Rensa ut – smycken

Den här veckan ska jag rensa bland mina smycken. I boken ingår även klockor, glasögon och solglasögon men jag använder inte glasögon, har ännu inte skaffat några nya solglasögon och har redan rensat ut alla mina klockor utom en som är ett halsband. Så den kan ingå i smycken tycker jag. Så endast smycken för mig alltså.

Om någon annan är sugen på att hänga på och använder glasögon tipsar Eva Maria om att gamla glasögon man tröttnat på kan lämnas in till Vision for all där de fixas till och skänks vidare till behövande.

Klockor kan man inte slänga i soporna utan de ska till el-avfall om de är uttjänta. Eller blocket, tradera eller second hand om man bara tröttnat.

Smycken i alla fall.

Jag har ganska många smycken fast jag redan rensat bland dem flera gånger. Just nu använder jag inte heller särskilt många av dem. Jag är alltid rädd att hjärtegrynet ska riva sig på mina smycken om jag har dem till vardags och när jag slutade använda örhängen under amningen (för mycket vift och okontrollerade små armar överallt för att det skulle kännas säkert) vande sig öronen av och nu tycker jag det gör lite ont.

Till vardags har jag bara mitt konfirmationskors och till festliga tillfällen kommer två ringar på. Det var allt tyvärr.

Så här ser det ut i min smycke-förvaring just nu.

IMG_20160404_132640

Hylla med små glasskålar och fågelbur. Jag gillar skålar med lock för då blir det lättare att städa.

IMG_20160404_132557

Ringar i en glasskål.

IMG_20160404_132617

Två skålar med olika sorters örhängen, en med lite större och en med de riktigt små. I den minsta skålen är det stenar som lossat från sitt smycke och väntar på limning.

IMG_20160404_132650

På fågelburen har jag örhängen med hängare och hårspännen. Samt alla mina tygblommor. Ett helt eget inlägg om buren finns här.

IMG_20160404_132740

Cylindrisk armbandförvarare.

IMG_20160404_132721

Med tre hyllor.

IMG_20160404_132755

Halsbandsaskar på hög.

IMG_20160404_133224

Och den stora smyckekistan. I locket har jag alla broscher och ett par fjäderörhängen. Nu är det mest hjärtegrynet som använder mina broscher men ibland när jag har koftor utan knäppning plockar jag fram en brosch. Även snyggt att ha på sin sjal i håret.

IMG_20160404_133211

En ask i kistan innehåller typiska nostalgismycken som simskolemärken och skidmärken.

IMG_20160404_133020

En i gammal cigarrlåda har jag smycken jag gjort själv och hade på balen i gymnasiet bland annat. De långa slingorna är sådana jag fäste på mina hårsjalar när jag använde sådana.

IMG_20160404_133245

En vacker ask med en vacker pryl i. Vet inte riktigt vad det är med den är så fin! Blir glad varje gång jag ser den. Kanske kan man ha den i ett halsband?

Många många smycken som ni kan se även om förvaringen är värdigt luftig. När jag ser folk som förvarar sina smycken ett och ett i snygga glasskar kan jag ibland bli sugen på att göra så istället men då skulle jag givetvis bli tvungen att göra mig av med massor!

Jag ska under veckan gå igenom allt igen och se om något kan skänkas. Dessutom ska jag gå till en smyckereparatör här i närheten och få mina pärlor omträdda. Det är ”bara” sötvattenspärlor men när de var hela använde jag dem mycket och därför känns det värt att laga hos någon som kan. Lite oklart när jag ska hinna med det men jag hoppas! Annars tar jag till hjälpregeln igen – planera in i kalendern när det ska bli av.

Är det någon annan som har tips på smart smyckeförvaring som både tar liten plats och gör att man använder de smycken man har?

Detta är ett inlägg i en serie som följer boken Rensa Ut & lev lättare av Eva-Maria Karlander. 

 

 

 

 

 

9 tankar om “Rensa ut – smycken

 1. Jag har ett bra tips! Jag fick i present en smyckesförvaring som jag tror kommer från Designtorget. Den är formad som en klänning på galge, med en mängd plastfickor på ena sidan och öglor för halsbandshängning på andra sidan. Sedan hänger man den enkelt i ett skåp eller garderob. Här förvarar jag inte smyckena som jag använder dagligen, utan mer de som används sällan. Känns hyfsat bra ur inbrottssynpunkt också – mer otippat att ha smyckena på galge än i badrummet/sängbordet.

 2. Jag gjorde nyligen en helt vansinnig utrensning av mina smycken som resulterade i att jag gjorde mig av med säkert 90 % av dem. Lämnade en näve smycken till pantbanken, med mestadels örhängen som sedan länge förlorat sin partner. Hellre pengar i handen än skräp i byrån! Så nu har jag bara ett kärt smyckesskrin på sängbordet (inte så bra ur inbrottssynpunkt, men tänker att det isf är ödet…). Känner mig glad och rik varje gång jag öppnar det, eftersom jag vet att det bara är smycken som jag verkligen använder och som jag tycker om. Just därför känner jag inte att jag behöver någon spexigare förvaring 🙂

 3. Så fint det låter! Och motiverande för mig att försöka härma! Okej, jag ska verkligen kämpa på resten av veckan, har redan tömt tre små rosa askar och gett askarna till min son som blev mycket glad och genast började lägga fina saker i dem. Fast det är ju en annan fallgrop, att pracka på sina barn sina utrensade saker…. Dock är ju askarna av papp så vi får väl se hur länge se håller…

 4. Jag hade tidigare en ungefär en sån här plastförvaring från Muji (https://www.muji.eu/pages/online.asp?Sec=9&Sub=39&PID=6000) men där det är fack inuti. Har dock lagt den i ”säljeshögen” eftersom jag plastbantar + har inte tillräckligt med smycken för att fylla den. Finns liknande i glas på Indiska såg jag nu: http://indiska.com/se/Home/Dekorationer/Smyckesh%C3%A5llare/MEHNDI-JEWEL-BOX/p/1000003111436
  Jag tänker att det är bra att man ser smyckena, tror att man använder dem mer då.

  Just nu har jag en glasskål med lock ungefär som du har som precis rymmer ett pärlhalsband (men skulle behöva en till pga har två halsband av den typen) och ett minismyckesskrin som precis rymmer två ringar, ett halsband och mina fem par örhängen vilket är de smycken jag har. Jag kanske inte behöver säga att jag inte riktigt är en smyckesperson…

 5. Så fin den från Indiska var! Om jag ger mig själv i uppdrag att rensa ut så jag endast kan ha den kanske jag kan få köpa den som belöning…. Otroligt att du har så få smycken! Blir så inspirerad! Drömde om att rensa ut alla mina armband i natt så jag hoppas ivern ska sitta i och det verkligen blir av! Tack för motivationen!

 6. Pingback: Rensa ut – prydnadssaker | Händelsevis

 7. Pingback: Rensa ut – sammanfattning och utvärdering | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s