Barnvagnen

Brio Happy

Flera av mina tjejkompisar är gravida eller har pyttebebis just nu så jag har lovat att skriva ett par listor med bebisrelaterade tips och prylar. 

Att välja ut och köpa en barnvagn är sannerligen inte det lättaste. Det känns som en enda djungel. Alla ord och termer är nya för en förstagångsförälder. Det är lätt att tro att dyrast, störst och med flest tillbehör är bäst men för oss var så inte fallet. Detta hade jag velat veta innan vi köpte vår vagn:

 • Leta efter ett chassi där man kan fästa antingen liggdel eller sittdel. Se till att det går att vända sittdelen antingen framåt eller bakåt. Vi hade dessutom en med handtag som gick att fälla fram eller bak. På så vis kunde vi byta håll på vagnen utan att lyfta av sitt/liggdelen. Praktiskt om man är ute och går i kvällssolen och inte vill ha sol på bebis men bara man kan vända sittdelen framåt när bebisen vill det räcker det.
 • Många liggdelar blir väldigt kalla i botten även om de är moderna och ska vara isolerade. Vi la i en extra skumgummimadrass och en ullfilt för att skydda mot draget. Idag hade jag inte valt skumgummi eftersom det kan avge otäckheter. Ett skinn och en ekologiskt barnvagnsmadrass hade det blivit om jag valt idag.
 • Fyra fasta lufthjul tycker vi är det absolut bästa. Vi hade en vagn med rejäla hjul och grovt däckmönster. Då kunde vi gå med vagnen i skogen, över vägarbetena, på grus, i djup snö. Bra fjädring gjorde att vaggandet till söms var en baggis. Många nya vagnar är väldigt stumma, oklart varför.
 • Vagnen ska vara stabil. På min mammajympa var det en tjej vars vagn välte i blåsten under ett utepass. Som tur var han en annan mamma fånga den och bebisen blev inte skadad men det ska ju inte kunna hända. Vagnen måste tåla att det blåser lite på den.
 • Liggdelar är väldigt stora för en liten nyföding. Har man ett babynest är det lagom att ha inuti vagnen den första tiden. Annars kan man rulla filtar eller handdukar och lägga som en extra sarg för att bebisen ska ligga bättre och med ombonat.
 • Det kan vara käckt att kunna sätta på babyskyddet på chassit men det går också hyfsat att ställa det inuti vagnen om bebisen somnat i bilen. Eftersom vi inte har någon bil brydde vi oss inte om att skaffa adaptern som hade gjort att babyskyddet kunde fästas på vagnschassit men hade vi haft det hade vi nog skaffat en. Det fanns många gånger det hade varit praktiskt. Exempelvis när vi åkte tåg och skulle bli hämtade med bil väl framme. Att slippa ta med sittdelen hade underlättat.
 • Vi valde att ha en separat sitt- och liggdel och ingen lift. Passade oss bra eftersom vi ställde chassit i källaren och bar upp hela liggdelen varje dag. Dessutom kunde liggdelen agera säng när vi sov borta eller bara var hemma hos någon på kvällen. När vi bytte till sittdel gjorde vi likadant, då kunde vi bädda i sittdelen så grynet kunde sova men vaknade han kunde han bara krypa ut utan att riskera att trilla över kanten och slå sig. Kan säga att då använde vi så klart inte selen.
 • Det är bra om klädseln är tvättbar. Allt möjligt kladd kan hamna på den (som banan eller annan frukt, lera från lekplatsen, spilld dryck, fågelskit) eller så har man översvämning i källaren och hela vagnen blir dränkt. Då är det ju fint att kunna tvätta den. Den ska inte vara flamsäker. De elakaste flamskyddmedlen är nu förbjudna men fråga i affären om ni ska köpa en ny vagn. Varför skulle barnvagnen behöva vara flamsäker? Det är bara onödigt gift för bebisen som kanske tillbringar mycket tid i sin vagn.
 • En stor korg under vagnen kan vara bra. Under hela mammaledigheten fraktade jag runt en massa saker eller matvaror. Korgen under var ständigt överlastad. Bra om man ska handla utan bil med.
 • Alla mina mammakompisar som köpte en dyr vagn med ursäkten att då köper de bara EN vagn som de använde hela vagnsperioden och till alla sina kommande barn köpte ändå en sulky när barnet var mellan 1 – 1,5 år. Vi köpte en vagn för 1200:- och sålde den efter 1 år för 700:- när vi köpte sulkyn. Andrahandsmarknaden för barnvagnar svämmar över av valmöjligheter. Det är bara att välja ut ett märke och sedan leta.
 • Vill man ha en väldigt stor vagn kan man leta efter en dansk. De är som en mindre pråm och man kan oftast ha en svensk liggdel inuti en dansk. Oklart varför men har hört att det är någon slags tradition.
 • Om det inte känns helt omöjligt kan man försöka tänka ut var man ska använda vagnen och när. Ska den ofta packas in i bilen kanske det är viktigt att den går att fälla ihop med en hand. Ska den mest köras i stan och i affären är det kanske bäst med swivelhjul. Ska den med på skogspromenad och köra i leran kanske stora hjul är att föredra. Ska den med på joggingturen kanske det är bra med ”hansfree”. Obs på att vi tyckte detta var jättesvårt att veta innan. Vi gick mest efter att chassit skulle vara vändbart när vi köpte.

Tillbehör:

 • Regnskydd är bra att ha. Vi hade det enklaste av nylon vilket jag hört är ett bättre val om man tänker på kemikalier än klarplast. Reflexband ska finnas på dem, det är otroligt svårt att se en barnvagn med svart regnskydd i mörkret och regnet för en bilist. Vi köpte ett regnskydd som lämpade sig för en liggvagn men har inte brytt oss om att byta nu när vi har sulkyn. Det passar nästan ändå och det definitivt tillräckligt bra för att funka de få gånger vi är ute med vagnen i regnet nu.
 • Insektsnät behövs också. Sover barnet ute ska nätet vara på. Särskilt om det är oövervakat eller med babymonitor. Detta gäller alltså alla dagar, inte bara de med mygg eller risk för mygg. Nätet är också till för att skydda från nerfallande småsaker som löv och grenar. Insektsnätet går också bra att sätta över spjälsängen om bebis ska sova inne och det finns insekter i rummet.
 • Spara de små förvaringspåsarna regnskyddet och insektsnätet kommer i. Dessa kan man fästa på chassit så är det alltid där när man ska ha dem. När man har liggdelen kan man fästa dem under den och sedan får man sätta dem på sidan av chassit där de får plats.
 • Solskärmen hade vi stor nytta av. Det är inte en bra idé att hänga en filt över vagnen för att det ska bli skugga och mörkt. Det blir alldeles för varmt och dålig luft för bebisen. Faktiskt kan detta vara livsfarligt. Små barn blir lätt för varma och det har förekommit att bebisar dött i värmen i en övertäckt barnvagn. Som tur är finns det många andra lösningar för att få det mörkt och skuggigt i vagnen. Vi hade en skärm som fästs med knytband ovanpå suffletten. Vissa vagnsmärken har suffletter som kan fällas väldigt långt fram och sedan öppnas en vädringslucka fram på vagnen. Det ser praktiskt ut. Vår solskärm är fortfarande i bruk och passar även på sulkyn vi har nu.
 • Sele ingår i de flesta nya vagnar och är en mycket bra idé. Så fort vårt gryn kunde sitta ville han alltid spana över kanten på vagnen och då var selen oumbärlig. Det var inte en fråga om att spänna fast bebisen för att han inte skulle kunna rymma utan en säkerhetsfråga. Även små barn är snabba och framför allt är huvudet tungt i förhållande till kroppen och att titta ut över kanten på vagnen kan bli farligt om man inte är fastspänd. Även när barnet sover med babymonitorn som sällskap ska selen vara på.
 • En krok att fästa på handtaget kan vara bra om man vill handla med vagnen, då kan man hänga kassen där och ändå ha båda händerna fria. Vi hade dock ingen utan knöt fast påsarna, det går ju lika bra.
 • Mugghållaren prisade många av mina mammakompisar. Då kunde man ställa ifrån sig sin vattenflaska/kaffekopp när man barnvagnspromenerade. Särskilt entusiastisk var en kompis vars bebis bara sov när vagnen rullade och hon ofta fick ta gående lunch (i mycket makligt tempo dock) Vi hade ingen men å andra sidan fanns ett fack för nappflaska/termos på vår skötväska och eftersom hjärtegrynet aldrig brydde sig om någon flaska kunde jag ha min Kleean Kantean där.
 • Fotsack trodde jag var något slags larv man inte behövde men ack så fel jag hade. Det var så okäckt och inte så tätt att använda filtar istället och när barnet börjar med skor är det inte så kul att vira in dem i filtar. Jag sydde en egen fotsack till vår sittdel och fäste den med kardborre i chassit. Funkade fint och blev ganska billigt. Fodra ordentligt bara, det är ju meningen att den ska vara lite varm.
 • På sommaren kan det bli väldigt klibbigt att sitta i en vagn med plast-tygsklädsel. Att lägga i ett bomullslakan kan vara en bra idé.
 • Flygväska till vagnen behövs inte. Ska man flyga med vagnen är det mycket bättre att hyra en väska från Airshell. Den är mer stabil och mycket med vadderad än vagnarnas egna väskor. Dessutom behöver man inte äga den utan kan bara hyra en på flygplatsen och sedan lämna tillbaka den när man kommer hem. Vår vagn hade inte en skråma när vi flög med den medan jag såg många andra som bara la sina paraplyvagnar på bandet och sedan packade upp dem buckliga och sneda efter flygresan. Vi tog med vår sulky till Turkiet och hade stor nytta av den. Dessutom kunde vi ju köra den överallt även om det var grusväg och stenigt. Då har ju paraplyvgananrna inte en chans. Man bokar sin airshell på hemisdan innan resan och betalar i förskott. Väldigt smidigt!

Dessa två bloggar skriver bara om barnvagnar och har mycket att säga i ämnet:

Allt om barnvagnar

Barnvagnsbloggen

 

Bilden överst föreställer en Brio Happy (som vi hade) och är lånad från barnvagnsblogg.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s