Tygblöjor – pocket

En pocketblöja är en blöja med ficka för att stoppa in en sugande del. Själva pocketblöjan består av ett tätt PUL-skikt och ett lager som ska vara mot barnets hud, antingen torrskikt, eller bomull/hampa som låter barnet känna vätan. Till de flesta pocketblöjor kommer det med ett inlägg som passar bra i fickan men man kan också stoppa dem med vad man tycker passar.

När blöjan är använd tar man ut inlägget och tvättar blöja och inlägg för sig. Det gör att man kan få rent lättare och att blöjan torkar snabbare. Skillnaden mot en AiO är att inläggen ligger dolda under översta lagret och blöjan liknar mycket en engångs till utseendet.

Knäppningen kan vara kardborre eller knappar och det finns både one size och storleksbestämda. Jag har dock bara haft one size så de är sådana som kommer i mina exempel.

Pocketblöjor skapar ungefär lika mycket tvätt som AiO men eftersom man själv kan välja att packa dem med mer sug eller mindre kan man minska tvätten genom att välja andra inlägg. Jag har tyckt att limpvikta vikblöjor har passat mycket bra som inlägg när mitt barn blev lite äldre och kissade mer. I början experimenterade vi lite med olika slags inlägg, som sönderklippta t-shirts. Det funkade också men inte sedan när kissmängden blev större.

Pockets kräver lite mer hantering efter tvätt än AiO eftersom de ska packas med inlägg. I bytögonblicket är de däremot väldigt käcka, allt sitter ihop och inget kan falla ut. Jag har ofta haft pockets när jag gjort dagsutflykter här hemmavid. Jag tycker det varit bra att kunna byta allt utan att krångla med blöta inlägg ifall jag inte har skötbord och vatten att tillgå.

One size (i exemplet en Alvababy) Här är blöjan på största storleken och man ser alla knapprader på framsidan. Flärparna har tre knappar var vilket gör att man kan reglera passformen runt låren bra. På vänster flik syns honknappar som gör att man kan knäppa höger flik ovanpå och på så sätt få smalare blöja.

Öppen

Här ska inlägget in. På just detta märke är hålet rätt litet och jag har hört att vissa har problem att få in inlägget på grund av det. Det finns andra märken som har betydligt större hål eller hål både bak och fram för att lättare kunna lägga in inlägget.

Här är en med kardborreknäppning och minkytyg (tyg med kort lugg som känns mjukt, vanligt i gosedjur) ytterst. Vi har haft tre sådana här och de har varit barnets favoriter eftersom de är gosiga och känns som ett gosedjur. Barnet har gosat med dem (när de var rena) och haft dem som byggklossar att göra fina torn.

Den här har bomull mot barnets hud. Kardborrarna har blivit riktigt gråa på den här. Den är köpt begagnad och jag vet inte riktigt vad som hänt med kardborren men man kan byta dem om man vill. På sådana här modeller är det ganska lätt att sprätta bort och bara sätta på ny kardborre.

En annan variant med två knappar på flärparna istället. Eftersom de sitter snett tycker jag ändå det gick bra att få till dem tajt runt låren.

Bambuviskos mot barnet hud. I den här går inte torrskiktet över hela blöjan utan det är PUL mot barnets hud fram på magen.

En tanke på “Tygblöjor – pocket

  1. Pingback: Tygblöjor – start | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s