Budget – Maj

Nu är maj till ända och jag tänkte att det kunde vara intressant att se hur det gick med budgeten. Vi har inga planer på att följa upp budgeten varje månad men nu när vi just börjat kan det vara givande att se hur det gick. Jag har inte räknat om posterna boende, försäkringar, räkningar och barnaktiviteter eftersom dessa är utslagna på tolv månader och därför inte ändrats.

Vår inkomst är inte riktigt den samma denna månaden eftersom CSN är kraftigt minskat i maj månad. Det kompenseras dock genom att vi båda jobbat lite, vi fått vår första jämställdhetsbonus och att vi sålde vår barnvagn och en del gravidkläder. Jag räknar därför på samma inkomst eftersom jag tänker att den är ett slags snitt. Inkomsterna kommer variera stort även under sommaren. Till hösten får vi nog göra en ny budget eftersom många av våra förutsättningar ändras då.

Första kolumnen är budgeten och den andra är maj månads kostnader.

Mat & medicin 6.700:- 8.596:-
Boende 10.000:- 10.000:-
Försäkring 1.350:- 1.350:-
Fika & mat ute 2.000:- 1.330:-
Räkningar 3.500:- 3.500:-
Kläder & skor 800:- 1.340:-
Resa 900:- 200:-
Barnaktiviteter 450:- 450:-
Nöjen 200:- 628:-
Presenter 600:- 285:-
Övrigt 3.850:- 718:-
Sparande 1.300:- 2.713:-
Totalt 31.650:- 31.650:-

Generellt känns det som att det skiftat väldigt mycket i posterna. Men det var skönt att se att trots ett hysteriskt matkonto denna månad har vi ändå kunnat spara mer än vi räknat med. Framför allt på grund av att posten övrigt är väldigt liten.

Jag tänker att anledningen till att det skiftade så mycket kanske är att vi haft fel poster från början. Kanske skulle kostnader som rörmokaren inte varit med i budgeten utan tagits från sparkontot för lägenheten/oförutsedda utgifter. Jag tror jag ska kolla lite mer på hur andra gör sina poster och kanske ändra lite.

Matkontot kanske borde räknas på något annat sätt. I vårt matkonto ingår till exempel även blöjor och denna månad har vi fått byta storlek och därför provat oss igenom en hel massa märken för att hitta något som funkar. Vi har därför blöjor för halva sommaren hemma nu. Det ger ju inga 1.800:- som det skiljde mot budgeterat men ett par hundra i alla fall. Oklart annars hur det blev så dyrt denna månad. Jordgubbar för nära 300:- totalt, men det vill vi gärna unna oss nu när det finns svenska.

Det känns bra att vi minskade vår fika & äta ute-post även om den fortfarande ser hög ut. Kanske hamnade pengarna bara i matkontot istället? Bra också att vi är tillräckligt flexibla för att klara ett par urvuxna skor samma månad som nya solskyddskläder köptes.

Resa-posten är liten helt enkelt eftersom vi inte åkt någonstans. Den posten kanske också borde vara som ett snitt. I juni kommer den vara bra mycket högre. Det blir kanske konstigt att det skiljer så mycket från månad till månad. Samma sak med presenter. Inför jul blir den säkert hög men i november borde den vara noll.

Det var en kul månad när vi båda kunde gå ut med våra vänner ett par gånger var. Det känns viktigt att budgeten klarar det 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s