Rensa ut – elektronik

Vi spinner vidare på samma tema som förra veckan men tar nu tar i själva hårdvaran, alltså elektroniken och dess tillbehör. För mig är det framför allt tillbehören som kläggar igen systemen här hemma. Min dator, mobil, inspelningsapparat och kamera kommer inte att rensas ut någon av dem men det skadar troligen inte att ta en titt i sladdlådan igen och se om något kanske kan undvaras.

Jag har tidigare skrivit om min sladdlåda (samt en tidigare rensning här) och gjorde då ett förträffligt system som funkar än. Sedan dess har jag dock bytt telefon och kanske kom inte alla iPhonesladdarna ut med telefonen. Laddsladden till den nya är en vanlig microUSB vilket råkar vara samma som min sambo har så nu använder vi oftast samma sladd (hans) Kanske mest på grund av att den jag köpte på Kjell & Company var så vansinnigt dålig att jag redan bytt den TRE gånger. Senaste gången i går. SUCK! Varje gång jag byter den får jag den obligatoriska uppläxningen i att använda en laddningssladd, fast det UPPENBARLIGEN inte är mitt fel att de gör så usla sladdar. En kompis till mig sa (inte så lite föraktfullt) ”Men köp en lite dyrare (och inte rosa, jag såg på honom att det var det han egentligen ville ha sagt) så blir det inte så.” Men jag fattar inte riktigt VAR jag ska köpa denna lite dyrare och lite bättre sladd. Även han hade köpt sin på Kjell men eftersom han inte valt rosa hade den tydligen hållit. Elektronik och jag är inte vänner alls. Jag vill bara att den ska funka och inte kräva något underhåll. Möjligen kan jag tänka mig att uppdatera systemen ibland eller rensa bland filerna men mer än så, nej, då lämnar jag hellre bort uppdraget.

Om man nu ska rensa ut bland sin elektronik är det MYCKET viktigt att man lämnar bort sakerna på rätt sätt. Elektronik ska aldrig någonsin kastas i soporna utan tas till antingen en insamlingsautomat, farligt avfall-bilen, eller en återvinningscentral där elektronik samlas in. Själv är jag även tveksam inför att lämna elektronik till second hand eftersom jag själv inte köper sådant där. Jag tänker bara på Elsa Billgren och hennes historia med den uppbrända lägenheten pga gammal, osäker elektronik. Att sälja saker som inte är allt för gamla tycker jag däremot är mycket bra och har gjort förr med god erfarenhet. Då har man ju personlig kontakt med köparen, den har kanske varit och tittat att allt är rätt till och med, och man kan vara någorlunda säker på att prylen eller sladden är vad den utger sig för. För mig känns det säkrare i alla fall.

Vi har en gammal micro stående på vinden, den är min sambos gamla och han tycker att den är så bra att den är värd att spara. Dock passar den inte i vårt nuvarande kök eftersom vi har en inbyggd. Han sparar den för att ha i nästa boende men nu ska jag ta en övertalningskampanj till. Vi har bestämt att vi ska bo kvar här i minst tre år till. Om vi sedan flyttar till ett boende utan micro är jag säker på att vi kommer att vilja ha en nyare och inte en som är 15 år gammal då. Många elektriska prylar är värda att byta ut när det kommer nya, mer energieffektiva och säkrare varianter.

Detta är ett inlägg i en serie som följer boken Rensa Ut & lev lättare av Eva-Maria Karlander. 

4 tankar om “Rensa ut – elektronik

  1. Jag är hemsk på att spara på gammal elektronik, har nästan alla mina gamla mobiler, kameror och datorer kvar eftersom jag VÅGAR inte lämna dem på återvinningen. De flesta har lagt av och då vill jag inte bara lämna dem där med allt personligt man har i t.ex en dator ifall någon får för sig att ta hem den och laga den… Tror du det hjälper om man tar en hammare och bankar sönder grejerna eller har du något tips på vad man ska göra i det här läget?

  2. Vi har också ”arbetat oss igenom” en hel del elektronik under sommaren. Men en del återstår. Varför har jag inte varit bättre på att märka upp sladdar genom åren!? Nu har vi ju härvor av sladdar av okänt ursprung…

  3. Oh, det borde jag också gjort! Förvaringsdrottningen är ju förebilden här, antar att du kollat in hennes sladdsystem? Önskar jag varit sådär flitig med min dymo…
    Fördelen med mulen sommar är ju att man kan arbeta sig igenom tänkta rensningsområden 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s