Äntligen är ni här!

Det pratas och skrivs så mycket nu om hur mycket flyktingarna kostar Sverige, hur svårt det kommer bli att hitta bostäder och skolplatser och hur besvärligt det är med så många människor på samma gång. Förutom att jag tycker att det är väldigt tröttsamt att höra det här missunnsamma svamlet är jag också förvånad. Förvånad över hur lite det pratas om att vi behöver dem. Visst behöver de oss men jag tror också att vi behöver dem i lika stor grad.

Tänk att det finns människor som är beredda att gå till fots genom större delen av Europa, färdas över Medelhavet i en skranglig gummibåt och lämna allt de äger och har för att komma HIT. Hit till lilla halvkalla Sverige. Hit där många är missunnsamma, inbundna och ibland även rasister. Där folk inte ens hälsar på varandra i trappen och sätter sig en och en på varje dubbelsäte på bussen och stirrar ner i sin telefon. Att det kan tänka sig att bo mitt i kylan, regnet och snön och somrarna som ibland inte ens blir några somrar. Till ett helt nytt land, en ny kultur, ett nytt språk. Till arbetslöshet och försämrade skolresultat. Tänk att de vågar chansa på att i Sverige ska allt blir bra och allt ordna sig.

Jag är så tacksam att alla dessa människor vågar ta risken att komma just hit för att starta sina nya liv. Det är ju inte på något sätt garanterade jobb, utbildning, bostad och mat för dagen. De chansar vilt med sin och sina barns framtid. De satsar sina liv, sina besparingar och sin tid på att färdas genom tio-tals länder för att nå just hit. Och vi behöver dem så väl! Vi behöver dem för att klara alla de utmaningar som finns i vårt lands framtid. Vem ska annars ta hand om och försörja en åldrande befolkning? Vem ska komma med nya synsätt och nydanande idéer? Vem ska hjälpa till att hålla rasismen och nazismen utanför vår riksdag och regering? Vem ska fylla på våra gamla tankesätt som eventuellt börjar gå på tomgång med nya sätt att se saker? Vem ska hjälpa oss att rädda klimatet och planeten, när vi själva ibland verkar helt oförmögna? Vem ska hjälpa oss att klara ekonomin samtidigt som vi klarar ekologin? Vem ska ge oss nya verktyg för att klara skolresultaten?

Kanske är det mycket begärt men jag tror att med hjälp av dessa strävsamma, beslutsamma människor som klarar den stora utmaningen att fly genom en hel världsdel, bygga ett nytt liv i främmande land och komma in i en ny kultur, kommer de utmaningar vi har framför oss bli lite lättare. Om inte annat blir vi i alla fall fler som delar på bördan.

Tack att ni valde oss, det ger mig hopp om framtiden och detta lilla land. Tack för att ni satsar allt på att Sverige är det rätta stället att bo. Jag tror ni har rätt och med er här är framtiden ljusare.

Äntligen är ni här!

6 tankar om “Äntligen är ni här!

  1. Åh så fint skrivet. Och så sant. Älskar Dagens Nyheters initiativ där de lyfter enskilda personer som kommit till Sverige. Det är så viktigt att se människan och inte massan!

  2. Jajesses så sant, flyktingar är det bästa som kan hända Sverige. Massor med ny arbetskraft och nya företag. Nu ska vi bara få fram beslut att de får stanna så drivkraften att fly kan förvaltas och bli drivkraft att bygga nytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s