Rensa ut – Matvaror

Nu är det dags för all mat och matförvaring att få sig en översyn.

För oss handlar det om ett skafferi, litet kylskåp, liten frys samt kryddstället. Har man andra ställen där det finns mat i hemmet kan man ta dem med, som exempelvis en frys i källaren eller brödlådan på köksbänken.

Städa ur skafferiet och gå igenom matvarorna. Är något för gammalt? Släng. Finns det varor som fortfarande är ätdugliga men som bara aldrig blir uppätna? Ägna veckan åt att äta upp dem! Gör samma sak med kyl och frys. Här hos oss kan vi nästan få ihop en hel veckomeny på bara det vi redan har hemma! Särskilt olika gryner verkar vi ha mycket av just nu, quinoa, mathavre, matvete, hirs och fyra sorters ris hittade jag. Till vardags använder vi endast en sorts ris så allt annat riskerar att bli gammalt om det inte äts upp snarast.

Torka ur alla skåp och ställ tillbaka matvarorna fint och överskådligt. Kanske är det smart att märka upp hyllorna eller ha ett system för vad som ska stå var? Vi har glasburkar i vårt skafferi och fyller över alla plast- och pappförpackningar i dem direkt. För oss är det praktiskt för skafferiet blir mer överskådligt och lättare att städa men lite extra tid tar det ju att fylla över och hålla på. Om man ändå vill ha det så kan man tänka på att alltid anpassa glasburkens storlek efter hur mycket det är i en vanlig förpackning. Så att hela får plats och man inte förutom glasburken har en halvfull mjölpåse bakom. Havregrynsburken här hos oss är väldigt stor medan kakao är en liten burk. Detta skulle vi dock kunna utveckla ytterligare så att det alltid är en perfekt avpassad burk till det som förvaras.

Frysen kan man passa på att frosta av nu när det är minusgrader. Vår var helt full med is och snö så en låda gick inte ens att öppna. Men nu är det löst och jag kunde konstatera att den oöppnade lådan bara innehöll två frysklampar jag inte visste att vi hade.

Jag hittade en ansenlig mängd mat jag inte trodde vi hade så det blir till att äta upp hela veckan. Smördeg, ensamma brödskivor, dadelmos, omärkta matlådor (kan bli obehagliga överraskningar). Allt detta ska ätas denna veckan så vår frys sedan kan fyllas med bara saker vi äter ofta.

I kylen är det främst hyllan med burkar och facket med smaksättningsgrejer som behöver tömmas. En burk sockerlösning från en fest, vad ska jag göra med den? Olika sorters pesto och inläggningar kan vi äta upp i veckan. I kylen kan det vara smart att ha en förutbestämt system för vad allt ska stå. Vi har burkar överst eftersom vi inte tror de behöver lika kallt som ost och mejeriprodukter. I grönsakslådan i botten (varför är den alltid längst ned? Grönsaker måste ju inte ha så kallt) kan man dela upp grönsakerna efter kategori för att minska risken att något ligger och blir dåligt. Kanske är det rent av läge att märka kylen med små etiketter för var saker ska stå? Då ser man också om något saknas när platsen är tom.

Ett smart tips från boken är att ha en frukostbricka klar i kylen. Ställ allt du brukar äta till frukost på brickan och ställ in i kylen. På morgonen kan du bara ta fram brickan, äta din frukost, och sedan sätta tillbaka den igen. Smidigt!

 

Detta är ett inlägg i en serie som följer boken Rensa Ut & lev lättare av Eva-Maria Karlander

11 tankar om “Rensa ut – Matvaror

 1. Det där med frukostbrickan i kylen gillar jag verkligen, väldigt smart om man har möjlighet att anpassa hyllorna så att man kanske kan ha en ”smalare” hylla till brickan. Vi som har en liten kyl med 3 hyllplan har ju annars lite svårt att avvara en hel hylla till endast frukostvaror.
  Jag skrev för ett tag sen om en ny ordning i kylen där man ägnar en hylla helt åt varor med kort datum eller som är påbörjade och därför behöver ätas upp. Den ordningen fungerar riktigt bra för oss!
  http://ettfattigtlandskap.com/2016/01/13/tips-for-att-slanga-mindre-mat/

 2. Ja kanske är den inte så liten… Det är en ”halvkyl”, dvs kyl över frys, men den är väl lite högre än de minsta modellerna. Får kanske räkna till fyra hyllor, en är en liten rackare med ställ för liggande flaskor. Och sedan grönsakslådor. De flesta som kommer hit tycker ändå att den är liten till en familj på fyra, men sanningen är att den sällan är full. Vi har ingen gammal skåpmat där som en del samlar på sig – ni vet gamla syltburkar och konserver och chutneys och allt möjligt. Vi sorterar och ställer i ordning, lägger restmat i lådor och inte i skrymmande kastruller. Kul att jämföra med andra, min mamma har mer än dubbelt så mycket till två personer och där är det alltid trångt!

 3. Det är nog det smartaste sättet! Vi har också en sån, tre hyllor med en låda underst. Men då har vi alltid massor med frukt och grönsaker på köksbänken också för det inte får plats annars. Burkhyllan skulle vi verkligen kunna jobba på att äta ur lite oftare.
  Vi har också några i vår närhet som alltid har fullt oavsett hur stor kyl de har. Kanske gäller det dock för mer än bara kylen….

 4. Pingback: Badrummet färdigrensat! | Händelsevis

 5. Åh vilket inspirerande inlägg! Nu fick jag verkligen lust att börja rensa ännu mer och ta tillvara ännu mer ur vår ”matförvaring”. Tack! =)

 6. Pingback: Rensa ut – semestervecka | Händelsevis

 7. Pingback: Rensa ut – sammanfattning och utvärdering | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s