Men var ska man göra av skräpet då?

Det där med återvinning, sopsortering, förpackningsinsamling och materialåtervinning det är inte helt lätt att hålla reda på. Dessutom verkar reglerna för vad som ska kastas var, vara olika beroende på vilken kommun man bor i. Här i Malmö är det Sysav som har koll på läget och på deras hemsida kan man skriva in vad man vill slänga och så får man veta var man ska slänga det. Exempelvis sökte jag just på blomkruka (plast) och fick veta att den ska vara i restavfall. Eller brännbart som det ibland heter. Sophinken helt enkelt. Där ska även kuvert, blöjor (kanske uppenbart, men har ofta fått frågan om man kan kompostera de eko-blöjor vi köper) tops, gamla cd-skivor samt fodralen till dess slängas.

Det finns flera andra tjänster där man kan fråga om något går att återvinna, som Återvinningsbar som drivs av IL Recycling. De har även en blogg som bara handlar om återvinning, mycket intressant kan man läsa där om man (som jag) är lite av en återvinningsnörd.

Sysav skickar en gång i månaden en liten sorteringsguide till alla hushåll i Skåne och en av dessa har vi satt upp på insidan av vårt återvinningsskåp. Den del som handlade om kompost klippte jag ut och satte vid komposten istället. Det funkar mycket bra för oss, för är man osäker och inte orkar googla, kan man bara öppna skåpet och se efter.

Några regler jag lärt mig om återvinning:

 • återvinningsstationen, eller i de kärl som bo-föreningen tillhandahåller, ska endast förpackningar slängas. Alltså plasthinken från den turkiska yoghurten men INTE barnens sandlåde-hinkar. Tomma konservburkar men INTE ett metallföremål som knivblad, bestick eller saxar. Glasburken från saltgurka men INTE trasiga dricksglas. Detta beror på att det är en förpackningsåtervinning och den som tillverkar förpackningen betalar för att en återvinns. Det är alltså inte en materialåtervinning där man kan sortera allt efter vad det är gjort av. Materialåtervinning finns däremot ofta om man åker till tippen.
 • Förpackningarna ska sorteras efter det material de består till största delen av. Alltså tetrapacken ska ner i pappersförpackingar fast de har en plastfilm på insidan. Chipspåsen ska till plast fast den har en metallisk yta. Är du ändå inte övertygad: prova att knyckla ihop den till en boll. Vecklar den ut sig är det plast, är den kvar som boll – metall.
 • I början när jag skulle lära mig återvinna hette de två papperskategorierna papper och kartong, nu heter de tidningspapper och pappersförpackningar. Jag har fått lära mig att i den som heter tidningspapper ska allt som är trycksaker kastas. Alltså allt som kommer från ett tryckeri. I pappersförpackningar ska det bara vara förpackningar. Det handlar inte om tjockleken på pappret. I så fall hade kanske mjölpåsen känts mer som papper än kartong men den ska ändå vara i pappersförpackningar. Och det lite styvare reklamutskicket ska till tidningspapper trots att det är tjockare papper än i mjölpåsen.
 • I komposten här i Malmö ska det endast vara matavfall som skal, blast, matrester osv. Men INTE  jord, trädgårdsrens, kattlådeskräp, bland från krukväxter och absolut inte blöjor även om det står att de är biologisk nedbrytbara.
 • Företaget som producerat produkten är i princip skyldig att ta emot uttjänta produkter. Så har du  en gammal stekpanna du inte kan bli av med kan du lämna tillbaka den till affären du köpte den. Det är inte alltid detta funkar så himla bra men i princip ska det gå. Ibland när jag kommer med något sånt ser jag hur personalen slänger saken rakt i sophinken ändå men om fler börjar lämna tillbaka uttjänta prylar kanske de måste fixa till systemet.
 • Vissa förpackningar kan man skicka in till specialföretag för återbruk. Jag skickade våra Ella´s kitchen-förpackningar till TerraCycle som gör väskor och haklappar av dem. Företaget betalar för frakten och det enda man själv gör är samla, anmäl, packa, skicka. Lätt som en plätt! De samlar även in Tassimo-kapslar, pennor, nitril-handskar och skyddskläder.
 • Pant ska man panta. Eftersom pantningen är ett slutet system är det inte lika miljösmart att återvinna pantflaskor och burkar som att panta dem. Nytt från 2015 är att vissa saftflaskor nu och kan pantas. Det hela avgörs på om det finns ett pantmärke på flaskan eller inte.
 • Samlaren är ett skåp för insamling av visst farligt avfall. Vår närmaste står på Ica Maxi i Västra hamnen och där kan vi lämna batterier, lampor och småelektronik.
 • Farligt avfall är det viktigaste att sortera ut från restavfall. Det handlar om produkter som absolut inte får komma ut i luften och vatten och därför ska tas om hand på en särskild anläggning som kan filtrera ut gifterna. I den här kategorin hittar man: batterier, elskrot, färg, sprayburkar, kemikalier, nagellack och lampor. Här i Malmö har vi en farligt-avfall-bil som kommer och hämtar upp skräpet enligt en särskilt tidtabell. Kan man inte passa tabellen (som jag) kan man åka ut till återvinningscentralen och lämna det själv.
 • Medicin ska alltid tillbaka till apoteket. Där finns särskilda påsar man kan hämta och fylla med gammal medicin eller intorkade tuber. Vissa medicinförpackningar, som inhalatorer, ska också lämnas in, medan papplådan som satt runt värktabletterna ska till pappersförpackningar och bipacksedeln till tidningspapper. Vi har alltid en pågående apoteksinsamlingspåse hemma och tar med den till apoteken när den börjar bli full och hämtar samtidigt en ny. Då behöver vi aldrig bli frestade att sortera läkemedel på fel sätt bara för att vi inte har någon stans att göra av det.

 

Det är en hel del att hålla reda på men efter ett tag lär man sig och då känns det helt naturligt. För oss hjälper det mycket att ha en bra plats att göra av alltihop. Vi är ingen sådan familj som bär ut återvinningen så ofta så därför har vi ett rejält återvinnings-skåp. Bild kommer när jag städat klart i slutet av veckan!

5 tankar om “Men var ska man göra av skräpet då?

 1. Bra och tydlig information om hur vi ska sortera. Gör rätt, gör gott. Ytterligare ett litet tips bara, på första ”bullitpunkten” ovan skriver du återvinningscentralen när du menar återvinningsstationen. Jag vet att det är förvirrande men vi ska ändra på det. Här kan du även lägga in en länk där man kan hitta närmsta station och se när den töms och städas.

 2. Pingback: Rensa ut – elektronik | Händelsevis

 3. Pingback: Rensa ut – originalförpackningar | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s