Balkongen

IMG_20160530_190425

Äntligen har vi blivit av med grönsaken och kunnat återta vår fina balkong! Jag har fixat och piffat i dagarna tre och nu ser det ut så här! (Eller nej, det gör det inte, för i detta nu så regnar det men eftersom jag var slug nog att ta bilderna i går ser det fint ut ändå.)

De mesta av prylarna och växterna hade vi sedan innan, det var bara att lägga tillbaka allt. Men några nya blomster blev det ändå, och ett par liter jord till omplanteringarna. Jag har förstått att jag egentligen borde bytt all jord men hu vad dyrt det hade blivit. Jag blandade istället och såg till att alla krukor fick lite ny och lite gammal jord. Det är viktigt att jorden är KRAV-märkt om man har tänkt odla saker man sen ska äta så det valde jag. På våra icor och hemköpar här i närheten finns det ändå ingen oKRAV-märkt…

Trallen la jag tillbaka efter en mindre avborstning, det var lite som ett pussel eftersom plattorna bara passar precis där de låg innan och INGEN annan stans. Efter lite tankemöda klarade jag det! Men nästa gång numrerar jag dem innan så slipper jag tänka…

När jag köpte trallen hade jag mätt så noga så noga för att få rätt antal bitar. Så kom vi hem och jag insåg att mina mattekunskaper tydligen inte involverade hörn. Ca 30 cm fattades! Förra året hade vi en grusgång där hålet blev men i år hittade jag snygga kakelplattor någon tidigare boende lämnat i vårt nya källarförråd. De passade perfekt!

IMG_20160530_190635

På ena sidan om kakelbäcken har vi hjärtegrynets solros. Han planterade den på förskolan och fick ta med den hem när den blev för hög. Än så länge ser den väldigt skranglig ut men förra året blev det en fin blomma efter ett par månader. Hoppas på det i år med! I kannan står en murgröna jag räddade ur den skrumpna julgruppen jag demonterade för ett tag sedan. Kannan läcker lite i botten och används därför inte till mat, men läckande kannor är perfekta att plantera i! Då kan överflödigt vatten rinna ut och så blir det ju så fint! Fast jag har ett par deciliter lecakulor i botten för att vara på den säkra sidan. De målade stenarna är en köksmagnet och en jag gjorde på ett läger -98 (det står på den, annars hade jag aldrig kommit ihåg) Den stora i bakkant är en borrkärna från vår svale. De byter tappvattenledningar i vårt hus och borrar nya hål för dem rakt ner i trapporna. Hjärtegrynet (och jag! Använde bara honom som svepskäl) ville ha en och fick det för de snälla gubbarna. Sen är det några stenar hjärtegrynet samlat på stranden samt en rostig plåtlåda med vita prydnadsstenar som kom med en ärvd möbel, blandat med snäckor och korall jag tog med från Thailand för 10 år sedan.

Man kan även se att jag borde fotat detta direkt när jag fixat klart och inte väntat en dag tills hjärtegrynet spridit ut alla vita stenar igen. Å andra sidan är det mer realistiskt så här…

På andra sidan av bäcken vakar min sambos viking.

IMG_20160530_190445-2

Egentligen vill han ha den inne men där går min gräns. På balkongen kan den möjligen stå. Kottsamling i en kruka samt ett gäng stenar vi samlat.

IMG_20160530_190436

Fler stenar från stranden och en låda med gula rosor. Jag la i ett par platta stenar i krukan för att hindra avdunstningen lite. Kanske funkar det…

IMG_20160530_190511

Secondhandade vattenkannor och en balkonglåda modell jättelång med vår fina kaprifol. Trodde verkligen inte den skulle klara sig i år men den verkar tålig! Eftersom den mest är fin upptill planterade jag ett par marktäckare så blir det fint nedtill med. Verbena valde jag i år.

Längst bort står en plåtlåda från Ikea tror jag som hjärtegrynet har valt blommor till. En bolltagets och runt den har jag hällt på frön till sommarblommor. Det var en fröblandning han hittade på Maxi en dag och ville ha. Om ett par veckor blommar det säkert för fullt i den lådan!

IMG_20160530_190536

I hörnet står vår jordgubbsplanta. Jag planterade om den i år och hoppas på lite fler gubbar. Den har redan blommat rikligt så kanske kanske funkar det!

I balkonglådan har vi planterat bönor (som Castor gör i Castor odlar. Mycket populär bok i detta hushåll) spaljén gjorde jag av ett par pinnar vi hade hemma samt lite garn.

IMG_20160530_190525

På räcket hänger en gammal cykelkorg som har för dålig botten för att duga till väskfrakt. Nu har jag surrat bottnen med restgarn och har ett par små krukor, några s-krokar som inte kommit till pass än samt en liten borste att piffa till med, i den.

Längst in står ett planteringsbord som jag egentligen ville slänga ut. Nu fick det en ny chans när jag kom på att det var snyggare utan bordet. Lite skrangligt eftersom bordsskivan stabiliserar mycket men det funkar för blommor. Det perfekta hade varit om den dög som soffa men tyvärr inte.

Framför den står två oplanterade krukor och väntar på uppgift. Nu innehåller de hjärtegrynets pinnsamling. Också en viktig funktion.

Under bordet har jag en påse jord för plötsliga planteriungssug samt en hink för skräp. När jag smårensar i krukorna på kvällen vill jag inte behöva ta med en påse varje gång så stationär hink funkar bra för mig.

IMG_20160530_190545

På hyllan står mina två skensmultronplantor och lockar med sina förföriska men ack så äckliga bär. Trodde fåglarna skulle ta dem men icke, de verkar också veta att de inte smakar gott. Bredvid en bunke med alla halvdanna kryddväxter som stod i köket. Två små ljuslyktor + mycket rost, en hög överblivna kakelplattor samt en planteringsspade. (okej det är en vanlig sandlådespade)

Längs hela väggen på balkongen (som består av korrugerad plåt, älskar detta ord!) har jag satt upp vass. Jag köpte den på typ Bauhaus eller nått sånt, när vi flyttade in och satte upp den med silvertråd. Det var det jag hade hemma just då. Nu lossnar den lite och jag har fått säkra upp på ett par ställen men annars tycker jag det hållit fint under alla år.

Stolarna kommer från samma affär och bord letar vi fortfarande efter. Det förra var så skrangligt och kanske skulle vi prova ett räckhängt för att spara plats.

Även om det mesta fanns hemma har jag köpt några saker i år:

Jord: 70 kr (ungefär 35 liter)

Blommor:

Pelargon 5 st 100 kr + en av en annan sort, 59 kr

Verbena 2 st 98 kr

Gula rosor 2 st 50 kr

Tagetes 20 kr

En jag inte minns vad den hette 39 kr

Summa: 436 kronor.

Frön och bönor fanns redan hemma samt alla de andra blommorna, de flesta har vi fått.

Nu stundar balkongfika och balkongfrukost hela sommaren! Äntligen!

 

2 thoughts on “Balkongen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s