Sociala medier och medveten närvaro

De senaste veckorna har mina flöden i bloglovin, instagram, facebook och diverse andra sociala medier översvämmats av nyårslöften om att dra ner på skärmtiden, uppmaningar att ta vara på julen utan kameralins och små utläggningar om varför man valt att logga ut och koppla ner. Något sådant kommer ni inte få se från mig.

Jag kommer inte lova att vara mer i nuet, aktivt se mina barn eller sluta scrolla på facebook. Inte heller kommer någon bas-station för vilande mobiler införas här hemma, datorn kommer inte stängas av kl 22 varje kväll och skärmtiden kommer inte begränsas för att mer tid ska spenderas med att se varandra djupt i ögonen. Jag är trött på att fånga alla dagar och vara närvarande i nuet. Jag är trött på att behöva känna mig som en dålig förälder eller människa om jag tittar på min telefon en minut när jag samtidigt tar fart på hjärtegrynets gunga. Jag är oändligt trött på att caféer och restauranger har små skyltar där det står: ”no wifi, catch the moment” eller andra liknande plattityder.

Sociala medier är inte av ondo och gör oss inte mindre benägna att prata med varandra, de är ju SOCIALA! Ärligt talat blev jag jätteglad av att se mina vänners små julaftonsbilder där de önskar god jul och allt gott. Jag tycker det är kul varje gång någon är så nöjd och tillfreds med sig själv att de lägger upp en selfie. Jag vill gärna se bilder och läsa statusar om hur mina vänner mår, vad de gör, vad de tänker på.

Att tillbringa julen på sociala medier måste ju vara så mycket bättre än att tillbringa julen ensam! Jag kan inte förstå vad det är som är så himla dåligt med att uppdatera sin instagram på självaste julafton. Hade det varit ett pappersjulkort som ankommit på dopparedagen hade ju ingen upprört sig över att det öppnades och lästes trots julfriden.

Och är det bara jag eller är det inte otroligt ironiskt att just sagda sociala medier som de utloggade vill undvika innehåller så många förklaringar till varför hen inte är där? Hade det inte varit bättre att bara logga ut istället för att spendera extra tid inloggad med att förklara varför man hellre vill vara utloggad?

Jag förstår problemet när någon istället för att svara på tilltal försvinner bort i sin telefon. Eller när en förälder tar med sitt barn till öppna förskolan i tron att där ska finnas passning så hen kan surfa ifred. Men är det faktiskt de sociala medierna som är problemet här? Hade inte problemet varit lika stort om föräldern läste en bok och blev uppslukad av den?

Jag blir ju också sur om någon istället för att prata med mig väljer att titta i sin telefon men jag hade blivit lika sur om det var en bok eller tidning som stal uppmärksamheten.

Jag kommer inte försöka fånga fler dagar 2017 än nödvändigt. Många dagar är inte värda att fånga och de som är extra minnesvärda kommer bli fångade oavsett om jag försöker eller inte. Jag vägrar låta ännu ett vardagsmåste bidra till stressnivån. Och de dagar jag inte har möjlighet att träffa mina vänner IRL (de dagarna är ändå ganska många i bebis/vabb/sjukdomstider) vill jag väldigt gärna träffa dem online.

Detta kanske låter som att jag spenderar all min tid uppkopplad med scrollfingret redo men vet ni vad, jag behöver inte förklara eller försvara mitt telefon- och dataanvändande. Jag behöver inte ursäkta det inför någon. Kanske är det just det som är själva poängen. Jag kan själv bestämma vilka dagar jag vill fånga och vilka jag helst sluppit totalt. Jag kan själv avgöra när det är dags att logga ut. Jag behöver inga små skyltar och visdomsord upptryckta i ansiktet.

5 tankar om “Sociala medier och medveten närvaro

 1. Jag kan inte hålla med dig ang. sociala medier. Egentligen vill jag kalla dem osociala medier för det är det man blir … osocial. Man måste vara med i livet för att klara sig i livet, det duger inte att sitta inloggad på Facebook 19 timmar av dygnets 24. Jag har jobbat de sista sex åren på två olika skolor, 3 år på en skola i samma klass och 3 år på en annan (gymnasie) en klass med ekonomielever. Det jag ser varje dag gör mig skrämd, det existerar inget annat än att surfa på sin dator, samt scrolla på sin mobil. De pratar inte längre med varandra, huvudet ner i datorn…. skrämmande.

  Jag har 137 dagar kvar att jobba och när jag lämnar skolan ska jag gå in till rektorn och lämna 25-30 förslag på vad som behöver göras för att räta upp en sjunkande skola.
  Eleverna lever sina liv genom sociala medier.
  Hur framtiden ska bli, tja det återstår att se.
  Jag är rädd att den inte blir så trevlig som vi hoppas.

 2. Bra skrivet! Tänker dock att alla har olika känslor inför det här med sociala medier. För min del är det mer stressande att försöka leva mitt liv enbart i telefonen än att försöka stänga av, koppla bort och leva i nuet. Det handlar inte om att jag försöker göra varje dag här hemma helt extraordinär utan att jag tvärt om ska bejaka allt det där som bara är, att bara vara istället för att hela tiden behöva prestera. Tror egentligen att det är samma sak och samma känsla som du skriver om här, bara lite omvänt och åt olika håll 🙂

 3. Hej Karin!
  Jag förstår nog vad du menar men är inte säker på att vi pratar om riktigt samma sak?
  Det jag stör mig på är andra vuxna (ofta 30-något har jag fått för mig) som lägger ut texten på facebook om hur mycket de ska ta vara på ögonblicket och vara närvarande i nuet genom att inte kolla facebook.
  Om tonåringarna försummar skolan till förmån för facebook tänker jag att det är ett annat problem. Själv är jag inte så insatt i tonårsvärlden eftersom jag just nu har väldigt få beröringspunkter med den…

 4. Hej Sandra!
  Tack!
  Håller nog med om att det är samma sak från olika vinkel. Du har ju dessutom sociala medier som arbete och då blir det säkert annorlunda och mer press.
  Låter bra att bejaka det som är bra, inget blir ju bättre av att INTE göra det och grotta ner sig i elände, men att det inte är samma sak som att varje dag ska trumfa alla tidigare bra dagar.

 5. Pingback: Blogg-året | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s