Eller kanske en vänsterpartist?

Jag läser på vänsterpartiet i Malmös hemsida att deras ideologi ska vara ”socialism och feminism på ekologiskt grund”. Minska klyftorna, vad du får för bemötande av myndigheterna och medmänniskorna ska inte avgöras av vad du heter i efternamn eller vilket postnummer du har. Miljötänk ska genomsyra allt. Det låter ju faktiskt jättebra. Jag kanske är en vänsterpartist?

Jag kommer till avsnittet om skola och förskola. Detta intresserar ju mig mycket nu för tiden. Innan har jag alltid hoppat över det avsnittet men nu mitt eget hjärtegryn nu ska börja förskolan blir det så klart högaktuellt! Mer personal, inget vinstuttag, jämlikhet och genustänk. Att öka möjligheten att få barnomsorg på obekväm arbetstid låter väldigt bra för vår familj. Jag ser redan nu att våra jobb kommer kräva en hel del barnvakt under hösten. Att barnomsorgen är tillgänglig när den behövs är viktigt om man ska kunna jobba. (Detta låter ju även som ett bra argument att ta till för Moderaternas älskade arbetslinje, undrar just vad de säger om den saken?)

30 timmars förskola även för barn till föräldralediga och arbetslösa. Hmmm. Inte säker där. Är det verkligen 30 timmar pedagogisk verksamhet och inte delvis barnpassning? På våran blivande förskola säger de att den pedagogiska verksamheten är mellan 9 och 11 varje dag. 10 timmar i veckan får jag det till. Då är det bra om han är där. Resten av tiden är det efter behov. Kanske kommer jag tycka annorlunda den dagen vi får fler barn men just nu känner jag att samhället inte ska stå för ren barnpassning om behovet inte finns. Arbetslösa måste ju dock ha tid att söka jobb så där förstår jag det mer…

Allt under rubriken Trafik och Miljö håller jag med om till hundra procent. Bilfri innerstad, satsa på cykel- och gångbanor, människan och miljön i centrum, självförsörjande på förnyelsebar energi. Låter som min drömstad!

6 timmars arbetsdag på försök inom Malmö kommun verkar ju bra med. Oklart om det faktiskt kommer beröra min bransch men  som idé är jag helt klart för.

Lite irriterar det mig att de jämför mycket med sittande regering. Hittills har regeringen gjort si och så. Vänsterpartiet är det enda partiet som det och det. Kan de inte bara berätta vad de vill istället för att kasta pannkaka på de andra?

Jag läser lite om politiken på riksdagsnivå när jag ändå håller på. Här hittar jag mer om mina käpphästar, kemikaliefri vardag och ekologiska livsmedel i offentlig upphandling. Det låter bra. Kanske inte riktigt lika progressivt som jag hoppats men ändå en satsning. Försvaret vill de också satsa på. Fast inte att köpa gripen och bomber och sånt utan mer för att kunna möta klimathot. Verkar förnuftigt. Att de vill återinföra allmän värnplikt bryr jag mig inte så mycket om men tänker att det blir en petitess om det går igenom, 6 veckors gröntjänst kan kanske till och med jag stå ut med. (eller??)

I det stora hela håller jag helt enkelt med. Men så kommer jag till raden ”stoppa skrytbyggen som Malmö Live” och då börjar jag undra. Vad är det de är emot? Inte det nya konserthuset hoppas jag. Inte heller den nya stadsdelen som bildas på en förut död och tråkig yta. Om de är emot konserthuset kan jag rekommendera ett besök på gamla konserthuset. Händelsevis är det lika gammalt som mig. Ouppdaterat är ordet där. Måste hitta en vänsterpartist och fråga om saken innan jag kan tänka mig att ge dem min röst. Var har ni eran valstuga kära vänsterpartiet?

 


 

Jag satt på tåget och såg ett par valarbetare värva väljare på perrongen. Jag sa lite i förbifarten till mitt resesällskap:

– Där står ju sossarna men jag hade behövt en riktigt vänsterpartist!

Bakom mig säger en kille:

– Hej! Jag heter Erik, jag jobbar för Vänsterpartiet, vad var det du undrade?

Vilken tur! Jag fick nästan en timme att ställa alla mina frågor innan tåget var framme. Mest pratade vi om förskolan och de 30-timmarna. Jag fick lära mig att anledningen till att den pedagogiska verksamheten bara är två timmar förmodligen beror på att personalen är för få resterade tid. Det förklarar ju saken. 

Dessutom var han så trevlig och vettig så nu vill jag nästan rösta på honom till riksdagen bara för han verkade vara en så bra människa. Bra människor i Sveriges styre verkar ju som en väldigt bra idé. 

Idag hade Fröken Ekoreko en guide till hur man kan rösta för miljön. Läs mer här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s