3 favoriter i BB-väskan

Inför förra förlossningen läste jag massor av listor om vad vi borde packa ner i den mytomspunna BB-väskan. Nästan allt på den där listorna kom med och mycket användes ändå, vi var ju där i tre dagar då så vi hann igenom alla eventualiteter och bra att ha grejer. Den här gången blev det lite mer hals-över-huvud-packning och listorna var totalt bortglömda. Det vi hade siktat in oss på att få med var våra 3 favoriter:

cocoonababy-1_large

  • Babynest – vi har en ergonomisk variant som heter Cocoon-a-baby och är som en tjock, skålformad madrass. Vitsen är att bebisen ska ligga mer som i famnen än bara platt på rygg och då sova bättre, få färre sånna där nyföddreflexer då de väcker sig själva och inte bli så platt i bakhuvudet. Vi skriver under på alltihop! I vår egen, högst ovetenskapliga, studie av sovande bebisar kom vi fram till att i alla fall våra barn sover ungefär en timma längre i cocoonen jämfört med platt på rygg. På BB hade vi cocoonen mellan oss i sängen när vi sov eller i plastbaljan. Den där baljan är så gigantisk att det kan vara smart att ha något att sätta i för att inte bebisen ska ligga i liksom en öken av landstingethanddukar. Såg många andra som också hade vanliga nest med sig och hade dem i baljorna. För övrigt hade vi inte kunnat ha bebisen mellan oss i sängarna om vi inte haft nest med, det var ingen dubbelsäng direkt. Vad vi också borde haft, fast glömde, var sovsäck till bebisen. Då kan hen inte sparka av täcket och inte heller få det över ansiktet. Hjärtegrynet sov med sovsäck tills hans var 1,5 år då han började vilja gå upp själv. När de är små kallas kanske sovsäckarna sovpåse men vi har en tjockare variant nu på hösten/vintern och inte bara de där man drar ihop med ett snöre i botten. Våra är från Snoozy, de gör de finaste, men vi har en från Ikea också som är helt okej. Annars kan man ju ta en vanlig åkpåse och vika luvan runt toppen av nestet/cocoonen. Då sitter det fast bra också. Red Castle (som gör Cocoon-a-baby) säljer egna soväsckar med som ska passa extra bra för deras nest men vi har inte provat dem.
  • Nagelfil – båda våra små är födda med fina, starka, välväxta naglar vilket tyvärr gjort att de rivit sig i ansiktet väldigt mycket det första dagarna. Med hjärtegrynet var vi helt oförberedda på detta och fick inget gehör för vår fil-önskan förrän dag tre på BB. Lika med sönderklöst bebis. Inte kul. Vi försökte såklart bita av naglarna och riva och allt det där som BB-gänget sa åt oss men det funkade ju inte. Denna gång hade vi egen fil med och bestämde således själva. Lika med hel bebis utan rivmärken!
  • Babyolja – det där becket är nästan omöjligt att få bort, det är liksom som ett tjockt klister, men det går så mycket lättare om man har en rejäl dutt babyolja på tvättlapparna. Därav hade vi med en flaska eko-babyolja samt en bunt torra papperstvättlappar. Tror ingen tvättmaskin i värden bör drabbas av outspädd beck så därför valde vi engångs för BB. Även egna Naty-blöjor kom med. Tygisarna fick vänta! På många BB-listor står det att en tub vaselin ska man ha med, men det går alltså lika bra med vanlig babyolja. Har man ingen med sig kan det hända att man får en i babybagen man kan använda. (Vii fick ytterligare en från Baby to be på BB, fast med lite annat innehåll, samt en till från BVC. Det gör att jag alltså fått 9 babybagar av olika sorter. Fast två var identiska) Oavsett eko eller inte hjälper oljan till att ta bort becket utan att bebisen blir helt röd på grund av för mycket skrubbande.

Bubblare: Babyskyddet. Hade vi förra gången men inte denna. Visade sig mycket svårare än vi trodde att få tag i taxi som hade och vi var grymt missnöjda med att få vänta en timma på taxi! Hade vi haft eget hade det ju gått på ett par minuter…

För övrigt hade vi ju med vanliga saker som mössa och kläder till bebisen, ombyte till mig, journalen och sånna viktigheter men glömde helt bort andra saker vi trodde var oumbärliga. Som min necessär. Fast det gick utmärkt ändå. Jag fick duscha med Liberos babywash från reklamflaskan, kan berätta att den är det odrygaste jag varit med om, använde hela flaskan till en dusch, fast så är den ju inte avsedd för post-förlossningsmammaduschen heller. Pappamaten glömde vi också men det behövdes inte eftersom denna förlossningen gick rätt fort. Kontentan kanske är att man klarar sig bra utan det mesta (jag menar det händer ju att folk kommer helt oförberedda till BB när bebisen kommer tidigt eller oväntat, allt finns ju där om det är kris) men vissa saker är skönt att ha!

Bild från http://www.cocoonababy.com.au

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s