Rensa ut – ljuskällor

img_20161219_205712

Nu är det dags att ta en titt på hushållets lampor och ljuskällor! Ingen taiming kunde vara bättre för det är när vi har julpyntet uppe som är jag mest nöjd med vår belysning här hemma. När vi tar ner ljusstakarna och stjärnan känns det alltid så himmelens mörkt på kvällarna. Det ser jag som ett tecken på att vi egentligen borde skaffa lite mer mysbelysning som vi ersätter med julpynt när den tiden kommer.

Jag har hört att man ska ha sju (någon säger fem?) belysningspunkter per rum och gruppera dem enligt följande:

  • Allmänbelysning – stora lampan i taket som lyser upp hela rummet. Ska vara tillräckligt ljusstark för att man ska kunna dammsuga ordentligt.
  • Arbetsljus – lampan över matbordet eller skrivbordslampan
  • Punktbelysning – spotarna på bokhyllan som mest snyggbelyser
  • Mysbelysning – lampan i fönstret

Jag kan säga direkt att alla bara ett av våra rum klarar testet med 5 – 7 lampor och alla kategorier representerade. I alla andra rum skulle det behövas extra. Inte bara för att uppfylla listan såklart utan för att vi saknar vettigt ljus. Vi har ingen lampa över matbordet, varken det stora eller det i köket, och det är lite irriterande faktiskt. I sovrummet har vi bara allmänbelysning och varsin sänglampa och det duger oftast men så fort man ska göra något annat än att dammsuga eller läsa i sängen är belysningen bristfällig.

img_20161219_205739

Det blir helt enkelt inget utrensat denna veckan utan istället en notis till mig själv om att vi borde skaffa fler lampor. Men inte vilka som helst såklart utan vi ska tänka igenom exakt vad vi saknar och endast skaffa dem.

Bloggen Trendenser hade under hösten ett bra inlägg om hur man kan tänka med belysning hemma.

Detta är ett inlägg i en serie som följer boken Rensa Ut & lev lättare av Eva-Maria Karlander.

En tanke på “Rensa ut – ljuskällor

  1. Jag tycker det låter mkt med 5-7lampor per rum men förstår indelningen och det låter som en vettig indelning. Vi har inte fem lampor per rum. Jag tänker att antalet lampor också beror lite på hur rummen ser ut/ljusinsläpp samt hur mkt och vart man behöver arbeta/vara i just det rummet. Men på sikt kommer vi kanske landa på närmare fem per rum.
    Ska flytta i mars så vi får se hur det blir då efter ett tag:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s