Tygblöjor – för alla?

Med mitt första barn vågade jag inte tro att det skulle vara realiskt att ha tyg när vi inte har tvättmaskin. Att de som bara har tillgång till gemensam tvättstuga därför skulle vara exkluderade från tygblöjevärlden. Nu med andra barnet vet jag att det inte är så. Det har till och med varit en fördel för oss att ha tvättstuga gemensamt. I vår tvättstuga finns ett rejält torkrum och en stark tumlare. Dessutom industritvättmaskiner som går mycket snabbare än de man har hemma. Vi lägger rätt mycket tid på att tvätta men å andra sidan blir vi klara på våra sju timmar, hade vi haft maskin hemma hade vi tvättat lite varje dag samt haft en konstant torkställning med tygblöjor. Många tygblöjor torkar väldigt långsamt och två – tre dagar är inte ovanligt för de tjockades AiO och formsydda.

Däremot är det ingen idé att hemla med att det tar mycket tid att sköta blöjorna. Just i bytögonblicket är det väldigt liten skillnad enligt mig men tvätt, tork, vik och förvaring är stora tidsåtgånger. Det tycker jag man ska veta om och det är inte samma tidsåtgång som med engångs. Det är ju bara att jämföra med att äta på engångstallrikar. Såklart går det fortare än att diska porslin varje dag. Men för den sakens skull vill man ju inte ha papptallrik varje dag.

För mig har det inte varit något negativt. Alltså vi tvättade som galningar med hjärtegrynet med trots engångs. Med honom hade vi läckande blöjor nästan varje dag i perioder och det var nästan värre. Alltså då har man ju ingen koll på var det läcker. Läcker det i sängen kan man behöva tvätta hela sängen med täcken, madrass och allt, flera gånger i veckan. Jämfört med det är det ju en baggis att tvätta nån extra maskin med tygblöjor.

Vill man inte ha tygblöjor finns ändå två smarta tygblöjegrejer som jag tycker alla föräldrar borde anamma. Först – en skalblöja kan sättas över en engångs och då eliminera läckage. Jättebra för nattläckande engångs som kanske inte är fulla utan bara lite på sned. En ullbyxa kan användas som rumpvärmare under vintern. Mycket bra för småbarn som sitter still, som i gungan, pulkan eller på det svinkalla kyrkgolvet på sångstunden. En wet-bag kan användas till så många olika barnrelaterade saker att jag hade kunnat ha hur många som helst! En för blöta badkläder efter babysimmet. En på förskolan för att ta hem blöta eller kissade kläder. En under vagnen för att slippa blöt filt eller blöta ombyteskläder. En i skötväskan för att kunna ta hem kissade eller blöta kläder. Detta kommer bli min nya perfekt present till alla nyblivna föräldrar, en wetbag!

Och det finns inget som säger att man måste ha tyg på heltid bara för att man vill ha nån liten vacker tygblöja att lägga ögonen på. I början hade vi mycket få blöjor. Då använde vi dem helt enkelt i kombination med engångs. Varje sparad engångs är en vinst för miljön tänker jag. Efterhand som jag fattade lite mer och hittade roliga köpte jag på mig de jag ville prova. Nu när allt ska säljas har jag en proppfull Ikea-kasse. Den stora kassen alltså. Jag har inte provat allt, men många olika!

Så – är du det minsta nyfiken på tygblöjor. Köp en och prova! Kanske är det inte alls rätt för familjen och barnet, men kanske är det just det som ni letat efter!

5 tankar om “Tygblöjor – för alla?

  1. Pingback: Tygblöjor – start | Händelsevis

  2. Jag får kanske lägga till wetbag på min lista över perfekta presenter till gravida. Den består hittills av trikåsjal (nöjd bebis) och termosmugg (nöjd förälder). 😊

  3. Jag tänker också att om man kombinerar de två, lite skämtsamt sådär, kanske man får föräldrar som är lite mer skeptiska till bärande intresserade, om man som givare menar att de är lika oumbärliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s