Rensa ut – cykeln

Den här rubriken låter ju som att cykeln ska rensas bort! Och om vi hade haft ett förråd fullt av gamla cyklar hade vi förstås kunnat rensa, men nu har vi bara en cykel per person i hushållet, har vi besök får de hyra cykel eller så åker vi buss. När Malmö stad nu börjat med hyrcykelsystemet Malmö by bike känns det väldigt onödigt att ha extracyklar stående när man bor som vi gör, vilket är precis bredvid en cykelstation.

Däremot kan ju de befintliga cyklarna behöva en översyn någon gång per år. Jag brukar faktiskt lämna in min för service där jag köpte den (Fridhems cykel) varje, eller vartannat år. Då fixar de alla smågrejer som att smörja kedjan och spännan den samt byter trasiga delar. Visst hade jag kunnat göra det själv men då hade jag behövt köpa reservdelar och verktyg och spendera massa tid. För mig passar det bra att låta någon annan göra det och själv slippa.

Idag åkte hjärtegrynet och jag till den nya servicestationen för cyklar bakom Malmö opera. Där finns cykelpump, möjlighet att hänga upp cykeln i bekväm arbetshöjd, tvätt, karta och några verktyg att meka med.

Vad det gäller tvätt av cykeln på gatan var jag först skeptisk. Det är ju inte tillåtet att tvätta sin bil på gatan så vattnet rinner ner i dagvattenbrunnen så varför skulle det vara okej med cykeln? På servicestationen  finns ingen information om vart avloppsvattnet tar vägen, jag hoppas ju att det finns en oljeavskiljare i brunnen men det är inget jag vet. På hemsidan finns heller ingen information. Har man inte tillgång till brunn med oljeavskiljare ska man tydligen tvätta cykeln på gräs eller grus för att få en naturlig rening av vattnet och inte släppa ut oljan rakt i sjöarna som dagvatten ledningarna går till, eller tvätta i en tvätthall på en bensinmack. Jag ska forska vidare i detta och återkommer när jag vet något!

Vi provade allt utom upphängningen, jag var inte tillräckligt stark för att lyfta min cykel så högt.

Detta är ett inlägg i en serie som följer boken Rensa Ut & lev lättare av Eva-Maria Karlander. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s