Mangoigelkott

Vårt hjärtegryn älskar mango. Tillräckligt mycket för att vi ibland ska göra undantag och köpa helt oekologisk och orättvis mango på vårt Ica. Mango är lyckligtvis med bland de 16 minst besprutade grödorna och känns därför mer okej för mig att köpa konventionell. Igår hade Ica Malmborgs utförsäljning av något de kallade Jumbomango. En jättestor variant som jag inte vet alls om den är GMOad till max eller inte. Men när jag kommit över det dåliga samvetet och köpt en till sonen (som blev överlycklig av denna gigantiska frukt) skar vi upp den som vi brukar. Som en igelkott! Här är en liten instruktion:

bild 1

Ta fram en mango, en skärbräda och en vass kniv.

bild 2

Skär av ena sidan så nära kärnan det går. Kärnan är platt och droppformad så det gäller att skära på rätt håll av mangon. Den ska stå på långsidan när man skär och inte ligga med den rundaste sidan ner.

Tillägg för Jumbomango: kärnan i dessa verkar inte vara proportionerlig mot storleken på själva frukten utan mer som en helt vanlig mangokärna. Skär alltså närmare än du tror.

bild 3

Skär av andra sidan med. Nu har du två sidor med skal på samt en mittbit med kärnan i.

bild 4

Skär ett rutmönster i mangosidan utan att skära genom skalet. Gör bitarna ungefär 1 x 1 cm, det blir lagom för att kunna göra igelkott.

bild 1-1

Vräng skalet ut och in så bitarna står upp som taggarna på en igelkott. Gör så försiktigt du kan så att skalet inte går sönder för mycket.

bild 2-1

Nu är det lätt för en liten barnhand att ta för sig av bitarna! Lagom storlek får man på köpet.

bild 3-1

Gör likadant med andra sidan. Försök äta en bit själv innan barnet äter upp allt….
bild 2-2

Skär av skalet runt om på kärnbiten (fota utan mangosaft på linsen om det är möjligt, här var det omöjligt…) Nu kan man antingen skära längs med kärnan för att få skivor att äta direkt eller frysa för framtida smoothie eller låta barnet/sambon gnaga på kärnan. Det är riktigt svårt att skära bitar av allt fruktkött runt kärnan så ett visst mått av gnagning är rekommenderat även om man först skär av allt man kan.

När man plockat bitarna från skalen kan man skrapa lite med en sked för att få med allt det göttiga och ha i gröten/smoothien/yogurten/josen.

 

Innan jag började göra igelkott av mangon tyckte jag det var så svårt att skära upp den på något bra sätt. Detta sätt är utmärkt även om man ska ha mangon i fruktsallad eller i snygg-bitar. Då tar man loss bitarna ur skalet med en gaffel istället för med handen. Jättesnygga bitar får man då, och inget krångel med slirvig mango som man försöker skära bort skalet från utan att sabba allt fruktkött.

2 tankar om “Mangoigelkott

  1. Jag reste i ett afrikanskt land för några år sedan och det var första gången som jag såg mangoträd. Mangofrukterna som växte på dem var enorma, som 4 av de vi vanligtvis ser i butik, och de smakade fantastiskt. Det vi får hit till Sverige är nog b-laget så att säga. Kontentan är att den nog inte behöver vara av gmo-typ för att vara stor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s