativa är att man inte får någon ekonomisk ersättning men det vägs nästan upp av hur lätt det är.
Vilket ställe jag skänker till beror på vad det är, prylar och böcker till Myrorna/Emmaus och kläder till välgörenhet.

Facebook
Jag är med i en bytet/skänkes-grupp på facebook och har genom den gett bort en del grejer. Det har funkat bäst med stora grejer. Vi hade en del möbler från sambons studentboende kvar som bara stod på vinden. Det var jätteskönt att någon kom hit och hämtade dem och att veta att någon annan kan använda dem. Det råkade dessutom vara andra studenter som tog dem. Extra kul.
Lite mer fix dock med att lägga upp bilder, bestämma tid och svara på mail men med möbler var det verkligen värt det!
Skänkte en del annat med och då var det ju kul att träffa den som fick det. En liten bonus där! Skänkte småprylar i hela kassar och då kan det såklart hända att den som hämtar mest var intresserad av en grej och sedan slänger resten. Jag hoppas dock att personen skänkte de grejerna vidare.

Byta
Facebook
I bytesgruppen har jag även bytt till mig/bytt bort lite grejer. Även här är det kul att träffa den man gör affärer med. Vi har bytt till oss köksgrejer vi använder mycket (mot förbrukningsartiklar) men när vi bytte bort grejer mot andra grejer var det inte lika lyckat. Det slutade oftast med att vi fick något som vi kanske inte egentligen ville ha bara för att den andre personen hade det liggande hemma och ville byta bort det. Dessa grejer har vi oftast skänkt vidare.

Swopshop
I Västra Hamnen finns en bytesaffär som jag besökt några gånger. Där har jag lämnat in lite finare kläder, fått poäng (eller hjärtan som de använder sig av där) och kunnat plocka med mig vad jag ville hem. Jättebra idé! Det enda negativa för mig är att jag måste åka dit när de har öppet och det är inte så ofta.

Sälja
Tradera
Jag har sålt en del kläder på tradera. Totalt 6 plagg för sammanlagt 70 kr. Det är ju sannerligen inte mycket pengar med tanke på hur mycket fix det är runt om kring men annons, mail och frakt.
Dock tror jag att det är stor skillnad på vad man säljer. Kanske har de kläder jag sålt inte varit tillräkligt attrakiva eller så är det en fråga om att lära sig skriva annonser.

Blocket
Lite större grejer försöker vi sälja på blocket. Fördelen där är att man får bestämma pris.
Den stora nackdelen har varit mängden administration kring varje annanons. Varje gång har det varit folk som bokar tid att de ska komma och titta och sedan inte dyker upp. Folk som säger att de ska höra av sig men inte gör det. Folk som lägger skambud. Och så vidare i all oändlighet!
När man väl kommer igenom allt de där är det förstås bra. Annonsen kostar lite till skillnad från tradera men i gengäld har vi fått mer betalt för blocketgrejerna

On The Flea                                                                                                                                                                                                                               En app jag provade för ett par månader sedan men som jag inte rört sedan de första veckorna. Det verkar inte vara så bra fart på den nu men precis i börjar sålde jag ett par lite större IKEA-lådor där för typ 30 kr. Lätt att lägga upp annons men inte så bra sökfunktioner.

 

Andra metoder:

Bytardag – missade den senaste som naturskyddsföreningen höll men nästa gång ska jag vara med! Har lagt undan några utrensade plagg för framtida bytardagar.

Sälja på kommission – ska prova det snart eftersom det finns en liten secondhandaffär runt hörnet som säljer på kommission. Har lagt undan ett par barnjeans och ett par barnskor jag ska går dit med.

Sälja på loppis – har hört mycket negativt om det att man inte får ut några pengar och att det är mycket arbete.

Barnvagnsgrupp – är med i en barnvagnsgrupp där man också kan sälja barnvagnar. Kanske är det lättare där än med blocket?

sECOnd – Har läst lite om ekomorsans secondhand sECOnd men inte provat än.

Bokbörsen – hittills har vi inte rensat ut så många böcker att jag tyckt det varit lönt att prova men min mamma säljer mycket böcker där.

Citiboard – som Anna skrev i en kommentar här häromdagen har jag ännu inte provat men kanske funkar det också bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s