Leklera + recept

Vårt stora eftermiddagsnöje just nu är att leka med lera. Hjärtegrynet fick ett helt gäng lerburkar och redskap i födelsedagspresent för en månad sedan, de har använts flitigt och alla lerorna har åkt genom lerpressen otaliga gånger. Det betyder att all lera nu har antagligt en grön-brun nyans. Hjärtegrynet gör pistageglass av den men för att klara mangoglass ville han hemskt gärna ha gul lera.

I ett av ler-setten fanns det med ett litet recept på hur man gör sin egen lera, det bestämde vi oss för att prova.

IMG_20160412_202710

Det här behövs:

2,25 ( 1 cup) dl vetemjöl

1,25 (1/2 cup) dl salt

2,25 dl varmt vatten (eventuellt med vald färgning redan i)

1 tsk olja (när jag tog två blev det bättre tyckte jag)

2 tsk av något surt (vi tog äppelcidervinäger men lime eller citron går också bra)

Valfri färgning som gurkmeja för gult, hallon för rosa eller vanlig livsmedelsfärg.

Sedan ska leran kokas tills den tjocknar. Det gick ganska fort och funkade bäst om man hade plattan på  medeltemperatur. Om vattnet var varmt från början gick det lättare. När leran är klar lossar den från kastrullen. Då är den perfekt att leka med, innan dess är den för kletig, så vänta tills den lossar. Man kan ha i mer mjöl om man vill men för oss var det bäst utan, det var snarare ett tecken på att vi kokat för kort när den var för kletig.

Mangofärgen fick jag som sagt med gurkmeja och då krävdes det ganska mycket för en hel sats. Säkert en matsked. Med gurkmeja var det inte alls svårt att få färgen jämn, som syns på bilden under.

Rosa stod också högt på önskelistan och då provade vi med hallon. Först var jag feg och tog bara tre men det blev alldeles för klen färg. Så vi hällde på mer och mer och tillslut gav jag upp och tog helt sonika i hela hallonen (ca 12 stycken frysta hallon) Nu är leran därför lite prickig men hjärtegrynet störs inte. Kanske påverkar detta hållbarheten dock. Vi får se vad det lider.

IMG_20160412_184621

Så här fina blev färgerna! Observera att den satsen som beskrivs i receptet blir betydligt större men för mina bilder var detta det enda som inte var infärgat i den övriga leran…

Förutom alla de fina ler-redskapen hjärtegrynet fick till födelsedagen har vi också en del köksprylar jag hittat på second hand.

IMG_20160412_183610

Vitlökspress, rullkniv (kallar vi den, vet inte vad den heter på riktigt) och en brödpickare. 5 kronor styck på Emmaus.

IMG_20160412_183242

Detta är ett roligt redskap tycker jag, kakmått på rulle. Man rullar liksom med stålgrejerna och då blir det långa rader av kakor. Har gjort några demoex för att man ska fatta. Jag fattade inte alls vad detta var för pryl när jag såg den först. Nu är jag jätteglad att vi tog med dem. (ärvde från en släkting som inte ville baka med dem mer)

IMG_20160412_183457

Helt vanliga kakmått som vi hade i jul-lådan. Tror de stora är från Åhléns och de två små har hjärtegrynet fått.

IMG_20160412_183118

En såssked fick också vara med och den orangea grejen hjärtegrynet har i handen är en mall till en bil.

Vi har tidigare provat andra recept på leklera men detta var bäst hittills. Vanlig trolldeg har vi haft när vi vill spara figurerna (det är mest när vi har äldre barn på besök) och jag har också gjort med alun hemma hos en kompis en gång. Det kändes dock inte alls så bra att ha med till något min lille skulle leka med. Vinäger är ju så mycket bättre då!

Även om jag inte skulle rekommendera att äta den (det är nog inte så gott och ganska salt) så är det ju inte giftigt så även små barn kan leka med denna lera utan att det känns som en dödsfälla.

När man har lekt klart ska leran förvaras i lufttäta burkar i rumstemperatur. Enligt broschyren ska den då hålla i flera månader. Återstår att se om det är sant! Jag kan konstatera att vi slänger lite varje gång vi har den framme, småbitarna torkar fort och då orkar jag inte blöta upp dem igen. Tar den slut gör vi bara ny, och jag misstänker att vi kommer få göra nya färger långt innan den här satsen tar slut. Nästa gång ska vi prova att göra grön lera med spenat och brun med kakao.

4 thoughts on “Leklera + recept

  1. Om du vill ha rosa utan prickar 😉 ta lite vatten från en burk inlagda rödbetor men bara pyttelite först å tänk på ett det färgar medan du blandar, sen är det nog inga problem men lek inte med leran på en vit duk (som om någon skulle göra det medvetet 😉 )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s