Kryddor

1-åringen är väldigt intresserad av kryddburkar. Han tycker nog att de är förträffliga maracas och bra alternativ till fotboll. Idag bestämde jag mig för att också vara med i kryddburksleken och passade då på att inventera vad vi har i vårt kryddförråd. Med kryddburkar och små påsar var det lätt, men sen blev det värre. Vad räkas egentligen som en krydda? De burkar 1-åringen gillar? Allt man kan smaksätta med? Allt som står i kryddhörnan? Vad tycker ni?

Idag har vi 40 kryddor och 6 oljor/såser.

Här kommer i alla fall vad vi har i kryddhörnan bredvid spisen.

I kryddsnurran:

  • Mynta
  • Ingefära
  • Oregano
  • Spiskummin (två burkar, men det är motiverat eftersom den ena nästan är slut)
  • Chiliflakes
  • Curry
  • Kummin
  • Kardemumma (som gick ut 2013)
  • Basilika
  • Salvia
  • Cayennepeppar (två burkar, använde vi mycket förut och måste råkat köpa dubbelt)
  • Malen muskot (två burkar – helt omotiverat och bara onödigt)
  • Vallmofrön (som gick ut 2013)
  • Körvel
  • Garam Masala (två burkar – även här helt omotiverat även om vi använder det mer än muskot)
  • Dragon
  • Koriander
  • Kanel
  • Rosmarin
  • Timjan
  • Gurkmeja

Mynta, ingefära och chili är onödigt att vi har på burk. Det är ju mycket godare med färsk och inte svårt att få tag i heller. Kummin hade jag i något brödbak för typ ett år sedan och har inte använt sedan dess. Kardemumma hade jag i många bak ett tag men nu har jag kommit av mig, samma sak med vallmofröna.

Vi har alltså 25 burkar men jag räknar bara till 13 olika kryddor som vi verkligen använder (oregano, spiskummin, curry, basilika, salvia, cayenne, körvel, dragon, koriander, kanel, rosmarin, timjan och gurkmeja) Många kommer inte att förnyas när de tar slut men frågan är hur vi ska ta slut på dem? Någon som har receptförslag? Särskilt med garam masala för den tycker jag verkligen om. Eller borde jag helt enkelt fråga grannen om de vill ta över några kryddor?

I hörnan står också:

  • Salt
  • Örtsalt
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • Vitpeppar
  • En burk hel spiskummin
  • Hel lakritsrot
  • Glöggkryddor (som är så gamla att prislappen visar 3,60:- )
  • Fänkål
  • Bikarbonat
  • Hjorthornsalt
  • Vaniljpulver
  • Kanelstång
  • En burk med egen kryddblandning vi inte rört på ca 6 månader
  • Olivolja
  • Rapsolja
  • Tabasco
  • Olivolja med svampsmak
  • Hot pepper sause
  • Rödvinsvinäger

Hel spiskummin har vi varit dåliga på att använda. Nu har jag märkt upp burken så kanske det blir bättre. Lakritsrot och fänkål är kvar sedan ett försök att anpassa min kost efter Ayurvedas läror. Jag skulle brygga en slags dryck av lite olika kryddor och russin för att hjälpa matsmältningen. Tyvärr var den verkligen äcklig och jag orkade inte hålla på så länge. Nu använder jag dem aldrig.

Antika glöggkryddor borde kanske ligga i pysselskåpet möjligen. Men helst i soporna tror jag.

Kryddblandningen borde vi väl göra grytor av antar jag. Rätten vi använde den till sist var väl komplicerad för oss.

Olivolja med svampsmak kommer jag inte köpa igen även om den är god till pasta med svampsås. Dock äter vi inte det tillräckligt ofta för att göra åt även den lilla, lilla flaskan.

Av dess använder vi 9 kryddor och 5 oljor/såser.

Vi behöver alltså bara ha 22 kryddor och 5 oljor/såser.

Minimalisterna har skrivit ett inlägg på samma tema här. De hade 52 förpackningar innan rensningen. Undrar hur många som blev kvar?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s