Rensa ut – musikinstrument

img_20161129_114200

Musikinstrument kan verkligen skänka mycket glädje och njutning för den som kan spela eller vill lära sig. Musik är min, och även min sambos, stora passion och därför har vi flera instrument hemma och ett par hyllmeter noter. Det är ju underbart med så mycket musik men som med allt annat kan det bli för mycket prylar och tillslut måste man faktiskt rensa.

Många har ett eller ett par instrument liggande hemma som inte spelas på. De flesta instrument som inte spelas på blir faktiskt sämre. De stämmer ur sig och tappar klang om ingen vårdar dem och spelar ibland. Då kan man ju antingen börja spela på dem eller göra sig av med dem. Ofta är det idé att sälja eftersom de flesta instrument är värda en del pengar. jag tror att det vanligaste kategorierna av instrument folk har liggande hemma är sitt eget skolinstrument man hade som barn, eller något man ärvt. Har man ärvt ett instrument kan det hända att man sitter på en riktig guldgruva. Det där med att de ökar i värde rör dock mest stråkinstrument som fiol och cello. Är de av fina märken och har sina papper i behåll kan man tjäna en del på att sälja sådana instrument. Piano och flygel är sällan värda så mycket. Många vill bli av med sina gamla pianon och är man ute efter ett är det oftast bara att kolla på blocket efter någon som vill bli av med ett mot hämtning. Här i Malmö hade musikhögskolan utförsäljning av gamla (nästan ospelbara) flyglar för ett par år sedan. Vill man mest möblera med en flygel för att det är snyggt är ju ett sådant instrument perfekt! Dock måste man tänka på att pianon och särskilt flyglar är mycket svåra att flytta eftersom de väger så in i norden mycket. Det finns flyttfirmor som kan ta på sig att flytta dem och då bära med bälte och sånt men det kostar, och inte alla firmor vill ens ha sådana jobb. Jag skulle gärna ha ett piano hemma, men vilken pärs att flytta upp det för alla trappor och sedan flytta med det när vi väl köper vårt nästa boende. Nä, kanske när vi bor på ett ställe vi tänkt stanna länge och helst utan trappor. Då kanske det kan bli ett piano här med.

Småinstrument – som de som syns på bilden – är sällan värda att sälja. Från vänster till höger: två skakinstrument, blockflöjt och melodika. Nere i hörnet syns en lekgök. Skulle jag sälja dem skulle de inte ge mycket pengar, högst någon hundralapp för melodikan bedömer jag. Dessa är instrument som hjärtegrynet har i sitt lekrum och ibland spelar på. En blockflöjt kan ju vara rätt påfrestande att lyssna på när traktören är nybörjare men ändå är det just med blockflöjt många barn börjar. Jag har sett många affärer som säljer inredningsprylar som även har en del för barn, då ofta instrument i trä. Min erfarenhet är att dessa är i usel kvalité, sällan stämmer eller ens kommer i närheten av att pricka tonerna och alltså knappt går att kalla instrument. Trummor som inte ens har någon resonans har jag också sett, helt värdelöst! Köp inte sånna! Vill man ge ett barn ett instrument för att hen ska kunna spela lite eller klinka, köp ett som i alla fall går att använda. Annars kan man lika gärna ha dem som dekoration direkt. Nu blev jag visst lite hård här men detta stör mig så mycket. De liksom marknadsför sig som instrument, kostar en del, och kan aldrig ens framställa en melodi även om den som spelar är musiker till yrket och faktiskt kan spela. Även lergöken vi har är en man kan spela på. Det är stor skillnad på instrument och instrument.

Om vi övergår till de lite dyrare instrumenten som man gärna vill sälja kommer direkt en svår fråga – pris.

Blåsinstrument blir generellt inte värda mer ju äldre de blir. Får man tillbaka det man gav ska man nog vara rätt nöjd. Det tänker jag också är en rätt bra regel att gå efter när man ska sätta pris, utgå från vad du gav, dra av ett par procent och låt eventuella tillbehör du skaffat ingå. Vet man inte vad man gav kan man kolla på blocket efter liknande och se vad de kostar eller kolla mot tillverkarens nya instrument. Skolinstrument kan man sälja på blocket om man är bekväm med det. Men mitt bästa tips är ändå att ta kontakt med kulturskolan i sin stad. Fråga om kontakt med den berörda instrumentläraren och hör sedan om hen har en elev som vill köpa instrument. Detta görs med fördel i början av höstterminen, då behöver många elever byta upp sig eller vill köpa efter att ha hyrt under de första åren. Under sommaren är det en sämre idé att ringa, kulturskolan har ofta långt sommarlov och min erfarenhet är att föräldrarna inte vill betala massor med pengar för ett nytt instrument som ska börja med att ligga i en låda under ett par månaders tid.

Om man inte vill hålla på så mycket med försäljningen kan man sälja till en instrumentbutik. Här i stan finns Windcorp som säljer skolinstrument, bara blåsinstrument, och tillbehör som noter, notställ och liknande. Till dem kan man sälja sitt gamla instrument och få ungefär 60-75% av vad man själv kan sälja för. De utför också reparationer och det kan vara en god idé att se över instrumentet innan du säljer.

Se till att ventiler och rörliga delar är oljade och smorda, tvätta ur instrumentet ordentligt. Dammsug lådan och tvätta munstycket. Är det av metall eller plast kan det med fördel spritas inför försäljning. Detta kan man gärna göra innan man börjar spela på ett instrument man köpt begagnat också.

Ett stråkinstrument kan man ta till en fiolbyggare och få värderat eller hjälp med att sälja. Tvätta inte av ett instrument i trä med annat än fuktig trasa!

Jag har ett instrument liggande här som jag inte spelar på och aldrig heller kommer spela igen. Anledningen till att jag kan vara säker på det är att jag utvecklat kontaktallergi mot en av metallerna i legeringen. Bättre då att sälja och göra något kul med pengarna. Just detta instrument är inte av ett jättefint märke men ändå värt en del pengar. Jag har försökt sälja det innan och dessutom haft det på utlån men hittills inget napp. Nu ska jag nog göra ytterligare ett försök, det hade inte varit dumt att ha de där pengarna även om instrument är fina inredningsdetaljer.

img_20161129_114410

Min sambo har en del av sina noter i dessa snygga tidningssamlare.

Noter är svårt att rensa bland tycker jag. Det går fort tills man har allt för många och ofta är det halvdanna kopior man får. Jag har provat att ha dem både i samlare och i pärmar men tycker inte riktigt att något funkar. Som förvaring kanske, men när jag väl ska ha något är det trots sortering och kategorisering ändå för svårt att hitta. Tror nästan jag skulle behöva ha en databas för att få ordning på det och så mycket jobb kommer jag inte lägga på noter! För att kunna hitta lätt skulle jag behöva kunna söka både på titel, kompositör, sättning och genre. Nu överväger jag om det ens är någon idé att spara alla lösblad. Hittar jag inte bland dem kommer jag ju aldrig kunna använda dem. Kanske är det någon av er som har ett bra förslag på hur jag kan få ordning på alla mina noter?

Detta är ett inlägg i en serie som följer boken Rensa Ut & lev lättare av Eva-Maria Karlander.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s