Zero Waste – bakslag

Jag skulle ju göra detta året till ett Zero Waste-år. Lära mig mer om hur man nollar sitt avfall, berätta hur det gick, göra månatliga uppdateringar och ha månadsutmaningar för mig själv. Hur gick det med det egentligen?

Jaa, inte så bra, är det enkla svaret.

Jag drabbades av Jantes predikan och nedtryckningar i skorna när jag hittade flera andra bloggar som skrev om samma sak, och mycket bättre dessutom! Mer satsat och genomtänk. Jag läste hos dem och började tänka att mina små inlägg och ansträngningar var väl inget i jämförelse med det som andra redan skrivit. Jag glömde tänka på att ju fler som fyller internet med vettiga saker, desto lättare är det att hitta dem och desto mer tar de över från de saker som kanske inte är så vettiga.

Det var det första bakslaget.

Det andra var att jag tog mig vatten över huvudet. Jag insåg inte att om jag fortsatte att lägga till nya inköpsställen att ”svänga förbi” (hur man nu svänger förbi lite smidigt när man har två småbarn i släptåg och stället ligger på andra sidan stan dit man aldrig har andra ärenden) skulle allt bara falla eftersom det blev för stort åtagande. Jag borde istället utvecklat och jobbat på de ställen jag redan fått in i rutinen.

Det tredje var att jag fick veta att mitt kära Gram i Malmö Saluhall ska flytta. Till andra sidan stan från oss. Vilket placerar även dem i facket dit jag har jättesvårt att få till att komma iväg.

Några varor har jag lyckats köpa förpackningsfritt ändå, som ägg och bregott, de rutinerna sitter väl nu. Men de nya som jag skrev i förra inlägget har jag inte kommit någon vart alls med. Min plan nu är att fortsätta kämpa i det lilla. Ta med småpåsar för frukt till affären, köpa lösvikt så gott det går. Bunkra när jag väl lyckats ta mig till de ställen som säljer utan förpackning. Fortsätta analysera innehållet i återvinningsskåpet och se vad nästa steg kan bli. Men inte med bestämda uppdrag varje månad. Inte med siktet på att lyckas få till ännu ett veckoligt inköpsställe i rutinen. Min vardag håller helt enkelt inte för det just nu. Tråkigt nog! Jag hatar att vara den som säger att ”med småbarn går det inte” men just nu är det så ändå. Jag hoppas att vi om ett par månader har lyckats skaffa en cykelkärra så jag kan svisha runt lite mer och kanske komma till de där härliga, förpackningsfria affärerna där på andra sidan Malmö. Men tills dess får det bli Hemköp och Ica och de där vanliga affärerna, något annat funkar inte för oss just nu.

13 tankar om “Zero Waste – bakslag

 1. Hej! Jag tycker om det du skriver, har följt dig en tid. Du skriver klokt o moget. Även ditt insta är fint, vackra bilder!
  Försök att inte vara så sträng mot dig själv!
  Mvh/ mia

 2. Tänk på allt bra du gör. Faktiskt gör, även om det är små steg mot helt förpackningsfritt. Jag tror att ibland är det bra att fokusera på det som blir gjort och inte allt det som inte blir gjort. Små steg är också steg. Ett hållbart levnadssätt börjar med små steg. Var lite stolt över det du gör! Kram

 3. Jag som tyckte att det var så lagom att läsa om när du började med zero waste! Många av de andra ställen man läser på som går ”all in” får mig att ge upp på en gång, att inte ens börja för det verkar som så väldigt mycket jobb. Vi har också två barn, 9 månader och 4 år, och jag vill mycket hellre läsa om de saker jag faktiskt kan lyckas åstadkomma än få dåligt samvete för allt det jag inte klarar av just nu. Jag skulle tycka det var väldigt intressant att läsa om det du lyckas göra när det gäller zero waste, framförallt i vanliga affärer för det är det enda som finns här. För mig är det de här små, enkla stegen i vardagen (all sorts ”eko” då egentligen) som är intressant att läsa om, sådant som många bloggar inte ens nämner för de tar för givet att man gör allt sådant. Vi gör en del, men långt ifrån allt, och jag ser ju många runtomkring mig som inte gör något alls nästan. Som du säger att ju fler som normaliserar det, desto normalare blir det.

 4. Vill också bara säga att hela din blogg är så härligt vardagsnära o full av dina kloka tankar om livet o föräldrarskap! Heja dig för att du delar med dig. Å jag läser supergärna om ditt zerowaste, jag läser många av de ”all in”bloggarna men inspireras likväl av dig som av de! Alla perspektiv o infallsvinklar behövs! Önskar dig bästa dagen! Karin

 5. Hej! Jag tycker att det är superbra att du hänger i och delar med dig till inspiration för andra! Var inte för hård mot dig själv- du är grym! glädjer mig till att följa denna blogg vidare:) Kram från Cajsa

 6. Tack Susanna!
  Jag håller ju med dig egentligen, det är mer inspirerande att läsa om någon som har liknande möjligheter som en själv att göra förändringar. Jag ska tänka på det istället för att låta Jante trycka till mig! Tack för peppen!

 7. Tack Karin!
  Så fint att höra detta! Jag blir jätteglad! Jag tror att när energin återkommer (nu över semestern hoppas jag) kan jag samla tankarna lite igen och inte känna mig på hopplös.

 8. Pingback: Blogg-året | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s