Julklapparna

bild 1-8

Årets julklappar är nu inhandlade, inslagna, märkta och har flyttat in under granen. I år var själva inslagningsmomentet en barnlek eftersom jag för ett par år sedan la lite (okej mycket) tid på att göra julaskar. Mina föräldrar hade glömt bort att de fanns så när jag tog en flukt på vinden hittade jag dem oanvända. Perfekt för mig som inte slagit in mina julklappar än! Då kunde jag bara lägga ner presenten, stänga locket och sätta på en ny etikett. I år blev det inte så ambitiösa etiketter som året jag gjorde askarna, nu hittade jag istället en hög halvhemska body-shop-etiketter som jag återanvände. Två klappar fick jag inslagna i affären, två la jag i varsin gammal smyckeask, satte på lite band och en etikett och, färdigt! Kvar var bara en endaste klapp att slå in med gammalt hederligt julpapper. Jag var klar med allihop innan sonen ens hunnit somna. (Satt med paketen utanför hans dörr och vakade, som jag brukar göra, fast inte med paket då utan oftast min blogg-läs-lista)

bild 4-5

bild 2-7

Juliga askar att ha presenter eller godis i.

bild 3-6

                   För två år sedan var etiketterna lite mer ambitiösa, här två fudge-etiketter (med recept på baksidan för alla som undrar om de verkligen törs äta)

Askarna gjorde jag av askstommar jag köpte på Panduro. Jag tapetserade dem med servetter, fina papper, silkepapper, klistermärken och washitape. Sedan dekorerade jag med massa juliga saker jag hade hemma, typ bokmärken, band och glitterlim. Sen lackade jag hela asken med lacklim. Bästa grejen alltså, fast se upp för att det ibland tar med färg från pappret om det blir för blött.

De blev visserligen några helt omiljövänliga julklappar men jag lyckades ändå pricka in tre ekologiska, två begagnade, en till förmån för bancancerfonden, en handgjord och en jag gjort själv.

Jag läste att en svensken i snitt köper julklappar för 6.800 :- och att en genomsnittlig julklapp kostar 800 :- Plötsligt kände jag mig snål som budgeterat 2000 :- för alla mina julklappar och julblommor. Sen kom jag på att det ju ändå är tanken som räknas. Mina kollegor säger att det är för att min son inte är så gammal än och därför inte önskar sig något dyrt (eller något alls) och att det blir dyrare ju äldre de blir. Kanske är det sant. Vet ni något om detta?

Många i min närhet har bestämt att inte ge julklappar till de vuxna utan bara till barnen. De berättar sedan, inte utan stolthet, hur skönt det är och undrar varför vi inte har kommit så långt i min familj? Jag vill dock gärna hålla fast vid att julklappar är något man ger varandra inom familjen, släkten, närmaste vännerna, oavsett hur gammal man är. Det behöver ju inte vara något stort eller dyrt. Bara en lite symbolisk gåva för att det känns fint att ge och att få. Jag vill gärna att min son ska lära sig att det är fint att både ge och få, därför känns det viktigt att det inte bara är han som sitter med en hög paket på julafton. Så småningom vill jag också att han ska ge egna julklappar till de han firar jul med. Vi får väl se hur vi fixar det rent praktiskt men jag tänker att kanske nästa år är det lagom att börja med det. Då är han ju nästan tre år och har förmodligen massa egna idéer om vad han vill ge.

Ger ni till alla ni firar med eller bara barnen?

 

9 tankar om “Julklapparna

 1. I vår familj tog vi beslutet för en del år sedan att man för skriva upp vad man önskar på en lista och sedan är det 150 kr per vuxen och lite mer för barnen. Vi är tre familjer som firar men blir ändå inte mer än 9 pers. Vad man ger inom ”sin egen” familj är upp till familjen så att säga.
  Som min sambo och jag tex ger för ca 500 kr till varandra och sonen får för någon hundralapp till. Klappar över budgeten ger man själva inom familjen och inte tillsammans med alla, mest för att begränsa och för rättvisan.
  Vår hög med julklappar är inte stor men eftersom man själv får önska, ofta sådant man inte unnar eller har tid att köpa blir klapparna väldigt uppskattade.
  Vi är många små barn och vill, precis som du, inte att de bara ska få. Det blir fel tycker jag! Alla både får och ger klappar. I år har jag gjort lyktor tex med barnen som de ger till sina föräldrar och mormor. Tom min 1.5 åring har gjort med glitter på 🙂
  Jag tycker att det är kul att leta upp, slå in och ge klappar samtidigt som det är spännande att få. Men det blir snabbt till pengar så därför känns begränsningen riktigt lyckad. Så den här lösningen passar oss mycket bra!

  Hoppas ni hittar ett sätt som passar er!
  God JUL!

 2. Jag upplever den ena varanat år, och tycker nog inte riktigt om att bara ge till barnen, Pappa gör en protest och ger till mig endå liksom farmor och jag till dom men i övrigt så får ingen som fyllt 18 år. Ett det är inte så stor skillnad på att vara 17 och 18 man har inte direkt mer möjlighet att köpa den där fina klänningen eller vad det nu var man önskade sig och i andra hand så får barnen så oerhört mycket saker att det inte är sant mycket som tyvärr hamna i sopporna inom ett par veckor. det är inte riktigt rimligt att en tvåring får 30 paket och sedan undrar var resten är och inte har en aning om vad som var i bara att allt är hens eftersom ingen annan fick mer än ett el två och det farsvan i mängden.
  Det måste ju inte bli så här men de som pappa firar med har haft det här systemet i minst 40 år och kanske är det just därför det har gått lite över styr. Alla tycker ju om att få känna uppskattning att någon annan har tänkt och klurat ut något litet till just mig.
  Mina kusiner har brukat måla ljus, något som är lätta att göra även för lite mindre barn och ge till alla i släkten och typ alla använder ju ljus ibland, det är något som inte kostar så mycket att göra till många och eftersom de är ganska många syskor blir priset viktigt. Så förra året hade vi en advents ljustakt med ljus som det stod God Jul bästa Ninni och liknade på alla ljusen inklusive ett med ringar och vårt vigsel datum som dom hade gjort till oss.

  Jag tappade spåret lite men håller med om att der är viktigt att både ge och få det är det som julen handlar om, lite till alla.

 3. Jag förstår vad du menar! Exakt så som du beskriver vill jag ju inte att det ska bli för oss. Jag tycker nog att vi fått till en ganska rimlig nivå här ändå, eller vi får väl se imorgon… men andra år har det ju funkat bra här, eller hur?

  Fint med ljusen, det är ju en jättebra idé, alla använder ljus som du säger och trevligt med något hemgjort!

 4. Det låter som ett jättebra system! Kul att höra lite hur andra gör som ändå vill ge till de vuxna med. Och trevligt att tillverka tillsammans med barnen, julpyssel och klapp i ett 🙂 Toppen!

 5. Pingback: Rensa ut – samlingar | Händelsevis

 6. Pingback: Rensa ut – presenter | Händelsevis

 7. Pingback: Julklappar | Händelsevis

 8. Pingback: God Jul! | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s