Nyttiga November

Varken Ordningsamma Oktober eller Super Spar September kändes som något för mig. Men under november kommer en utmaning som passar perfekt: Nyttiga November. Jag har länge tänkt att jag ska prova en kur som sägs vara bra för magont, hängighet och vuxenacne. Jag läste om den i en bok som heter Lingon och Läppstift, skriven av Noora Shingler. Noora verkar ha samma problematik som mig och får samma hjälp av sjukvården. De vill ju gärna hjälpa men är för inflexibla för att det ska ge mig något. Meningar som ”åh, vilket fint tarmludd du har!” hjälper liksom inte mig ett dugg. Jag har provat massa olika sätt att äta under åren och olika tillskott och mediciner, men inget hjälper. Kanske kan denna kuren göra susen. Under graviditeten och amningen vågade jag inte prova men nu är tajmingen mycket bättre.

Under November ska jag inte äta/dricka:

 • Socker – Sötsaker ska jag undvika eller ersätta med frukt, torkad frukt, nötter eller något i den stilen. Socker i maten undviker jag lättast genom att laga maten hemma och inte köpa massa halvfabrikat.
 • Kaffe/te – kaffedrickandet går i perioder för mig så det borde inte vara svårt att avstå. Jag ska istället dricka örtteer, kamomill är redan min favorit så det blir nog mycket av den.
 • Vitt mjöl – Egentligen alla veteprodukter. För mig innebär det ingen pasta och inget bröd. Om familjen vill ha pasta planerar jag att prova bönpasta, zucchinipasta eller helt enkelt koka en potatis istället. Bröd ska jag försöka undvika totalt men är det nöd finns ju alltid riskakor…
 • Jäst – eftersom mjölet redan är borttaget är nog jäst inget stort problem att bli av med. Vi har redan jästfri buljong. Tartexen får vila sig i kylen en månad.
 • Mjölkprodukter – Jag använder en del sojaprodukter redan så jag ökar på dem om det behövs. Ost äts i perioder här hemma men nu var det ett tag sedan så det bådar gott inför månaden.
 • Alkohol – det blir det lättaste, jag dricker sällan alkohol och har inga problem med att säga nej om tillfälle skulle komma upp under månaden.

Jag ska dessutom undvika konserveringsmedel och halvfabrikat. Det borde inte bidra med ytterligare svårighet, jag räknar med att de flesta halvfabrikat redan försvunnit i och med listan ovan.

Jag ska dricka mer vatten. Jag var bra på det innan men av någon anledningen har jag slutat. Det blir nog bara att ta upp en gammal god vana igen.

Det är alltså inget LCHF- eller rawfood-försök det är frågan om utan bara ett prov om även jag kan bli hjälpt av samma diet som Noora. Familjen kommer äta som vanligt hela månaden så ingen anledning till oro för lillen. (Kanske såg ni dokumentären ”Raw Food inför rätta” på kunskapskanalen häromdagen och undrar hur det ska gå med hjärtegrynet? Det behöver ni alltså inte. Det är bara jag som ska trixa och jag ska heller inte äta bara Raw Food, det kommer däremot säkert vara lättare att gå till ett Raw Food ställe om jag ska äta ute. Där vet jag säkert att de inte använder socker, vetemjöl och mjölk)

Jag hoppas få mer ork, mindre ont i magen och kanske lite bättre hy. Jag räknar med att det blir lite trixigt ibland men inte omöjligt. I mitten på månaden ska vi på bröllop och då tänker jag göra ett undantag. Alkohol och kaffe kan jag lätt avstå men jag tycker inte det är någon idé att krångla med specialmat på detta tillfälle. Jag äter helt enkelt det som bjuds men undviker brödet om det går.

Jag ska iväg på jobb ett par gånger under månaden, då räknar jag med att kunna hålla dieten om jag anstränger mig lite. En utav dagarna måste jag äta ute i Stockholm men att hitta någon raw food – ställe där blir nog inte svårt. Annars funkar ju vanlig sallad också.

Fika i Malmö är lätt, man går bara till mitt favoritställe: Café Agnez. Eller till Raw Food House, de har alltid mycket gott. Nyöppnade Satori har också en del raw food. Det blir som vanligt.

När jag nu publicerar detta inlägg blir löftet verklighet, nu känner jag att jag lovat HELA INTERNET att prova detta en månad. Håll tummarna för att det funkar och jag kommer vara piggare i slutet av månaden!

16 tankar om “Nyttiga November

 1. Japp, nu vet heeela internet det. Det är det som är så bra med bloggande. Det går liksom inte att ljuga för sig själv när man ”talat om för alla” vad man tänkt göra. Och du jag hänger på. Tack för det!

 2. Och du, tack för att du lagt till min blogg Klädgalen i din lista över bloggar du läser. Kolla bara upp länkningen. Den verkar gå till Ekomorsan.

 3. Jag blir grymt imponerad! Jag borde göra samma sak för jag vet att socker, jäst och vitt mjöl inte är bra för mina kroppsliga besvär, men nä, jag går liksom åt andra hållet istället. När aptiten är obefintlig så lockar jag mig med ovannämnda, sen om det är bra eller dåligt orkar jag inte ta tag i just nu. Lycka till!!

 4. Tack det kan jag behöva! Har tänkt på det en längre tid men nu har jag förhoppningsvis uppbådat tillräckligt mycket kraft och övertygelse.
  Vi får se hur det går…

 5. Mitt mål är att må bättre, främst i magen, därmed i hela kroppen. Vill också hitta till en rutin med bra mat som inte tar så lång tid att laga. Socker, äter allt mindre, men halkar dit då och då. Mår aldrig bra av det. Lika gäller för vete. Vete är nästan värre än socker för mig. Dricker inte kaffe, har aldrig gjort, förutom smakat. Gillar det inte. Så det blir inga problem. Mjölkprodukter, här kommer det svåra. Jag gillar ost! Jäst blir nog inte heller så svårt. Och alkohol är jag måttlig med. Det är det där med socker, vete och ost. Åt en jäääättegod kardemummabulle igår. Tänkte att det var lika bra att passa på nu så här inför Nyttiga November.

 6. Jag vill verkligen höra hur det går. Funderar på ungefär samma själv – men blev knäad av att jag måste fejsa att jag blir kliig i munnen av valnötter, hasselnötter och jordnötter (big time) numera. Var tusan kom den allergin ifrån? Vi har ingen allergi alls i släkten på alla generationer jag vet nåt om, åt nåt håll. Vad äter man då? Äpple och gurka, that’s it? :p

 7. Jag tror alla har något som de har extra svårt att låta bli. Jag inbillar mig att det kommer vara sockret för mig men vi får se när månaden gått vad som verkligen var svårast. Det kommer i alla fall bli intressant! Jag har redan haft ett flertal svårigheter och då har det bara gått två dagar!

 8. Äpple och gurka kommer bli mina nya bästisar!
  Tänkte skriva något om vad jag äter om en vecka typ när jag har funderat ut vad jag ska äta. Ikväll blev det smoothie, det var ju lätt 🙂

  Min sambo blev också allergisk i vuxen ålder. Han skyller på något monsterpollen-år i kombination med att han bodde ute i en björkskog. Själv tror jag mer på plastmattan han hade i lägenheten då.
  Han har också problem med nötter, äpple, stenfrukter och massa sånt efter den där pollen/pvc-chocken.
  Inga sånna teorier för dig?

 9. Pingback: Nyttiga November 2015 | Händelsevis

 10. Pingback: Hur bota sockersuget utan att äta socker? | Händelsevis

 11. Pingback: Glutenallergisk av graviditeten? | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s