Lagom temperatur på barnets mat

Vårt lilla hjärtegryn har hela sitt liv varit känslig för att maten är för varm. För kall tycker han inte så värst mycket om heller. I början var det ett evigt parerande med 5 sekunder i micron, skölja pasta i kallt vatten och göra gröten så tidigt att den kunde stå i fönstret och svalna en stund innan den skulle ätas. Nu har vi dock kommit på några knep som gör att det hela går fortare och inte behöver planeras in i detalj. Kanske någon mer än vi behöver lite tips?

  • Gröt får lagom temperatur på ett ögonblick om den blandas med frysta blåbär. Hallon funkar också. När det skulle vara puréade bär frös vi helt enkelt in purén i små kluttar och tog fram ett par till varje frukost/kvällsmat. (Lägg purén i små kluttar på en tallrik eller bakplåtspapper eller i en iskubsform av stål. Frys in. När kluttarna är genomfrusna kan man lägga alla i en burk för att de ska ta mindre plats och inte få massa frost på sig) Numera accepteras också att ha mjölk på gröten för vår lille, praktiskt!
  • Varma mackor är en favorit här hemma men ack så svårt med temperaturen. Alltid är det någon eländig tomat i mitten som är supervarm. Vi har börjat lägga frysta (skalade) räkor under osten när mackan är klar. Då tinas räkorna samtidigt som mackfyllningen svalnar.
  • Grytor och soppor blandar vi fryst majs eller räkor i precis innan servering. Allt blir sådär härligt ljummet.
  • Potatis och pasta sköljes i kallt vatten innan vi ger dem till grynet. (Detta funkar ju på all mat som är fast och inte faller sönder i vattnet)
  • Vissa rätter kan man liksom lägga ovanpå ett laget fryst majs så svalnar de fort och majsen blir varm. Använder detta när vi äter rotfrukter i ugn med fisk i ugn. (Kör allt i ugnen samtidigt så minimeras matlagningstiden)

Alla dessa tips bygger ju så klart på att barnet tycker om räkor och majs. Händelsevis är det vårt gryns två favoriter så det är ju givet att vi använder mycket av dessa två varor. Lätt att hitta ekologiska med!

Vi försöker oftast lägga upp grynets mat på hans tallrik lite innan allt annat är klart så hinner det också ånga av lite men vill han ha mer mat sen är dessa tips fortfarande guld värda här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s