Tygblöjor – modeller

Här är en snabböversikt av de olika modellerna som jag sedan kommer fördjupa mig i.

All in One (AiO) – Precis som det låter är detta en blöja där alla delar sitter ihop. För att kunna tvätta och få rent kan man vika ut olika antal tungor som fungerar som sugande lager. När blöjan är på är alla tungor invikta och syns inte, när man tvättar och torkar viker man ut allihop så tvättmaskinen kommer åt. Hela blöjan byts varje gång och dessa är de mest tvättintensiva tygblöjorna enligt mig. AiO kommer både med torrskikt och utan. Vissa har möjligheten att välja genom att vika in tungorna i olika ordning.

AiO kan knäppas med kardborre eller knappar och det finns både one size och storleksbestämda.

All in 3/hybrid (Ai3) – Är en blöja som består av tre delar som kan knäppas ihop vid användning och tas isär vid tvätt/byte. På så sätt kan man fixa iordning blöjan och sätta på den i farten om det krävs. Samtidigt behöver inte alla delar bytas varje gång vilket ger förhållandevis lite tvätt. Både kardborre och knappknäppning förekommer. Blöjan består av en byxdel i tyg, en pouch i nylon (ull finns också) som knäpps in i byxan och ett inlägg av valfri karaktär. Torrskikt kan läggas i eller kan sitta ihop med inlägget.

Hybridblöjor är en Ai3 som packats med ett engångsinlägg.

Pocket – Precis som det låter är detta en blöja med en ficka där man stoppar en sugande del, ett inlägg eller en vikblöja exempelvis. Hela pocketblöjan måste bytas varje gång men fördelen mot AiO är att man kan packa den med olika mängd sugande material. På så sätt kan man välja mindre sug på dagen när man byter oftare och mer på natten. Pocketblöjor kan ha ett torrskikt överest som håller barnets rumpa torr eller ett överlager av bomull eller hampa som gör att barnet känner vätan.

Pocket finns både som one size och storleksbestämda och kan ha antingen knappar eller kardborre.

PUL-skal – PUL står för PolyUretan Laminat och är ett tyg laminerat med plasten polyuretan – samma plast som finns på galonfria regnkläder. Polyuretan klassas som en säker plast eftersom den inte fäller kemikalier till sin omgivning. Ett PUL-skal är en vätsketät öppen blöja som används tillsammans med en sugande del. PUL-skal finns både one size, storleksbestämda och med kardborre eller knappar. PUL-skalet behöver inte tvättas om det inte kommit bajs (eller matkladd för den delen) på det vilket gör att det inte är så tvättbetungande.

Ullskal – är som PUL-skal, en öppen blöja som används tillsammans med en sugande del. Ullen håller tätt genom att den är tovad eller kurad med ullfett – lanolin. Ullskalet behöver inte heller tvättas om det inte kommit bajs och då kan man nöja sig med att punkttvätta. Tvättar man skalet måste det kuras om igen. Även ullskalen finns som one size även om storleksbestämda verkar vanligare. Knäppningen kan vara kardborre eller knappar.

Ullbyxor – Är en stickad eller virkad byxa i 100% obehandlad ull som sätts som vätsketätt lager ovanpå en sugande del. Ullbyxor är gjorda just som byxor och dras på. De är täta på samma sätt som med ullskal. Ullbyxor sitter uppe med antingen extra resår i midjan eller knytband i midjan.

Formsydda – Formsydda blöjor är en sugande del som är sydd som en blöja. Den används tillsammans med en vätsketät del, antingen PUL-skal, ullskal eller ullbyxa. Vissa formsydda har också en ficka som kan packas med extra sugande inlägg om man vill. Formsydda kommer både som one size och storleksbestämda och kan stängas med knappar, kardborre eller blöjnål.

Knytblöjor – En knytblöja är en sugande del som hålls uppe med knytband. Jag har själv inte använt dessa men har förstått att många uppskattar dem på sina nyfödda.

Vikblöja – Är ett tygstycke, oftast kvadratiskt, som viks på olika sätt för att forma en blöja. Blöjan viks sedan runt barnet och fästs med snappi, blöjnål eller lösa resårband. En vikblöja kan också vikas som en limpa (limpvikning) och användas istället för inlägg i en pocket, ett skal eller Ai3/Ai2

Inlägg – Inlägg är en sugande del som används tillsammans med en vätsketät del eller som booster (extrasug) i en färdig blöja. Inlägg kommer i olika storlek, material och form.

Material – I täta delar är det PUL eller ull som gäller medan i den sugande delen finns bomull, microfiber (plast) bambuviskos, hampaviskos. I torrskikt finns råsilke, microfiber, fleece, bombufleece eller ull.

Märken – det finns ju massvis med blöjmärken och det går klara trender och mode i vilka som säljer och är eftertraktade. Även i tygblöjevärlden finns en del elitism och moralism kring vilka blöjor som är bra eller bättre. Jag fick upptäcka detta den hårda vägen och lärde mig att bara för att tygblöjor låter så miljösnällt och klimatbra så är inte alla det. Vissa är tillverkade utan kontroller och i rena plastmaterial, billiga och fraktade lång väg. Vissa är gjorda i naturmaterial, ekologiska och tillverkade i Europa eller till och med Sverige. Hade jag gjort om hela tygblöjeresan nu hade jag troligen valt annorlunda, både vad det gäller märken och material. Men hur ska man kunna veta allt innan man vet?

En tanke på “Tygblöjor – modeller

  1. Pingback: Tygblöjor – start | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s