Before the flood

before_the_flood_2016_documentary_film_poster

Igårkväll passade vi på att se Leonardo DiCaprios nya klimatdokumentär Before the flood. Filmen finns att se gratis på youtube. Någon skrev att det var bara fram tills imorgon men på youtube står det inget om någon tidsgräns. Även om alla vi som såg den (min mamma, min sambo och jag) är övertygade ekonördar kom vi ändå fram till att den var sevärd. Som så ofta med amerikanska klimatfilmer började den rätt basic och det var inga direkta nyheter. Men jag tycker ändå att det är värt att bli påmind om allt det där man redan vet ibland. Visst vet jag att man ska återvinna noga, inte flyga och tänka på vad man äter men så står man där en dag med ett paket Doritos i handen och har glömt varför man nu inte skulle köpa just de chipsen? Så då krävs det att man då och då ser en ny klimatdokumentär som den här, eller ser om någon, så påminns man om att vissa saker (som palmolja i Doritosen) är extremt viktigt att undvika. Och att det fortfarande finns folk som anser att det inte går att visa att människan orsakar den globala uppvärmningen. Och att politikers åsikter kan vara köpa av företag som skor sig på att förstöra vår enda planet. Om jag bara tänker efter vet jag ju allt detta. Men det är så lätt att tappa styrfart och låta den envisa vardagsstressen orsaka en vardagslikgiltighet som gör att man glömmer.

Filmen bjuder som sagt på mycket gammal skåpmat och även mycket bilder vi sett förr men vissa av vinklingarna var nya för mig och det gjorde att min ekosträvan fick lite fart igen. Nu är jag taggad att göra fler bra val och inte låta likgiltigheten ta mig.

Någon som har sett filmen?

2 tankar om “Before the flood

  1. Såg den häromdagen och tyckte att den var lite väl lång. Men insåg sen när jag diskuterade med en kollega att det var ju en hel del upprepningar för mig, plus att jag såg den otextad vilket tar lite mer koncentration. Hon berättade at hon sett den med sin man som inte var lika insatt och att han då började förstå den hon pratat om. Bra effekt!

  2. Det är nog lätt hänt att det blir så för ekonördarna (som man väl ändå får säga att vi båda tillhör) Vi får hoppas att fler ser den så att han inte predikar bara för de redan frälsta!
    Ibland när jag ser sådana här filmer måste jag påminna mig själv om hur långt vi kommit (även om det finns mycket mer att göra) och hur många det finns som inte ens börjat….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s