Tårtan

tårta1

Födelsedagstårtan

Idag var det ju kalasdag här hos oss och då ville vi gärna bjuda på tårta! Men vi vill inte gärna att vår son ska äta en massa socker, och själv har jag dragit ner på vetemjölet, så vi fick tänka till lite med hur vi skulle fixa en tårta.

Efter att har provbakat ett par gånger med svarta bönor istället för mjöl korade vi en vinnare bland recepten. Vinnaren var Ekomorsans Spider cake. Hjärtegrynet och jag bakade kakan i onsdags och sedan har vi haft den i frysen. Igår tog jag fram och tinade den över natten. Planen var att skära den i två bottnar. Det var dock riktigt svårt. Tror egentligen inte att denna kaka lämpar sig för att göra tårtbottnar av. Det är lite för kladdig, även om jag gräddade den extra för att få den lite torrare. Nästa gång får vi prova med en lite lättare kaka. Eller grädda den i två bottnar från början. Smaken på kakan är utmärkt men det var också lite synd att bitarna såg på eländiga ut när man skar upp tårtan. Det finns ju en anledning till att man oftast har tårta med sockerkaksbottnar och inte chokladkaka.

tårta2

Med massor av frukt på

 

När jag skurit i tu kakan fyllde jag den med rejält med finskuren fruktsallad. I den var det hallon, melon, banan, äpple, päron, apelsin och kiwi.

Ovanpå hade vi vispgrädde blandat med lite grekisk yoghurt och vaniljpulver. Sedan dekorerade vi med hallon, kiwi, clementin och banan.

Tårtan var riktigt god! Och fast kakan är väldigt tung, fruktsalladen var riklig och vi bara var 9 personer gick nästan hela tårtan åt! Kvar blev en perfekt bit att dela på i morgon till kaffet.

tårta 3

Tårta och födelsedagståg. Plus kamera i bakgrunden, obligatoriskt på 2-årsdagar.

Kalasdagen var en succé hela vägen, vår nyblivna 2-åring var lycklig hela tiden och fick den ena fantastiska presenten efter den andra. Han har faktiskt öppnat alla sina paket idag (vilket inte var fallet på 1-årsdagen eller jul något av åren. Då öppnade vi paket i dagarna tre för att han inte orkade öppna fler tillslut) Idag hade vi fördelat paketen över hela dagen så han inte tröttnade.

Balanscykeln var fin och uppskattad men litet problem att han inte når ner till marken än. Typiskt. Hade inte tänkt på att den kanske var för stor. Nåväl, till sommaren kommer han säkert vuxit i den. Verktygslådan var också väldigt uppskattad. När han öppnade den sa han: ”Bygg en traktor!” Det var ju en riktig utmaning om man bara har fyra träbitar…

 

 

En tanke på “Tårtan

  1. Pingback: Presenter till en 1-åring | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s