Tygblöjor – Inlägg och prefolds

Ett inlägg är en lös, sugan del som man lägger inuti ett PUL-skal, ullskal eller Ai3. Inlägg kommer i olika storlek, tjocklek, material och form. Ibland finns det torrskikt medsytt i inlägget. På vissa är det olika torrskikt på olika sidor, andra har med torrskikt på ena och utan på andra. Vissa inlägg har knappar så man kan knäppa fast i ett PUL-skal (kallas även All in 2). Eftersom olika märken har olika knappsystem kräver det att man har skal och inlägg från samma tillverkare. Ibland kan man också knäppa ihop flera inlägg för att få ett tjockare samtidigt som man kan ta isär vid tvätt.

När jag lånat blöjor från Blöjoteket och provat har sådana Ai2 varit mina favoriter. Hade jag köpt tygblöjor igen hade jag satsat på dem. Eftersom systemen ofta är dyra i inköp har jag inte ägt några själv.

Inlägg går lätt att göra själv och jag har provat lite olika varianter. Bäst blev ett med fyra lager rätt tunn bomullsfrotté och överst ett lager lakansväv. Jag gjorde olika former och tyckte det med rundade kanter, samma tjocklek på hela och ganska långt blev bäst.

  1. T-format inlägg i bomull – detta är ett av våra favoriter. Jag köpte ett paket med sådana här innan jag var så inläst på tygblöjor. Jag köpte det mycket billigt på tradera, 23 inlägg och 7 PUL-skal. Jag trodde först att det var skalen som var det jag ville åt, men de visade sig vara i gigantiska storlekar (flera passar inte ens nu när barnet är nästan 18 månader) Inläggen har varit superbra och har i perioder varit våra bästa. Jag har inte sett nytillverkade sådana här någonstans men vill ändå slå ett slag för dessa. De ser inte ut att vara så svårt att sy själv heller. Modellen är gammal förstod jag av orginalförpackningen som kom med.

2. Hemsytt inlägg av fyra lager bomullsfrotté och ett lager lakan. Dessa har vi också i mass och har använt som boost tillsammans med g-diapers orginal eller de T-formade.

3. Två olika längder på inlägg i bambuviskos. Dessa kom med när jag köpte pockets och är mjuka och fina. Vi använde oftast inte båda i pocketen utan ett räckte.

4. Microfiberinlägg som också kom med i en pocket. Helt i plast och tydligen släpper de en del partiklar till vattnet när man tvättar. Dessa är visserligen mjuka i början, så småningom visar de sin rätta sida och när de blir gamla blir känslan av golvmopp överväldigande. En gång köpte jag begagnade (i rätt dåligt skick, det var ingen bra affär) AiO och fick med två jättegamla microfiberinlägg. Grånade och stenhårda. De gick rakt i soporna faktiskt. Köp inte sådana här är mitt råd. Det finns så mycket bättre inlägg och vi behöver inte mer plast i vårat tvättvatten.

5 – 6. G-diapers orginalinlägg. Först syns torrskiktssidan upp och sedan med bomullssidan. Dessa är de inlägg som företaget G-diapers säljer till sina blöjor. De passar perfekt för just deras blöjsystem och även om man kan ha dem i andra skal men tycker inte jag de varit super till de. Till deras egna dock, helt perfekt! När vårt barn kissade mindre räckte det med ett sådant här i en G-diapers och senare boostade vi med ett hemsytt under.

7. Timglasformat inlägg från Grovia med torrskikt. Detta köpte jag för att prova knappsystemet i ett Grovia-skal jag köpt begagnat. Det visade sig dock att knapparna ändå inte passade så det var en missräkning. Just detta inlägg har jag inte gillat nått vidare. Det är rätt hårt och stelt.

8. Bomulls-liner. Ett tunt inlägg i bomull som snarare är mer liner än inlägg. Man kan alltså ha det som extra inuti en blöja eller ovanpå ett annat inlägg. Exempelvis om man har en pocket med torrskikt och vill ha bomull mot barnets hud. Också bra om man i perioder behöver använda salva på barnet och inte vill att blöjorna ska sätta igen som vissa plastmaterial gör av salva.

9 – 10. Inlägg jag köpt begagnat och inte vet märke på. Kanske hemsytt? De har blivit rätt sneda men funkar ändå. nr 9 är med bomullssida uppåt och nr 10 med torrskikt som heter coolmax. Det är samma, nätliknande material som kan finnas i sportkläder

11. Tunn bomullsliner, timglasformat

12. Torrskikt, jag tror att det är bambuviskos. Lurvigt och till för att ge torr känsla för barnet. Används inuti en blöja eftersom ensamma torrskikt inte suger knappt något alls. Det är ju meningen att vätskan ska släppas igenom och hamna under torrskiktet.

T-format inlägg i ett PUL-skal. Här ligger T-biten fram och i bakkant har jag vikt inlägget för att passa på längden.

I detta skal passar inlägget bättre åt andra hållet.

 

G-diapers orginalinlägg i en G-diaper.


Två prefolds som är ett mellanting mellan inlägg och vikblöja. De består av en tjockare del i mitten och två tunnare på sidorna. De tunnare viks in och då blir de såhär, som ett inlägg. Tanken är att man använder dem som limpvikt vikblöja men slipper vika massor.

Här ser man hur stora de är samt storleksskillnaden. Den övre är den storlek vi använt som inlägg. Den undre är en natt-prefold som vi aldrig fick att funka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man kan också använda dem såhär, som en trekantsvikt vikblöja. Storleksskillnaden syns på snappin. Den mindre hade möjligen passat en nyfödd men troligen varit för liten redan då.

I en Culla di Teby passar den mindre av våra prefolds helt perfekt.

En tanke på “Tygblöjor – Inlägg och prefolds

  1. Pingback: Tygblöjor – start | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s