Tips om bebisen har ont i magen

Vårt lilla hjärta hade lite ont i magen i början. Det är ju rätt vanligt att nyfödingar får det efter en vecka eller så när tarmarna liksom ska komma igång ordentligt och magsäcken växer så mycket. Hjärtegrynet hade ungefär samma och det gick över ungefär samtidigt också. Vi fick så många bra tips av både vänner, bvc, internet och böcker att jag tänkte att jag skulle sammanställa en liten lista. Jag vill betona att vi alltså inte har haft något barn med kolik och därför inte vet så mycket om den där riktiga magontsbebisen utan våra barn har haft lite mer normalont eller vad man ska kalla det. Icke desto mindre står man ju där med en gallskrikande bebis i timmar varje kväll och även om det inte varar i flera månader som det ju gör för vissa, kan man känna sig lite smått desperat och villig att prova allt.

 • Lyssna på skriket, helst innan det är hysteriskt, och försök höra om det låter mest som Eh, Heh, Neh eller kanske Owh. Våra barn har båda två svalt mycket luft när de äter och därför behövt rapa väldigt ofta. De har gjort ljudet Eh nästan hela tiden och blivit lugnare när de fått vara upprätt över axeln eller i sjalen. Jag har skrivit mer utförligt om det här.
 • Massage på magen kan hjälpa. 1177 har en bra instruktion till kolikmassage och jag tror inte man behöver stirra sig blind på att den är utformad mot kolik just. Det är ju också en slags ont i magen så det borde hjälpa lika mycket. Vi tyckte att massagen är bra både preventivt och när det redan är ont med skrik och gråt. Särskilt att böja upp benen och liksom pressa lite mot magen.
 • Prova en pysventil. Vi tyckte det lät helt sjukt och vägrade prova med hjärtegrynet men nu fick vi flera stycken i de olika babybagarna och testade ändå. Det visade sig fungera mycket bra, alltså i den bemärkelsen att det kom ut gas när vi satte i den. Enligt vår BVC-sköterska spänner sig småbarn som har ont i magen så att gasen har svårt att komma ut. Pysventilen gör att gasen kan komma ut trots spänd ringmuskel. Ha rejält med babyolja (eller matolja funkar ju med) på den så att det inte gör ont på bebisen.
 • Bära i sjal. Jag har hört att barn som bärs mycket skriker mindre och har mindre ont i magen än andra barn.
 • Ändra maten. Om man ammar så äter ju bebisen det som mamman äter (i princip) så då kan det vara lönt att ändra sin egen kost. Detta vet jag är omdiskuterat men jag tyckte att det var ett oerhört starkt samband mellan att jag åt linser, bönor, lök, kål eller andra sådana klassiska gasbildande livsmedel och att bebisen blev orolig eller ledsen. Efter en vecka drygt hade jag plockat bort nästan allt (kändes det som) och levde ett par dagar på kokt potatis, kokt fisk och havregrynsgröt. Då blev det bättre och sedan började jag så smått äta mer blandat igen. Än tycker jag att jag ser samband när jag äter något av ovan nämnda men nu är jag mycket mer försiktig och därför blir ju inte reaktionen lika stor. Jag tänker att vet man med sig att man lätt blir gasig av sådan mat kanske det är rimligt att tänka sig att även bebisen kan bli det.
 • För mycket mat? Jag har haft väldigt mycket mjölk och väldigt högt tryck i mina bröst med båda barnen. Det har gjort att de svalt mycket luft när de ammat och därför behövt rapa väldigt ofta. Ibland flera gånger under samma måltid. Jag har också upplevt att när jag försöker mata bebisen och hen kanske inte egentligen var hungrig blir hen mycket arg och sedan är vi inne i en ond spiral. För mig har det hjälpt mycket att inte amma så ofta utan att låta det gå minst två timmar mellan. Då blir det mindre magont. Efter någon vecka har vi börjat låta bebisen amma när hen vill igen och då har det funkar bättre. Istället för att amma har vi då använt:
 • Napp. Kanske vill bebisen gärna snutta men det finns inte plats i magen för mer mat. Då är ju napp perfekt. Innan hjärtegrynet kom trodde jag att vi aldrig skulle använda napp för jag skulle ju amma fritt och allt skulle vara så naturligt och bra men så en dag stod vi där med en gallskrikande bebis och inget funkade. Så tog vi fram en napp och plötsligt blev det lugnt. Hjärtegrynet var sedan aldrig så förtjust i sin napp men denna lilla nya verkar tycka bättre om den.
 • Sova på sidan. Jag tycker själv det hjälper om jag har ont i magen att ligga på sidan istället för på rygg eller mage. Båda våra små har sovit en del på sidan, särskilt i vagnen. Då kan man behöva pallra upp lite med kudde eller filtar både framför och bakom bebisen så hen inte faller över.
 • Ta fram en hårtork och ställ in på lägsta värmen och blås sedan försiktigt på den onda magen. Detta tips har vi inte provat men vår BVC-sköterska tyckte det var bästa sättet. Värme kan ju hjälpa en att slappna av så kanske kan detta få bebisen att slappna av så alla pruttar kan komma ut.
 • Gå en tur man vagnen. I vagnen vaggas bebisen och kanske hjälper det mot ontet. Det blir även ett miljöombyte vilket kan vara bra både för bebis och förälder
 • Semper har magdroppar som är ungefär som Proviva för bebisar. Alltså extra tarmbakterier som kan underlätta matsmältningen. Man ska ge 5 droppar per dag så det är inte mer besvärligt än d-dropparna.
 • Miniform är ett läkemedel som ska slå sönder luftbubblorna i tarmen och därmed få dem att passera ut. Effekten är dock inte kliniskt bevisad och det verkar otroligt besvärligt att ge droppar innan varje måltid. Min kompis som jobbar i Norge säger att de ger miniform till spädbarn där men här verkar det som att de allra minsta inte ska ha.
 • Ta en tur med bilen. Miljöombyte, monotont ihållande ljud samt mörker.
 • Är det riktigt illa kan man prova akupunktur. Det ska hjälpa mot kolik men är tydligt väldigt dyrt. Vi har inte provat.
 • Överväg om det inte bara är så att bebisen är trött. Ofta är ju magontsperioden på kvällen och kanske kan det då vara så att det man som förälder tolkar som ont-skrik egentligen är övertrött-skrik. Vi har märkt att det är svårare för våra barn att komma till ro och somna gott på kvällarna och sena eftermiddagen men om vi får till det så att bebisen sover mycket på kvällen så funkar allt bättre och magontskriket uteblir. För oss innebär det att man får gå med bebisen i sjalen eller vagnen eller vagga i ett mörkt rum utan massa ljud och när hen sedan sover gott, då kan man kolla på tv eller så. För bebisen är det kanske naturligt att gå ner i varv och sova mer framåt fem-tiden men för oss vuxna är det ju oftast då som allt ska göras. Det är middag, disk, nattning av stora barnet och det allmänna kvällsplocket som kanske överstimmulerar en liten bebis. Kanske behöver dygnsrutinen ändras lite för att passa ett litet barn.
 • Hjälper inget alls? Ta fram hörselkåporna eller öronproppar. Ärligt talat! Om bebisen har jätteont och man vaggar och vaggar och buffar och pluppar in nappen och allt det där så hjälper det faktiskt ingen om föräldern får huvudvärk av skriket eller till och med hörselskador. Om du måste bära en gallskrikande bebis så skydda dina egen öron och ditt eget förstånd. Jag tyckte det kändes så hemskt i början, som att jag genom att fly ljudet inte brydde mig om att bebisen led. Men så är det ju absolut inte. Tänk istället att om du själv får hörselskador och ska svara ditt barn på varför det blev så när hen är äldre och du måste säga att: Det var för att du skrek så mycket när du var liten. Ska barnet ha skuldkänslor för det då? Det blir ju väl mycket för ett barn att bära. Vuxna måste vara vuxna och då ingår det att ta vara på sig själv för barnets skull!

Det var nog alla råd vi fick. Om ni sitter inne på fler smarta tips så lämna gärna en kommentar så fler kan ta del av alla bra råd!

 

2 tankar om “Tips om bebisen har ont i magen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s