Tygblöjor – PUL-skal, ullskal och ullbyxor

Ett PUL-skal är en blöja som bara består av ett tätt skikt och knäppning. För att det ska bli en komplett blöja behövs en sugande del och eventuellt ett torrskikt.

PUL-skalen kommer med både kardborre och knappar, one size eller storleksbestämda och i olika utföranden.

PUL-skalet behöver inte tvättas om det inte kommit bajs på det eller det börjat lukta utan det räcker med att vädra. Man tar ut inlägget vid byte, byter inlägg och sätter tillbaka samma skal eller låter det luftas och tar ett annat skal.

I många PUL-skal finns fickor fram och bak för att fästa inläggen under. I andra finns knappar för att knäppa fast inlägg. Då behöver man köpa inlägg från samma märke för att de ska passa. (Detta system med fastknäppta inlägg kan ibland kallas All in 2 eller Ai2)

PUL-skal är ett flexibelt system där man kan välja hur mycket och vilket slags sugande del man ska lägga i. Det funkar lika bra med formsydd som med vikblöja, inlägg eller prefold. Man kan också använda ett PUL-skal ovanpå en engångsblöja om man vill vara riktigt säker på att det inte ska läcka. Detta är smart om man exempelvis använder engångs på natten då de gärna halkar snett och kanske läcker för att de sitter fel snarare än att de är fulla. Med ett PUL-skal på slipper man läck i sängen. Åh, vad jag önskar att någon hade sagt detta till mig när vi hade som mest problem med läckande nattblöjor på första barnet.

One size (i mitt exempel ett från Poops!) Det här skalet har ficka både fram och bak för att kunna lägga in ett inlägg.

Med limpvikt vikblöja inuti.

Benresår.

Storleksbestämd (i exemplet en Imse Vimse soft, st L) Den här blöjbyxan har dubbla benresår vilket är bra mot läck. Det är ett mycket tunt tyg som gör att man får en mindre bylsig blöja.

Kardborreknäppningen går att knäppa överlappande för att få tajtare midja.

Den här har bara ficka fram för att stoppa in inlägget. Här med T-format inlägg.

Detta är en äldre modell av Imse Vimses ekologiska PUL-skal. Här ser man, om man tittar noga, att det saknas kardborre på flikarna för att knäppa ihop vid tvätt.

One size skal från Grovia. Här har man gjort hela övre delen av blöjan i filt så man kan sätta kardborren hur som helst för att få bra passform. Väldigt praktiskt.

Coolmax inuti och knappar för att knäppa fast inlägg. Denna variant av blöja med knappar för inläggen kan också kallas All in 2 (Ai2) Jag försökte köpa matchande men det var slut i lagret tills jag efter ett tag gav upp. Det funkar dock fint med ett vanligt inlägg även om det ligger lite mindre still eftersom det inte finns ficka. Hade jag köpt nya blöjor idag hade jag satsat på ett sånt här system med knappar inuti.

Filtöglorna som syns på insidan av flärparna är för att fästa kardborren under vid tvätt. Den här typen av plastigare kardborre är mycket effektiv.

En annan storleksbestämd, Little lamb soft, st 2. Detta skal kommer vi ha kvar hela nattblöjperioden eftersom det passar utmärkt att sätta ovanpå en engångsblöja. Detta skal var dock rätt svårhanterat med inlägg eftersom det inte har någon ficka och dessutom är så tunt att det lätt slirvar iväg. Storleken är också mycket stor och flärparna väldigt långa enligt mig. Jag tror detta är ett bra skal på en formsydd eller vikblöja.

Dubbel benresår, helt läckagesäkert.

Eftersom jag redan gett vidare vårt enda ullskal har jag lånat en bild från Poops! Skalet säljs på bla lillaeko.se

Ullskal – är som PUL-skal fast gjorda helt i ull. För att bli tätt är ullen kurad eller tovad. För att det ska funka ska ullen vara obehandlad. Jag har sett både storleksbestämda och one size av ullskal. Vi hade ett ullskal från Disana när bebisen var liten och det var utan tvekan vårt favoritskal, alla kategorier. Det har vi dock skänkt vidare till ny bebis så några bilder har jag inte. Men det är inte svårt att föreställa sig. Skalet ser ut som ett PUL-skal men är gjort av ull. Någon ficka finns inte och skalet stängs med knappar eller kardborre. Man använder det tillsammans med formsydd, vikblöja, inlägg eller prefold och mellan användningarna räcker det att vädra. Ullen blir mer och mer tät ju mer kiss den får på sig eftersom urin och lanolin (ullfett) som finns i ullskalet tillsammans med mekanisk gnuggning tovar ullen. Ullen är i princip självrengörande (häng ut i fuktigt väder så blir det som nytt) men blir det bajs eller fläckar på kan man punkttvätta. Tvättar man hela skalet ska det kuras om för att bli tätt. Ullskal är ett system jag gärna hade provat mer.

Ullbyxor – är som ett ullskal fast i dra-upp-form. De ser ut som ett par underbyxor och är antingen stickade eller i ulltyg. På bilden syns två par hemstickade: till vänster, lång modell med korta ben och till höger kuvertbyxor utan ben. Det finns också ullbyxor med långa ben och då behöver man alltså inte ha andra byxor på barnet. Blöjbyxan blir blöja och kläder i ett. Många stickar ullbyxor själva och kurar dem. I kombination med vikblöjor är detta ett mycket billigt system. Ullbyxor är alltid storleksbestämda och eftersom det finns massvis med olika mönster går det att få till den ultimata passformen för sitt barn om man stickar själv.

De ullbyxor jag har stickat har jag inte kurat utan bara använt som extra värme eller för att få en vikblöja att sitta uppe. Eftersom de naturligt att lite vattenavvisande har det räckt över en vikblöja när vi bara varit hemma och kunnat byta direkt.

Tvätt och skötsel för ullbyxor och ullskal är den samma.

Ullbyxor och ullskal andas mycket bra och passar extra bra för barn som lätt får svamp eller andra hudåkommor som blir värre av att ha tät och fuktig miljö. Eftersom ull är bra för att reglera temperatur är det också ett bra alternativ när det är varmt och barnet därför får problem av för täta plastblöjor. Att det blir tätt kan också vara problem för PUL-skal, inte bara för engångs, och då är ull ett mycket bra alternativ. Om man kombinerar ullbyxor/skal med vikblöjor får man också en blöja helt i naturmaterial.

 

En tanke på “Tygblöjor – PUL-skal, ullskal och ullbyxor

  1. Pingback: Tygblöjor – start | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s