Tygblöjor – formsydda

En formsydd blöja ser ut som en AiO eller engångs men består endast av sugande del och knäppning. För att blöjan ska hålla tätt krävs ett PUL-skal, ullbyxa eller ull-skal.(Det finns också formsydda med dold PUL innanför yttersta tyget. Vad som då blir skillnaden mot en AiO går mig förbi. Den som vet får gärna berätta!) De klassiska formsydda är i frotté, flanell eller något annat bomullstyg, bambu är också vanligt, och ofta vita utan mönster. Både one size och storleksbestämda finns och knäppningen kan vara kardborre, knappar eller blöjnål.

Hela blöjan ska tvättas efter varje användning.

Vi har inte använt formsydda så mycket så egentligen är jag kanske inte rätt person att uttala mig om detta. Många använder formsydda till natten för att hela blöjan är sugande. Inte som i AiO, pockets eller skal att sidorna kanske inte har så mycket sug eller något alls. Det finns formsydda med ficka så man kan stoppa dem med extra mycket sug, det tänker jag mig är bra för natten. Jag har också sett att det är bra att boosta upp dem när barnet blir äldre och kissar mer.

Om man byter vid varje kiss och kör utan kläder hemma går det ju fint att ha formsydd utan skal utanpå. Då blir det mindre bylsigt.

Storleksbestämd (i mitt exempel en i bomull från Little lamb, st L) Här är en formsydd med extra tunga i som man kan vika ut vid tvätt. Man knäpper med kardborre och hela blöjan är alltså i ett tjockare bomullsmaterial. Det gör att även flärparna är rätt tjocka och jag uppfattar den som bylsig. Vi tänkte ha den till natten men vårt barn hatar verkligen att vara blöt så det experimentet ledde bara till utmattade föräldrar eftersom vi fick byta blöja fem gånger varje natt. För någon annan är denna säkert en superbra nattblöja!

Så här ser den ut öppen, man ser att tungan är lika lång som hela blöjan. När resåren är utdragen och blöjan sitter på kommer tungan att passa perfekt innanför bakre kanten.

Här ser man att kardborrebandet på mittdelen är långt så man kan knäppa blöjan riktigt hårt eller riktigt löst.

Den ena flärpen har också kardborre på båda sidor så man kan sätta ihop ännu tajtare. Anledningen till att flärparna har dubbla kardborrar på insidan är att man ska knäppa ihop dem vid tvätt så de inte tar sönder saker i maskinen.

Såhär ska de knäppas ihop.

Redo för tvätt med tungan utvikt och flärparna ihopknäppta

One size (i mitt exempel en sidoknäppt från Alvehamn i bomull) På den här blöjan kan man likt några av mina AiO knäppa ihop framstycket så det blir kortare. Eftersom hela blöjan är gjord i ett tjockt bomullsmaterial blir det rätt tjockt.

Såhär ser blöjan ut öppen. På den här ska alltså flärparna knäppas på insidan av blöjan, precis som på Blueberry Side Snapp Simplex som var mitt exempel i AiO-inlägget.

På den här finns en ficka som man kan stoppa extra inlägg i. Jag tror att detta skulle vara en superbra nattblöja men som sagt, för oss funkar det inte.

One size (i exemplet en frottéblöja från Imse Vimse) Detta är en annan typ av one size där man istället för knappar kan vika ner bakstycket för att göra blöjan kortare.

Öppen ser den ut såhär. Man kan se att det finns en söm på bakstycket, efter sömmen är frottén tunnare och det är där man ska vika. På mitten av blöjan finns extra insydda inlägg som suger bra.

Såhär blir den när den är på minsta. Här har jag försökt få till flärparna bra men jag tror det går att få till betydligt bättre. Eftersom blöjan används i kombination med något ytterhöje gör det oftast inget att flärparna är lite så och så.

Här ser man knappraden på mittstycket, alla där är han-knappar. På färparna finns på ena en honknapp och den andra en hon och två hanknappar. Det gör att man kan knäppa dem lite olika och under varandra så det sitter bra.

Knytblöjor – är som en formsydd fast man knyter den med snöre kring midjan. Knytblöjor är oftast mer som ett inlägg eller en prefold i formen än en formsydd men har alltså knäppningen med i blöjan. Likt en formsydd ska knytblöjan kompletteras med ett skal för att hålla tätt. Vi har inte provat denna slags blöja men jag har hört att många har dem just i början.

En tanke på “Tygblöjor – formsydda

  1. Pingback: Tygblöjor – start | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s