Rensa ut – datorn och mobilen

Årets kanske mest tidskrävande rensning börjar nu. Den här veckan är det nämligen meningen att jag ska rensa datorn och mobilen (även surfplattan är med i boken men jag äger ingen sådan så jag slipper, pjuh!) Boken föreslår att man tar en säkerhetskopia på datorn innan man börjar och då tänker jag att det är viktigt att skriva över den när man är klar. Annars har man ju kvar allt skräp man rensade bort på kopian.

Det första jag ska göra är att rensa i mappen som heter ”skola” på min dator. Eftersom jag nyligen lämnade in mitt examensarbete och även alla restuppgifter som behövdes för min examen kan jag nu ta bort alla del-dokument. Jag kommer inte göra mig av med mitt examensarbete riktigt än men alla de dokument som heter ”skrivmall examensarbete 2016” och ”utkast 1” kan jag ju nu göra mig av med. Det är heller ingen idé att spara arbetet i tre olika format utan jag kommer nöja mig med en version. Alla pdfer slängs.

Nu är jag arbetslös (eller på semester beroende på hur man ser det) och då har jag plötsligt stort behov av att ha koll på alla mina arbetsgivarintyg, löneblanketter och andra papper som styrker att jag faktiskt har jobbat. Vissa av dessa är digitala och ligger i en mapp som heter ”lön och sånt” i den här mappen ska jag titta igenom allt och komplettera med intyg som fattas. Även mappen ”CV” kan behöva en rejäl översyn i och med min nya status.

Ingen av dessa deluppgifter kommer dock i närheten av den största arbetsinsatsen för veckan, nämligen att rensa datorn på bild-dubletter. Jag har en mac och har använt mig av både iphoto och ”vanlig” fil-lagring för bilder. Jag skulle egentligen vilja samköra systemen och kanske sluta med iphoto men oj vilket arbete att göra om alla filer, sortera och sedan slänga dubletter. Blir trött bara jag tänker på det. Men väderprognosen för veckan ser lovande ut för datorhäng så kanske blir det gjort ändå.

Att rensa mobilen är inte så svårt. Jag fick min nya Fairphone (recension kommer inom kort, har gått lite långsamt bara) i februari och har inte hunnit samla på mig allt för mycket skräp. Dock kan kontakter (som jag bara kopierade från mailen) vara något ouppdaterade. Bland sms skulle jag kunna ta bort alla reklam-sms från åhlén, alla paket avier från posten och alla sms-biljetter från SJ.

Ett område jag vill lägga till i veckan är att rensa lite på sina sociala medier. Jag har ett gammalt twitterkonto som jag aldrig trivdes med, det ska jag deleta i veckan. På skolan hade vi en intern plattform och den har jag ingen användning för längre, det kontot ska också bort. Mina Facebookvänner brukar jag rensa lite bland då och då för att inte alla gamla kontakter bara ska ligga kvar och skvalpa i åratal. Många gamla kursare har jag ingen kontakt med och vet knappt vilka det är. Olönt att ha kvar i flödet då tycker jag.

Detta är ett inlägg i en serie som följer boken Rensa Ut & lev lättare av Eva-Maria Karlander. 

2 tankar om “Rensa ut – datorn och mobilen

  1. Intressant punkt i rensningen!

    Jag har försökt att hålla datorn hyfsat rensad, t ex att spara ner bilder på usb-stickor och framkalla bilder etc (kör bara med mappar och inte iphoto). På ett sätt rensade både datorn och mobilen sig själva då de valde att sluta fungera för ett par månader sedan men jag sparar allt ”vardagsjox” på dropbox så där skulle jag nog kunna gå igenom lite mer. Och vara bättre på att avregistrera mig från olika mailutskick som kommer hela tiden.

    Har på senare tid börjat lägga lite tid på att rensa i sociala medier. Tycker dock att det är sååå svårt, känner mig taskig när jag unfriendar, fast det är gamla klasskompisar från mellan- och högstadiet som jag inte haft kontakt med sedan dess och troligen inte kommer att ha heller.

  2. Mailutskicken är ett ständigt återkommande gissel för mig. Ibland gör jag ett ryck och avregistrerar mig från allt men så tar det ett par månader, så börjar de komma igen…
    På facebook tar jag mest bort folk jag inte ens kommer ihåg vilka de är. Många kursare och folk jag träffat på resor hade jag ju bara kontakt med just då, och då var det viktigt att kunna kommunicera med varandra, men efteråt när kursen är klar så känns det inte svårt att ta bort dem. Mellanstadiekompisarna tycker även jag känns svårare! Nostalgiska räntan är väl för hög, som Minimalisterna skulle säga 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s