Tygblöjor – vikblöjor

Vikblöjor är ett tygstycke som man viker för att forma en blöja. Det finns massor av olika sätt att vika (länken går till Blöjupprorets samling med olika vik) och detta är därför ett flexibelt system där man kan använda samma vikblöjor vikta på olika sätt genom hela blöjperioden. Materialet är bomull och det ska vara rutvävt för att fungera bäst. Jag har själv försökt med tillklippt lakansväv men det var inte alls samma effekt.

Vikblöjan är alltså endast en sugande del. För att få en komplett blöja krävs någon slags fästanordning samt tätskikt.

Vikblöjor kommer i olika storlek och i olika färger och mönster. Hela blöjan ska bytas efter varje användning. Eftersom den är helt i bomull går det bra att tvätta i 90 grader eller till och med koka blöjorna för att få rent. Det kan ju vara ett bra alternativ när man inte har tillgång till tvättmaskin. Också bra att använda om man vill ha tyg på ett magsjukt barn eller om barnet har mask eller andra magsjukdomar. Vid kokning får man ju död på alla bakterier.

Vikblöjor är billiga i inköp, lätta att tvätta och torkar mycket snabbt. De kräver lite mer hantering eftersom de ska vikas innan användning. Jag viker efter tvätt innan jag lägger dem på förvaring. Skulle jag vika inför varje byte hinner ju barnet springa iväg för länge sedan.

Fästet kan vara snappi, som är en lite elastisk plastgrej med tre armar med hakar på. Den hakar man fast i tre punkter på blöjan (sida, sida och mitten) så det sitter bra. Det skulle också funka med en sån där spänngrej man har till elastisk linda men som bara har två armar. Samma princip alltså.

Snappi finns i olika storlekar för att passa vid olika ålder.

Blöjnål funkar också, det har vi inte haft så det har jag ingen bild på. Jag har hört att man kan använda en bred resår, tyg kalsongresår och trä över blöjan. Viker man bra kan det gå att hoppa över fästet och bara ha tätskikt utanpå som då gör att blöjan sitter uppe

Här är en klassisk trekantsvikning, snappin ligger bredvid.

Ihopsatt med snappi.


Vi har mest använt limpvikning. Då viker man bara tyget på två eller tre så många gånger man tycker är lagom tills man får ett bra inlägg. Inlägget kan man ha i pocket, skal, ullskal, Ai3 eller som extra boost i en formsydd om man vill ha mycket sug.

För att göra vikblöjan ännu mer effektiv kan man vika in ett extra inlägg inuti viket. Många använder små frottéhanddukar till detta.

Många vikblöjor säljs som kräkdukar eller med anvisning att man ska ha dem som underlägg på skötbordet eller solskydd för vagnen. Är det kvadratisk, rutvävd bomull funkar det ändå som vikblöja. Jag tror att vissa företag inte vill skriva på dessa att det är tygblöjor eftersom de då skulle kunna uppfattas som ohygieniska att torka kräk med. Själv tycker jag det är sak samma. Jag skulle ju inte använda en vikblöja som jag haft som blöja att torka munnar med men är den ny är det ju inga problem. Till min vän som ska ha barn i vår och visat smått intresse för tygblöjor kommer jag ge en rejäl packe vikblöjor. Då kan de ändå få användning för dem även om tygblöjeintresset svalnar. Och jag kan ju alltid hoppas att jag ska få en ny partner in crime i mitt tygblöjande 🙂

En tanke på “Tygblöjor – vikblöjor

  1. Pingback: Tygblöjor – start | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s