3 tips inför inskolningen

  • Anpassa dagsrutinerna, som när barnet äter och sover, efter förskolans. När vi skolade in var det lite olika hur de andra föräldrarna hade gjort. Vissa styrde in sina barns rutiner för att matcha dem på förskolan, vissa inte. Vi behövde inte göra något alls eftersom hjärtegrynet redan hade styrt in oss i mat- och sovtider som passade med förskolans. Då blev det plötsligt lätt att förstå varför förskolan hade just de tiderna, de passar ju många barn så bra! Barn som inte hade anpassade tider hade en mycket jobbigare inskolning och föräldrarnas ursäkter om att ”mitt barn ska inte behöva ha några fasta tider om hen inte behöver” kändes lama. Det verkade inte alls värt att slippa ha rutiner hemma när jag såg hur jobbig inskolningen blev. 
  • Ha barnvakt ett par gånger innan förskolestart. Det gjorde det både lättare för oss att lämna barnet och för vår son att bli lämnad. Vi hade alla tre provat upplägget innan med väldigt trygga personer (mor- och farföräldrar) och det hade funkat bra.
  • Berätta för barnet vad som ska hända i god tid. Vi pratar mycket med vår son om vad som kommer hända och hur det har varit, över lag. Men inför en så stor förändring som förskolestart tror jag det är extra viktigt. Det finns också böcker man kan läsa tillsammans om det känns krystat att ta upp ämnet. 

Vi tyckte det var självklart att man skulle få ha med sig ett gosedjur om man vill och det fick vår son också ha. Men jag har hört om flera förskolor där barnen inte får ha med saker hemifrån. Helt galet tycker jag! Klart barnen ska få ha med sig något tryggt att ta till om det behövs. Annars har de ju inget sätt att hantera om det blir för mycket. Personalen har inte alltid tid hur mycket de än vill och alla barn vill inte pausa med någon. 

Vi hade en väldigt lätt inskolning över lag. Det kan ju så klart vara en slump eller bero på personlighet. Men det kan också vara så att alla tips gjorde att det blev lätt. Hade vi gjort det igen hade vi garanterat gjort likadant 🙂

2 tankar om “3 tips inför inskolningen

  1. Antecknar ivrigt! Skulle för övrigt inte bli förvånad om inskolningen blir värre för mig än för knodden. Kan fortfarande inte förlika mig med att någon annan ska få vara med henne i flera timmar. Utan mig! /total junkie

  2. 🙂 Så kan det absolut vara! Särskilt om hon är trygg och nöjd och inte i en mammig period. Då kanske det mest är kul för henne och jättejobbigt för dig. Lycka till! Och låt inte personalen köra över dig om du har en egen inskolningsplan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s