Lindex och barnkläderna

Jag mailade Lindex igår ikväll och fick svar redan idag! Här kan ni läsa vad de säger om halkstrumpor och pojk/flick- kläder. Jag har endast tagit bort mitt namn i mailväxlingen, annars är allt som i orginal.

Hej Lindex!
Min son har en traktor-period och vill absolut inte ha på sig något som inte har en traktor (eller bil) på. Alltså begav vi oss häromdagen till Lindex för att leta efter lämpliga kläder som kunde accepteras av sonen. Efter ganska mycket letande hittade vi tillslut en tröja med traktor och en med brandbil på. Sonen var nöjd.
Jag hade också varit nöjd om det inte var för att båda tröjorna (och allt som hängde runt omkring på avdelningen) var mörkblåa. De enda andra färgerna jag såg runt mig var svart, grått, något enstaka grönt och en vit tröja. Varför måste det vara så mörka och dystra färger så fort kläderna har något tryck som skulle kunna klassas som ”pojkigt”? Jag vill gärna klä min lille tvååring i glada, barnsliga färger och inte gärna i svart eller marinblått. På ”flickadelningen” hittade jag massa fina kläder med djur, alla rosa, vita eller ljusgrå.
Jag tycker att det är så himla tråkigt att kläderna redan från storlek 92 nichas in så tydligt på flick- eller pojkkläder. Varför har ni valt att ha ett sådant sortiment?

Sonen hittade också tre par strumpor han kunde tänka sig att köpa (grön, grå, marinblå var färgerna på dem) med bilar på. De har texten Vroom skriven med anti-halk-plast under. Vad gör ni på Lindex för att försäkra er om att denna plast inte innehåller hormonstörande mjukgörare? Kan jag köpa strumporna utan att riskera min sons hormonsystem?

Tacksam för svar!

Hej och tack för ditt mail,

Kul att höra att ni fann både tröja och strumpor med motiv som sonen uppskattar i vårt sortiment!

Vi försöker ha ett så brett sortiment som möjligt, dock styrs vårt sortiment av efterfrågan och försäljning. Vi jobbar framåt hela tiden med att tillgodose våra kunders olika önskemål.

Jag tycker att vi lyckats rätt så bra med vår nuvarande kollektion som är färggrann både på pojk/flickavdelningen, det är dock tråkigt att höra att du inte upplevt detta i vår fysiska Lindexbutik. För självklart skall pojkar också få möjligheten att ha mycket blandade färger på sina plagg!
http://www.lindex.com/se/barn/pojk-92-122-cl/#!/page1/row1

Då de allra flesta av våra kunder tycker att de vill ha det uppdelat på pojk- respektive flickavdelning kommer vi i nuläget ha kvar detta. Att ha en Unisex-avdelning på vår barnavdelning är ett önskemål vi har från några av våra kunder och vi tar till oss detta.

Gällande halkstoppar under våra barnstrumpor så används plastmaterialet polyuretan (PU) som i sig är en mjuk plast och inte behöver tillsatta mjukgörare. I Lindex barnplagg finns inte heller några förbjudna, giftiga eller allergiframkallande kemikalier. Alla våra leverantörer förbinder sig att inte använda några av de kemikalier som finns på vår stopplista. För att ytterligare vara säkra på att leverantörerna följer kraven genomförs regelbundna kemikaliekontroller av produkterna

Vi tackar för att du tog dig tiden till att kontakta oss i ditt ärende och kommer att skicka din feedback på vårt barnsortiment till våra inköpare på barnavdelningen.

Önskar dig en fin fredag och kommande helg!

Med vänliga hälsningar

Jag var imponerad över att de svarade så fort och tog sig tid att svara ingående. Nu känner jag också att vi kan använda halkstrumporna utan dåligt samvete. Det där med pojk/flick-kläder tycker jag fortfarande är tråkigt. Att säga att ”våra kunder vill ha det så” exkluderar genast mig som kund och skyller ansvaret på någon annan. Jag tycker gott Lindex kunde visa vägen mot färre vardagsstereotyper genom att ha barnkläder utan tydlig könstillhörighet. Konsumentmakt i all ära men den innebär inte att försäljarna går fria från ansvar.

4 tankar om “Lindex och barnkläderna

  1. Jag tycker också att det är tråkiga färger på pojkavdelningen! Min pojke gillar färg och mönster, det borde han rimligen också kunna få. Men jag håller med, det är svårt. Jag har köpt på mig större storlekar under sommaren eftersom det då verkar vara betydligt mer färgglatt än under vintern. Här klär vi oss i alla möjliga färger året runt i alla fall!

  2. Åh men det var ju smart! Ska tänka på det i sommar. Roligt också att den länk hon på Lindex skickade med ledde till en sida med två röda tröjor, tre turkosa och resten mörkblå… Självinsikten där…

  3. Jag tänker att det är ju lätt att gömma sig bakom ”kunderna vill ha det så”- de flesta köper ju det som finns. Få tar en aktiv kontakt och framför önskemål. Men det ska jag göra under det närmaste året, till diverse företag… Hoppas fler nappar på den utmaningen 🙂 Ofta kan man ju skicka samma fråga eller önskemål till fler dessutom… 🙂

  4. Så sant! Ofta får jag trevliga svar när jag mailar och förhoppningsvis tar de till sig kritiken när många säger samma sak. Jag har hört att om fem personer frågar efter samma sak, samma vecka så är det en kundstorm! Tror exemplet var från Ica men säkert funkar det likadant i klädaffärer. Det är nog helt enkelt inte så många som frågar efter saker att fem personer kan räknas som en anstormning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s