Tygblöjor – All in One

En All in One-blöja (AiO) är precis som det låter en blöja där allt är med i ett stycke. Både den vätsketäta och den sugande delen sitter ihop och ibland finns även torrskikt med i blöjan. Även knäppningen sitter fast. Man behöver inte krångla med lösa delar eller råka tappa ut ett inlägg mitt i bytet, utan allt sitter fast. När blöjan är använd ska hela tvättas. För att ha AiO på heltid brukar det rekommenderas att man har minst 24 stycken. Det är ju naturligtvis beroende på hur många man använder per dag, hur ofta man tvättar, samt om man har AiO även på natten. Vi har haft tre olika modeller av AiO och jag tänkte visa med massor av bilder hur de är konstruerade.

Fördelar: Alla delar sitter ihop vilket gör det lätt att byta och hantera efter tvätt. Liknar engångs vilket uppskattas av många.

Nackdelar: Skrymmande vid både tvätt och förvaring. Mindre flexibelt eftersom man inte kan kombinera själv. One size kan bli väldigt bylsigt när de är på minsta storleken. Dyra i inköp.

AiO one size –  (i mitt exempel är det en Retropi hampa) Blöjan kan göras kortare fram genom att man knäpper ihop två rader knappar. Tungorna som fungerar som sugande del är därför kortare än själva blöjan för att kunna få plats även när den är knäppt på minsta storleken. När den är på största kommer tungorna ändå överlappa varandra för att ge ett trippelt lager sugande material. Retropin knäpps med tre knappar i varje sida vilket gör att man kan reglera passformen runt låren rätt bra.

När man öppnar blöjan ser den ut såhär. Den övre delen ska vara bak.

Så här ser det ut när blöjan är helt utvikt.

Dubbel benresår för att undvika läckage. Extra bra för one size blöjor tycker jag eftersom de riskerar att bli väldigt tjocka när de är ihopknäppta.


Så här ser den ut knäppt på minsta storleken.

Och då hamnar tungorna lite längre upp på framstycket.

Retropi hampa har inget torrskikt utan det är hampa mot barnets hud. Inuti tungorna finns microfiberinlägg och det ytterska lagret är PUL.

AiO, storlek  (i mitt exempel en Bambooty st L) De storleksbestämda blöjorna har fördelen att de kan göras med tungor som är perfekt anpassade för en speciell längd. De behöver inte göra en medelväg för att passa både i små och stora storlekar. Dock har de ju kortare användningstid eftersom de är just, storleksbestämda.

Såhär blir den öppen men tungan med torrskikt överst.

Man kan också välja att ha denna tunga överst, det är någon annan slags plastmaterial tror jag. Vissa barn får utslag av vissa torrskikt så det kan vara bra att kunna välja. Vi har dock alltid haft den andra överst.

Helt utvikt. Här ser man att det finns två små fållar som man ska vika in tungorna under.

Benresår. Inte dubbel men tillräckligt för oss som har ett barn med rätt runda lår. Denna resår tror jag inte hade funkat på mitt första barn som hade lår som en pinne ungefär.

Vi hade också en från Imse Vimse precis i början som var gjord på liknande sätt men knäpptes med kardborre istället för knappar. Enligt mig var det allt för bylsigt med AiO i ministorlekar men jag provade inte någon annan än just den.

AiO med ficka (i exempelt en Blueberry Side Snap Simplex st L,  även kallad BB SSS) – Den här är som en kombination av AiO och pocket. Det finns en tunga och den ska stoppas in i fickan. Det översta lagret är tjockt och fungerar också det som sugande del så att även denna blöja har två sugande lager. Dessutom kan man själv stoppa den med fler inlägg eftersom det finns en ficka.

Just denna är sidoknäppt vilket gör att den kan användas som en byxblöja och dras upp (av barnet själv kanske?) De som vi haft har inget torrskikt utan det är bomull mot barnets hud, samma modell finns dock med torrskikt.

Öppen med tungan instoppad i fickan.

Helt utfälld.

När tungan är instoppad ser det ut såhär i överkant.

Benresåren är sydda inuti vilket skaver mindre men kan ibland ge läckage, det beror på hur barnet är format.

Vi har haft AiO mest när vi varit på kortare utflykter hemomkring. Jag tycker det är smidigt att bara byta hela blöjan utan att hålla på med blöta inlägg när vi varit på språng. Om man knäpper ihop blöjan efter bytet går det också att ta med hem utan att ha påse, jag har dock alltid försökt ha med mig en påse att ha de använda blöjorna i. För just detta ändamål finns speciella påsar helt i PUL – en wetbag!

AiO har varit smidiga för oss att variera med. Jag skulle inte orka ha bara AiO eftersom de gör så mycket tvätt men de fyller sin funktion, även hemma hos oss.

 

En tanke på “Tygblöjor – All in One

  1. Pingback: Tygblöjor – start | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s