Rensa ut – sammanfattning och utvärdering

Nu är rensningsåret slut, även om det tog lite över ett år för mig att komma i mål. Jag är nöjd med att jag tog mig igenom trots allt. Flera utav uppdragen hade jag kunnat göra betydligt grundligare men vissa blev riktigt bra! Hade jag gjort alla veckor lika noga som de bästa hade kanske vårt hem varit perfekt rensat vid detta laget. Det hade jag tyvärr inte tid med. När jag bara tittar i bokens innehållsförteckning tänker jag att: ett helt år! Det måste ju räcka! Och en vecka för varje av dessa ändå rätt små uppdragen. Vilken baggis. Fast så var det ju inte riktigt. Det vanliga vardagslivet tar förvånansvärt mycket tid och kraft. De få timmar som blir kvar när mat, nattningar, lek, social samvaro, hämtningar, lämningar, jobbet, handlingen, tvätten och städet är gjort är inte många. Även om man tar en hel vecka på sig. Jag hade nog lite väl höga mål för året och trodde att jag skulle hinna göra mycket mer.

De projekt jag är mest nöjd med och som fortfarande består är verktygsskåpet. Varje gång jag öppnar det blir jag glad att det är så bra ordning och så lätt att hitta. Det är inte riktigt lika fint nu som när det var nysorterat men fortfarande väldigt fint och i bra ordning. Pysselskåpet blev också rätt bra men eftersom jag fortfarande inte skrivit på etiketterna vad som är i lådorna är det ändå svårt att hitta. Garderoben gjorde jag en rejäl omstrukturering i (inte under garderobsveckan visserligen) och den är rätt bra fortfarande. Där krävs det dock underhåll på ett helt annat sätt än med exempelvis verktygen. Varje gång ren tvätt ska in i garderoben måste den ju in på rätt sätt, annars blir det kaos direkt. Hallen blev bra men behövs anpassas för fyra familjemedlemmar nu. I efterhand kan jag också se att detta är ett av de mer välskrivna inläggen. Jag önska jag kunnat hålla uppe den nivån resten av året!

Några projekt är sådana som behövs göras om och om igen. Skafferiet och kylskåpet exempelvis. Där kommer det in ny mat på veckobasis och det funkar inte att sortera kylen en gång och sedan aldrig mer, den måste liksom sorteras om lite hela tiden. I skafferiet jobbar vi på att äta ur de livsmedel som sällan används och sedan inte förnya. Det visade sig vara lite svårare och lite mer tidskrävande än jag trodde. Jag tänkte att vi äter en rätt men nått gammalt skrutt varje dag i en vecka så är vi av med det sen men det har inte funkat. Vi har fortfarande lite olika mjöler vi aldrig rör (det beror mycket på min nya glutenallergi) och en del teer som aldrig dricks.

Några saker jag fick gjorda under året kommer glädja mig länge fram över, som att jag äntligen lagade mitt pärlhalsband. Visserligen gick det sönder igen strax efter men då reklamerade jag givetvis. Nu är det bra gjort och håller förhoppningsvis länge.

Egentligen tror jag att jag behövt göra denna boken varje år under ett par år för att komma igenom alla lagren av rensning och nostalgi. Det orkar jag dock inte lova något om. Men jag kommer alldeles säkert återkomma till boken många gånger för rensningsinspiration. Då kanske jag kan ta ett område som verkar behövas/verkar roligt just då och på så vis komma till rätta med överflödet på sikt.

Om själva boken nu då: Jag gillade upplägget med ett projekt i veckan och en kortare beskrivning/inspirationstext till varje område. Eftersom jag gillar att bocka av på listor är den lilla rutan vid varje projekt en stor bonus!

Jag tyckte också att upplägget var smart med exempelvis högtidspynt till första advent och förrådet sist (har man rensat flitigt i alla kategorier ska det ju inte vara så mycket kvar) Att rensa bland lampor och mattor på vintern känns också logiskt. På sommaren har man kanske inte användning för lika många.

Boken är också full av tips på hur man blir av med saker, intervjuer med experter och teoretiska avsnitt om varför vi samlar. Dock utan att någonsin bli präktig eller dömande. En trevlig, lättsam rensningsinstruktion som jag kommer använda mig av igen! Och då är den redan så läst att pärmen börjar mjukna 🙂

Saker jag själv kunde gjort bättre: Jag önska jag rensat mer flitigt på vissa områden. Men det är så klart inte lönt att önska det, jag får bara förlåta mig själv och fortsätta rensa. Jag tror man ska ge sig själv rejält med tid, det har ju tagit massor av år att ansamla överflödet. Då tar det också tid att bli av med det.

Jag tror att detta året hade varit perfekt till att använda instagram lite mer under processen men det kom jag på för sent.

Tack för ett fint rensningsår!

Detta är ett inlägg i en serie som följer boken Rensa Ut & lev lättare av Eva-Maria Karlander. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s