Laga en trasig persienn

Vi har inbyggda persienner i nästan alla våra fönster. Tyvärr är de av usel kvalité och vi får hela tiden laga dem och fixa med dem för att de ska funka. Hade vi bestämt själva hade vi aldrig satt in dem men nu har föreningen valt fönster med inbyggda. Bor man i bostadsrätt har man själv ansvar för persienner och det faller således på oss att fixa problemet trots att vi inte valt lösningen själva.

img_20160919_100435

Hur som helst. I veckan gick två av våra sönder, dessutom i sovrummet så problemet blev rätt snabbt angeläget. Eftersom ytterhöljet på persiennsnörena var det som gått sönder gick de varken att dra ner eller upp utan hade fastnat hängande såhär. Det funkar ju inte.

img_20160919_100458

Upptramsat ytterhölje på snöret.

Jag tycker det är dyrt och onödigt att ha hit någon som lagar (även om vi får erbjudanden i brevlådan ideligen, troligen är det någon firma som sett att många persienner i vårt hus hänger lite på trekvart) så jag gör det helt enkelt själv. Nu tänkte jag visa hur:

Tidsåtgång för två persienner: lite under en timma

Svårighetsgrad: inte så svårt men pilligt

Verktyg och utrustning: persiennsnöre, nål, tråd, sax, eventuellt extra pluppar för längst ned på persiennen.

img_20160919_104245

Snöret är från Clas Olsson, vet inte om det är den bästa kvalitén men det var det jag hade hemma. Jag valde en sytråd i en avvikande färg så jag skulle se bättre hur jag sydde.

Sitter persiennen inuti fönstret börjar man med att öppna fönstret.

img_20160919_102625

Hos oss har vi den här fattiga lilla spärren som hela tiden går sönder. Köp nya och skruva fast om de är kass.

När fönstret väl är öppet kan man komma åt persiennen.

Pilla loss den lilla pluppen längst ner på persiennsnöret. Dra ut knuten som sitter inuti och dra fram snöret. Men var försiktig så inte snöret går av.

img_20160919_100617

Sy fast det nya snöret på det gamla med sytråden. Sy så nära och smått det går men ändå så det blir starkt. Det sista man vill är att snörena lossnar från varandra inuti rännan högst upp på persiennen. Då måste man ta ner hela den och det tycker jag är sjukt jobbigt. Klipp rent runt om så inga ändar sticker ut för mycket och kan fastna på vägen.

img_20160919_101047

Jag har sytt med små stygn genom båda snörena och virat sytråden runt om för varje stygn. Då sitter det bättre. Om det sticker ut någon ände undertill gör det inte så mycket. Det är i överkant det trasslar sig. Fäst tråden ordentligt men inte för tjockt. 

Det kan vara lite svårt att sy ihop trådarna med varandra eftersom man samtidigt måste hålla upp hela den trasiga persiennen så man når det gamla snöret. Eventuellt är det lättare om man är två.

Klipp av det gamla snöret ovanför pluppen och spara den om den är hel.

img_20160919_101123

Dra försiktigt igenom det nya snöret genom att dra i det gamla. Här kan man behöva pilla lite vid varje persiennplatta. Vid varje platta finns det två tvärtrådar. Våra persienner är trädda på varannan sida om dem och inte mellan. Om snöret går av måste man alltså trä det nya snöret likadant. Annars funkar det inte.

Vinkla ut persinennen så går det lättare.

img_20160919_101351

Dra igenom snöret hela vägen tills det är lika långt som det som sitter på andra sidan. Sedan är det lättast att fästa snöret längst ner innan man ställer in och knyter.

img_20160919_102302

Klipp av det nya snöret lite längre än du tror behövs och se till att inte någon perisennplatta smiter. Trä på pluppen (eller byt till en ny om det var pluppen som var trasig) och knyt snöret. Jag gjorde en råbandsknop med ett extra omslag. Dra åt den hårt och dra pluppen över.

img_20160919_102355

Pilla in de andra två snörena (som sitter ihop med tvärgående trådar) genom plupphålet i botten på skenan längst ner. Dra åt så att en tvärgående tråd dras åt omkring skenan. Tryck i pluppen som stopp. (Hänger persiennen ojämt så gör likadant på andra sidan och dra åt lika mycket, då blir det jämt och fint)

img_20160919_102502

Klipp av snöret.

img_20160919_102541

Klipp av det nya snöret i andra ändan (den man drar i) så det blir lika långt som snöret på andra sidan. Se till att persiennen är i sitt lägsta läge och att inget överblivet snöre finns i botten av persiennen. Trä på dragpluppen. Gör en knut, jag gjorde en likadan som i den andra pluppen fast med båda snörena då. Dra pluppen över och klipp rent snöret.

KLART!
img_20160919_104103

Efter ett par dagar kan det hända att det nya snöret sträckts ut lite och blivit längre än det gamla på andra sidan. Då kan man bara justera lite genom att knyta om vid dragpluppen och klippa av det nya snöret lite. Det kan vara smart att vänta med detta ett par dagar tills man vet hur mycket det nya snöret töjer sig.

Nästa steg i mitt försök att bli bättre vän med våra persienner är att lära mig rengöra dem på något lätt sätt. Någon som har tips?

Annons

8 tankar om “Laga en trasig persienn

  1. Pingback: Blogg-året | Händelsevis

  2. Tack för denna tydliga DIY-genomgång som dessutom var långt mer underhållande ön trista persienner.

  3. Tack för denna tydliga DIY-genomgång som dessutom var långt mer underhållande än trista persienner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s