Tygblöjor – All in 3/hybrid

All in 3 (Ai3) är ett blöjsystem som består av 3 delar som kan sättas ihop så de blir en komplett blöja. Jag har haft två märken: G-diapers som är vanligast i Sverige, och Culla di Teby. Båda fungerar på samma sätt.

Ovan syns en hög med färgglada tygbyxor med resår. De är den yttersta delen och består av en bomullsjearsy med bred resår överst. I den knäpper man fast en plast-del som kallas pouch (nylon i dessa system men det finns också ullpoucher) som fungerar som tätskikt. Sedan ska blöjan packas med ett inlägg, exempelvis G-diapers eget orginalinlägg. Man kan också packa dem med vilket inlägg man tycker är bäst. Limpvikt vikblöja tycker vi har varit rätt bra. Det finns engångsinlägg (det är här hybrid-namnet kommer in. Ett mellanting mellan engångs och tygblöja) att köpa och det kan vara en bra kompromiss exempelvis på resa. Vi har provat det också, det var en kort resa där jag visste att jag inte skulle hinna tvätta men jag ville inte släpa hem massa kisstvätt. Då tog jag med G-byxor och poucher och så engångsinlägg som jag slängde vart efter de gick åt. Det funkade bra för den resan men inläggen gav mitt barn lite utslag så det blev mer en nödlösning efteråt. Vi har också haft engångsinlägg hemma som har varit bra att ge bort när något besökande tygbarn behövt.

Båda Ai3-märken vi haft är storleksbestämda men enligt mig är de ganska flexibla ändå. Vi använde st L parallellt med st M på G-diapers och även om M passade allra bäst var L också acceptabelt. Mindre än M hade vi dock inte.

G-diapers finns i nattvariant. Då kan man använda samma byxa, eller en storlek större än på dagen, men köpa till en speciell nattpouch som är mycket större. Den packas sedan med tillräckligt mycket sug för att klara en hel natt. Jag har själv inte provat det.

Fördelen med detta system är att man inte behöver tvätta alla delar vid varje byte. Det räcker med att tvätta inlägget, vädra pouchen om den blivit blöt, och bara tvätta pouch och byxa om det kommit bajs eller börjat lukta. För mig är detta det minst tvättintensiva systemet och därför har vi alltid haft med just G-diapers på resa. Packningen blir mindre och tvättbördan lättare.

Nackdelen är att man måste ha poucher och byxor från samma tillverkare, de passar inte i varandra. Med G-diapers finns flera delar som kan ge skav på barnet som knapparna mellan byxa och pouch.


Så här ser G-diapers blöjan ut öppen, pouchen är knäppt med främre knapparna men inte bakre.

Helt knäppt. Eftersom resåren sitter i pouchen drar byxan ihop sig såhär när man knäpper.

Packad med inlägg och klar för barn.

Framifrån

Bakifrån. Här ser man att kardborreknäppningen ska sättas bak.

Benresåsen i jearsyn är inte till för att hålla tätt, det gör bara pouchen, utan för att reglera passform.

Här är blöjan från Culla di Teby. Till höger byxdelen öppen, till vänster pouch.

Båda delar ihopknäppta. På den här är knapparna dolda inuti pouchen vilket ger färre punkter för skav på barnet. Det har passat oss bra.

Packad och klar med en prefold från xkko

Framifrån. Här ser man knapparna och att resåren inte går hela vägen runt på denna. Det har varit bra för vårt barn som har en rund mage. Jag kan tänka mig att G-diapers hade passat bättre på vårt första barn som var smal som en pinne med mage som en skärbräda ungefär.

Även den här knäpps bakåt och har märket mitt bak.

Sidoresåren ser ut såhär.

Storlek L på ett 10-kilos barn. Sitter som en smäck!

 

 

En tanke på “Tygblöjor – All in 3/hybrid

  1. Pingback: Tygblöjor – start | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s