En ny köksordning

Nu har jag rensat klart i mitt kök! Några saker blev det till second hand och några till min bytesgrupp på facebook. Men mest har jag sorterat det vi har och bytt plats på saker så köket blir lättare att jobba i. För mig – som är ganska kort – innebar det mest att flytta saker som jag använder ofta till de lägsta hyllorna. De saker som min sambo använder ofta (som inte jag gör, det är väl bara kaffekopparna skulle jag tro) kan stå på andra hyllan utan att det orsakar några problem för honom. Men för mig innebär det att jag måste hämta en pall varje gång jag ska ha något. Det funkar inte när det handlar om dricksglas och matlådor.

I lådorna la jag i ordning lite bättre och körde låda-i-låda-principen så inte allt ligger huller om buller i lådan.

Lättast att åtgärda var helt klart den här lådan:

bild 2-7

Totalt kaos bland påsarna. Pappkassar i olika storlek, kompostpåsar, soppåsar och små plastpåsar samt ziplock påsar löst på botten och små papperspåsar nedstoppade mellan allt. Samt fyra ihopknölade påsar längst bak i skåpet bakom lådan. Efter ser det istället ut såhär:

bild 1

Jag tog fyra gamla lådor (alla råkade komma från hjärtegrynets leksaker) och klippte dem till rätt form för mig. En för nya kompostpåsar, en för soppåsar (som vi oftast har på rulle och därför passade det bra med en lång, smal låda till dessa) en för små plastpåsar (ihopknutna för bättre ordning) och en för små pappåsar och ziplockpåsar. I mellan de fyra lådorna kan vi nu ha papperspåsarna ståendes utan att de trillar ut bara för att man tar den yttersta. Eftersom plastpåsarna nu ligger i lådor hamnar de aldrig bakom lådan heller.

Lådan ovanför innehöll kökshanddukar, servetter, förkläden samt kaffefilter. Jag tog tyvärr ingen före-bild men föreställ er ett redigt kaos. Efter ser det ut såhär:

bild 2

De två korgarna blev över från när jag fixade hallen och passade perfekt för att ha rullade kökshanddukar och rullade förkläden i. Jag tog också en gammal låda från en mobiltelefon och ställde kaffefiltren upp i den. Lätt att komma åt ytterst i lådan med så man inte behöver öppna hela och rota längst bak. I mitten har vi våra stickade/virkade disktrasor som vi byter ofta, därav bra att ha nära till hans. Man ser också bakplåtspapper och folie som är lättare nu och man kan ta en plastpåse utan att dra fram hela rullen. Ståendes bredvid kaffefiltren är våra bees wrap. Tygservetter på hög längst bak i lådan.

Burkskåpet var ett riktigt sorgebarn innan renset. Fick tyvärr bara med under hyllan (måste tänkt fel när jag fotade) men övre var minst lika illa! Plus att jag då inte kunde se vad som var längst bak utan pall. Det här skåpet har ingen bakvägg – helt idiotiskt men måste vara så eftersom de som bodde här innan och renoverade köket har gjort att det är enda sättet att komma åt kontakten till kyl och frys. Så man kan inte ha något litet längst bak för då kan det trilla ner bakom skåpet för att aldrig någonsin kunna fiskas upp.

bild 3-5

Det löste jag genom att ställa en rad med stora flaskor längst bak så inget kan komma förbi där. Det blev också bättre nu med matlådor längst ner så jag ser dem ordentligt. Termosar använder vi inte lika ofta så de kan stå längst bak på övre hyllan.

Vispmaskinen och mixern fick flytta till skåpet bredvid spisen där även brödrosten huserar.

bild 4

Jag bytte som sagt var plats på koppar och glas och nu kan även jag nå glasen. Vilken förbättring!

bild 3

Även besticklådan fick sig en genomgång. Alla påsklämmor och små fnuttar för att försluta brödpåsar åkte ut. Det var skrämmande vilka högar med sådana vi hade samlat på oss. Vad trodde vi att vi skulle göra med dem liksom? Sen tog jag förvaringsdrottningens tips med att märka alla fack med vad som ska vara i. Prydligt!

bestick

Jag hoppas kunna åstadkomma en bättre förvaring för våra skärbrädor och plåtar man har ännu inte lyckats hitta på något smart. Har ni tips så hojta till!

5 tankar om “En ny köksordning

 1. Heja heja!

  Jag som är kort känner igen mig i det du beskriver, det är himla krångligt att ha saker som används oftare på de högre hyllorna.

  Jag tycker faktiskt att vi har hyfsad ordning i våra skåp och lådor men vi har två ”problemområden”. Det främsta är våra glasmatlådor som tar en hel del plats. Nu har vi dem på hyllan ovanför våra skålar men trots att vi vikt en hel hylla för matlådor får inte locken plats och de där snäpplocken tar ju lite mer plats än de för vanliga plastlådor.
  Nästa problem är i och för sig ett följdproblem av det ovan eftersom med locken för matlådor på hyllplanet för skålar så blir det lite trångt för skålarna. Jag måste nog fundera på om vi kan flytta matlådorna någon annanstans, men vet bara inte var…

  Sedan är en bubblare att vi har en hel del drinkglas som vi verkligen inte använder, men som är arvegods för maken och som han inte vill göra sig av med. De tar upp ett hyllplan det med men det är ett av de översta så det får väl vara ok. 😉

 2. Har samma system här med att alla drinkglas är högst högst upp. Där stör de inte så mycket men det ska ändå bli skönt att göra sig av med dem efter examen när vi inte har några stora fester planerade på ett tag 🙂 Våra är nog inte så fina som era, ärvda, det är svårt med ärvda saker över lag. Lätt att bli nostalgisk även om man inte använder saken.

 3. Å tack! Ja, det gör det verkligen! Och massor med irritation när man inte når eller välter massa saker för att man ska komma åt något längst in.
  Tack det samma!

 4. Pingback: Rensa ut – originalförpackningar | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s