3 saker om återvinning

  • Om man funderar på om man ska lägga chipspåsen i plast- eller metallåtervinningen kan man krama ihop den till en boll. Om den stannar som en boll är det metall, om inte, plast.
  • I tidningsåtervinningen ska det endast ligga trycksaker och kontorspapper. Det är alltså inte styvheten i kartongen/pappret som avgör vad som hamnar här. Vi får ofta erbjudanden om visningar, de är tryckta på ganska tjockt papper och skulle lätt kunna hamna bland kartongåtervinningen. Men om man tänker på att de är en tycksak, de kommer från ett tryckeri, då lägger man dem i tidningsåtervinningen istället, vilket är rätt. Presentpapper är ingen trycksak, så fast det är tunt som papper och ingen förpackning ska det vara i kartongåtervinningen.
  • Ska man återvinna värmeljuskoppar är det ytterst viktigt att sära på koppen och vekhållaren. Vekhållaren är av järn och därför magnetisk, i motsats till koppen som är av aluminium. Så när stora återvinningsmagneten kommer och allt magnetiskt fastnar på den tar vekhållaren med sig koppen om de sitter ihop. Aluminiumet smälts då ned bland övrigt järnskrot och vinsten av att återvinna aluminiumet som koppen är gjord av, går förlorad. Om man inte särar på de två kan man nästan lika gärna slänga allt i soporna. Ett ännu bättre alternativ är att köpa värmeljus i kopp med påfyllnadsljus eller ljusbringare.

4 tankar om “3 saker om återvinning

  1. Chipspåsetipset hörde jag relativt nyligen, det är supersmart!
    Hade dock inte hört det där om trycksaker, även det är ett bra tanketips. För ibland är det ju klurigt. Tackar för tipset! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s