Rensa ut – rutiner

Den här veckan handlar uppdraget inte om att rensa utan mer om att förebygga. Har man smarta rutiner för tråkiga sysslor kan de gå lättare att göra och kanske inte ta så mycket tid och energi. Just nu känns det som att jag är kanske den sämst lämpade personen att skriva detta inlägg. Vi har inte kommit in i några rutiner än med det nya lilla livet i vår familj och min amningshjärna (för visst är det så på riktigt att man blir lite mosad i hjärnan av att amma? I alla fall känns det för mig som att jag har svårt att få logiken att gå ihop riktigt) känns det som att all struktur är som bortblåst. Jag gör ett försök ändå och hoppas att hitta några nya rutiner i veckan.

Jag brukar skriva att-göra-listor, nästan varje dag, och tycker sedan att det är tillräckligt givande att bocka av från listan att jag blir motiverad att genomföra sysslan. Men vissa saker verkar stå på den där listan för alltid. De bara flyttas med när en ny lista skrivs och blir aldrig någonsin klara. För min del tror jag det handlar om att mina listor är för spretiga. Det är både tömma diskmaskinen och planera dopet och dessa två uppgifter är rätt olika och kräver helt olika mängd tid. Istället borde jag dela upp den stora uppgiften i flera små, eller göra en egen lista för just dopet, eller i alla fall sätta ett datum för när det ska vara klart eller när det ska göras. Tömma diskmaskinen måste jag ju göra varje dag, alla dagar, så ska det stå på samma lista som att planera dopet kommer ju diskmaskinsrutan behöva kryssas för i flera veckor. Dålig lista alltså!

Ett annat sätt skulle kunna vara att man gör sina tråk-saker på en viss veckodag. Så gjorde jag ett tag. Allt pappersarbete med räkningar, kvitton, sortera in i mappar och dylikt gjordes på söndagkväll så att det var klart inför den nya veckan. Sedan kom barnen och strukturen försvann lite. Just nu passar kvällar dåligt att göra viktiga saker på, dels för att jag är för trött och dels för att det är då barnen behöver min uppmärksamhet mest.

Vissa har ju en speciell dag när de städar och de har vi också försökt. Jag gillar egentligen det men vi fick det inte att fungera. Jag skyller på att vi har för oregelbundna veckor för att det ska gå att få någon struktur men egentligen behöver ju inte oregelbundet schema på jobbet innebära att allt annat också är oregelbundet. Jag inbillar mig att jag skulle trivas mycket bra med väldigt fasa rutiner så som att städa på torsdagar, planera veckans mat på söndag och handla på måndag men eftersom jag försökt få till det i åratal utan att lyckas måste jag nästan dra slutsatsen att jag inte är en sån rutin-människa som jag kanske trodde.

Frida, som skriver bloggen Trendenser, hade för ett tag sedan ett inlägg med tips för att få saker gjorda på listan. Det går i stort ut på att man delar upp sakerna i ett rutnät med rubrikerna viktigt/inte viktigt och bråttom/inte bråttom. Då ser man genast vad man ska börja med och vad man kan delegera eller skjuta upp.

Jag har tidigare skrivit om detta med att få saker gjorda utan att det känns jobbigt i inlägget Lean@home.

Detta är ett inlägg i en serie som följer boken Rensa Ut & lev lättare av Eva-Maria Karlander. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s