Leksaksförvaring

Vårt lilla hjärtegryn har ännu inte fått något eget rum och sover fortfarande i egen säng i vårt sovrum. Vi har heller inget lekrum i vår lägenhet utan alla leksaker förvaras i vardagsrummet. Vi trivs bra med att ha det så. Vi leker oftast i vardagsrummet så det är praktiskt att ha allt där. Dessutom kan vi vuxna ha uppsikt över leken från både köket, vardagsummet, sovrummet och vårt tredje rum som vi helt fantasilöst kallar mellanrummet. Centralt placerade leksaker är alltså en vinnare i vår familj. Även om jag personligen tycker att leksaker är ganska vackra som inredningsdetaljer samlar de mycket damm. Damm är förknippat med flera problematiska saker. Inomhusdammet samlar på sig massor med kemikalier från exempelvis möbler och elektronik som är flamskyddsbehandlade och från limmet i gipsskivorna i väggen som hamnar på barn och vuxnas händer och hud. När man sedan äter eller exempelvis gnuggar sig i ögonen får man i sig kemikalierna som fanns i dammet. Flera av dessa kemikalier är förknippade med svåra sjukdomar som cancer, diabetes och hormonella störningar. Under de senaste åren har det flera gånger rapporterats om sänkt fertilitet för framför allt män till följd av kemikalieexponering. Bland annat i den omfattande rapporten Rädda mannen skriven av Naturksyddsföreingen 2011. Vi föräldrar är givetvis angelägna om att försöka minska kemikalieexponeringen för vår lille pojke och även för oss själv. Detta kan man göra på många sätt och jag funderar på att skriva ett eget inlägg om det. Men innan dess rekommenderar jag att kolla in Saras väldigt noggranna genomgång av hemmet i hennes serie Kemikaliebanta på bloggen Saras Eviga.

Ett enkelt sätt att minska kemikalieexponeringen genom leksaker är att förvara alla leksaker i ett annat rum än det man sover i och att hålla bort dammet där kemikalierna fastnar. Dammsuga, våttorka men också använda sig av stängda förvaringar så dammet aldrig fastnar på leksakerna.

När vi fick vårt lilla gryn och började samla på oss leksaker hade vi ingen plan för hur dessa skulle förvaras. Vi hade ett par månader innan förlossningen fått ett gammalt degtråg av trä med lock där vi förvarade de få leksaker vi ägde. När så grynet kom och presenterna strömmade in blev det snabbt för litet. Vi övergick till att ha allt i en öppen mangelkorg men det blev alldeles för dammigt. Ett tag hade vi sakerna i olika trä- och papplådor staplade på golvet men jag blev tokig på att flytta på allt varje gång jag skulle städa.

En dag la jag ögonen på min gamla kökssoffa där jag i åratal förvarat mina pysselgrejer. Den verkade ju perfekt. Gjord i trä, utan färg som skulle kunna innehålla bly eller andra läskigheter, med lock så man kan stänga, ganska grund så inte sakerna hamnar i en vansinnig oreda och lagom stor för att ha alla leksaker i, den står på ganska höga ben vilket gör det till en baggis att städa under. Dessutom i bra höjd för ett litet barn att själv kunna nå upp och ta saker hen vill ha. Snygg är den också.

Så då flyttade vi ut den i vardagsummet, tömde alla pysselsaker (jobbar fortfarande på att hitta en fungerande förvaring för dem) och fyllde på med leksaker.

2015-09-30 10.39.25

Egentligen brukar vi ta bort locket helt när vi har soffan öppen för att det inte ska kunna falla ner och klämma små fingrar, funderade på att hitta på något gångjärnsystem med en hasp men har inte kommit till skott än.

Inuti soffan har vi delat upp leksakerna efter kategori i olika trä- och papplådor. Dessa hade vi sedan innan och det var bara att sätta ner dem. En korgväska jag hade som barn är full med bilar och duplo-lådan har hjärtegrynet och jag dekorerat själva. Olika plåtaskar som kommer från smycken, påskgodis och lite allt möjligt funkar bra för smågrejer. Papplådorna kommer från Åhléns och jag har haft dem sedan högstadiet.

Nu har vi gjort det till en vana att plocka undan alla saker och stänga locket varje kväll. Det är ju också en pedagogisk övning, att hålla reda på sina saker och plocka undan efter sig. Så lägger vi upp kuddarna och några djur som pynt på soffan och sedan är vårt vardagsrum så prydligt och undanplockat inför kvällen. Extra sittplatser får vi på köpet. 2015-09-30 10.41.28Gamla broderade barnkuddar från min mammas barndom, en med lappar jag sytt själv, gosehund från min sambos barndom, ekologisk gosefjällräv som Docksjö gjort och stor björn jag fick i studentpresent.

Vi är väldigt nöjda med det här systemet. Särskilt som vi slapp köpa en ny möbel utan vara kunde omplacera en.

Hur förvarar ni era barns leksaker?

 

5 tankar om “Leksaksförvaring

  1. Vi har samma funktionskoncept, en stor kista som vi hade redan innan barnen kom där alla leksaker går ner. Och sedan kan man stänga locket! Så bra det är alltså, städningen blir enkel och det behöver inte ligga pryttlar framme hela tiden. Den står dock i det ena barnets rum, men i ärlighetens namn används inte leksakerna så himlarns ofta, mest när andra barn är på besök, så det får nog fortsätta vara så.

  2. Ja å vad skönt det är när alla saker är bortplockade och kvällen börjar 🙂
    Om kistans lock är stängt borde det ju inte kunna komma ut några plastkemikalier när barnen sover heller.

  3. Pingback: Rensa ut – spel och pussel | Händelsevis

  4. Pingback: Rensa ut – leksaker | Händelsevis

  5. Pingback: Förvara extra täcken | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s