Rensa ut – medveten konsumtion

Miljomarkning

Den här veckan blir det ett litet avbrott i rensandet med ännu en semestervecka. Det passar mig utmärkt bra och jag tänker att om rensningsenergin blir stor får jag väl helt enkelt rensa lite där jag får lust.

Istället för att rensa kan man passa på att reflektera över medveten konsumtion och hur man ska göra för att minimera nyköp.

Det finns många vägar till medveten konsumtion och många sätt att angripa problemet. Ett vanligt är att köpa miljömärkta varor. Då gäller det att hålla reda på alla olika märkningar och vad de står för, eller att bara lära sig de man tycker är acceptabla. Jag brukar kolla efter KRAV, MSC, GOTS och Fairtrade. De är de vanligaste och mest pålitliga tycker jag men som sagt, det finns massor om man bara vill lära sig.

Ett annat sätt är att köpa second hand eller byta saker med andra. Många kyrkor och välgörenhetsorganistioner har bra och prisvärda second hand affärer. Mina favoriter i Malmö är Beyond Retro, Da Capo och Myrorna på Ystadvägen. Men det finns många fler om man letar lite. För byten tycker jag att facebook har fungerat fantastiskt bra. I min bytesgrupp i Malmö är det bra snurr på kommersen och det är nästan alltid någon som vill ha ens saker.

Men för att begränsa inflödet av saker i stort, vi håller ju trots allt på att rensa med hjälp av boken, kan det vara värt att tänka på andra sätt att vara en medveten konsument. Till exempel genom att köpa bättre kvalité när man väl måste köpa nytt, och sedan vårda de befintliga sakerna mer noggrant. Jag tycker att det oftast lönar sig att ta skorna till skomakaren och få dem lagade. Då kanske de kan användas ytterligare en säsong innan nyköp är nödvändigt. Min skomakare är också ärlig nog att berätta när det inte kommer vara värt för mig att laga skor eller handväskor. Men då har jag i alla fall försökt.

Vill man inte köpa nytt kan man försöka tillverka det man behöver själv. Kanske genom att göra om något man redan har eller skapa av nytt material. För mig är detta sätt bara värt det med vissa saker. Jag har försökt sy egna kläder men eftersom jag inte är så duktig på att sy (än) blir jag oftast inte tillräckligt nöjd för att använda kläderna. Ett undantag var när jag gjorde om ett par plagg genom att bara korta dem. Alla dem har jag använt mycket och varit väldigt nöjd med.

Jag stickar och virkar också en del och då gäller det för mig mest att köpa tillräckligt bra kvalité på garnet för att jag ska bli nöjd. Min Timjanmössa användes hela vintern men Ramonan har inte blivit någon favorit.

ef83516a035e4a6d38eeb9fda7b7cb1f

Triangeln ovan tycker jag är en bra illustration av hur man kan tänka när man behöver/vill ha något nytt. Man börjar längst ned och om man måste kan man gå till nivån ovanför. Värt att veta är att ”thrift” i detta fall står för att köpa begagnat.

Jag kan rekommendera ett besök på den utmärka hemsidan medvetenkonsumtion.se Där kan man söka upp medvetna butiker i de flesta städer eller beställa skolmateria.

Pernilla som skriver bloggen Ekoenkelt publicerade ett inlägg i veckan som handlar om hållbarhet i stort. Inte bara ekomat och att inte köra en bränsleslukande bil utan om hållbarhet som en helhetsfråga. Mycket läsvärt.

Detta är ett inlägg i en serie som följer boken Rensa Ut & lev lättare av Eva-Maria Karlander. 

Bilder från medvetenkonsumtion.se och Pinterest

6 tankar om “Rensa ut – medveten konsumtion

 1. Detta är en evig fråga! Känns som att vi är lite instängda i ett hörn; vi nästan MÅSTE konsumera för att leva, lösa problem osv. Jag försöker också minimera (såklart) inköpen och framför allt ändra min egen inställning till vad som är rimligt. Just nu sitter jag och repar upp koftor jag köpt för några tior på stadsmissionen, för att återanvända garnet. Det är ett stort jobb men kul. Jag tycker iofs om när saker går långsamt. Men det är en fröjd att få jobba lite för sitt konsumerande. Under tiden jag repar, tvättar och nystar funderar jag noga över vad jag ska sticka med allt det ”nya” garnet. Två kilo kvalitetsgarn för under hundralappen och inget nyproducerat!

 2. Först måste jag säga att jag blir mäkta imponerad av projektet ovan Heja!

  Medveten konsumtion ger så mycket på flera plan. Det passar mig som hand i handsken och är på riktigt grunden för min livsstilsförändring som påbörjades för ungefär två år sedan. Jag önskade att fler fick känna på de positiva effekterna!

 3. Men wow vilket jobb! Det tycket jag var väldigt imponerande (och inspirerande också) Två kilo garn är ju fantastiskt mycket, det kan väl bli både det ena och det andra. Hur är kvalitén? Blir det fint även fast det varit stickat (och säkert tvättat) massor innan? När jag köpt garn på second hand har jag alltid blivit så missnöjd tillslut så jag har slutat med det. Men nu blev jag såklart peppad att prova igen! Hoppas på ett (bildrikt) inlägg om resultatet sen!

  Du har rätt i att man måste fundera på vad som är rimligt för en själv. Målet är ju inte att vränga ut och in på sig själv för att bli hållbar. Det känns ju inte så hållbart…

 4. Tacktack för hejaropen!
  Du har alldeles rätt i att det ger mersmak på fler plan. Förutom de kanske mer uppenbara som miljövänlighet, kemikaliefrihet, mer pengar över, mer tid över, så tror jag att en stor grej är att man är del av något viktigt. Man har ett sammanhang och en gemenskap av likasinnade. Särskilt i dagens individualistiska samhälle tror jag att detta med sammanhang blir viktigare och viktigare.

 5. Ja, det är lite jobb, men jag älskar när saker tar tid. Och just garn blir jag så glad av, så jag sitter och nystar med ett litet flin här hemma. Det blir bra, faktiskt, men beror på hur sliten tröjan är. Den första jag testade på var en jag själv stickat för massor med år sedan, och det garnet var stickbart men inte superfint. De jag håller på med nu är däremot fina, inte så använda. Garnet är krulligt när det repas upp men blir magiskt nog rakt i tvätten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s