Tygblöjor – tvätt och skötsel

Jag har en vän som vill ha tygblöjor till sitt kommande barn. Men bara om det går att tvätta i 90 grader! För annars blir det inte rent, sa hon. Oj, där fick jag dåligt samvete. Vi har aldrig kört några blöjor i 90 grader, det är ju knappt att jag kört något alls i så varmt. Men såklart rekade jag, vilka delar av blöjorna tål så höga temperaturer?

Och visst går det. Alla vikblöjor, knytblöjor och inlägg som är i 100% bomull eller hampa tål 90 grader. Vissa av de amerikanska märkena ska gå att köra hela AiO i 90 grader.

Men här hemma, här har vi nöjt oss med 60 grader för allt. Alla delar med PUL eller knappar hängtorkas i vårt stora torkrum. Resten åker torktumlare.

Tvättmedlet ska vara utan parfym, zeoliter och fosfat och ha under 5% tvålmängd för att slita så lite som möjligt på blöjorna och säkerställa att allt tvättmedel skölj ur. När det är ens egna blöjor kan man ju prova sig fram med vad som funkar, det beror på vilket slags vatten man har och vilken slags maskin. Vi hade fått höra att man skulle använda mycket lite tvättmedel men tyckte inte det blev rent då. Våra maskiner verkar dock skölja bra så det är inget problem att använda full mängd tvättmedel, det hinner sköljas ur ändå.

Sköljmedel ska inte användas eftersom det kan göra att torrskikt och inlägg i syntet sätter igen och blir för täta. Sköljmedel ska man ju undvika över huvudtaget och absolut till barnens grejer tycker jag. Det innehåller allergiframkallande ämnen som man inte vill ha nära sina barn och särskilt inte i blöjregionen.

Om man misstänker att blöjorna blivit igensatta kan man droppa lite vatten på och se vad som händer. Om det pärlar sig och inte sugs upp även när man trycker på blöjan är den troligen igensatt. Behandla med diskmedel och tvätta sedan igen.

Vi kör en vanligt 60 tvätt med förtvätt och extra skölj. Vi proppar inte maskinen full utan låter det vara lite luftigt. Dessutom sköljer vi alla blöjor innan tvätt eftersom vi inte tvättar så ofta.

Två tygblöjebebbar hjälps åt med tvätten. TV PUL-skal med vikis och snappi, TH G-diapers, hemsytt inlägg.

Om man läser rekommendationerna för att sköta tygblöjor ingår oftast att man ska kunna tvätta var 3-4 dag. Det kan inte vi. Det var en av anledningarna till att vi aldrig vågade prova tyg med hjärtegrynet. Med lilla hjärtat var jag modigare och tänkte bara att det SKA gå. Och det går! Vi har sköljt alla blöjor i kallt vatten och hängt på tork. Efter 6-7 dagar tvättar vi allt. Ibland har det luktat lite om vi sköljt ur dem dåligt. Då har vi lagt ut blöjorna på balkongen. Verkligen inga problem alls. När de är torra igen går de ner i tvättpåsen i väntan på tvätt. Vi har aldrig haft problem med att lukt kvarstår efter tvätt som många säger att det ska bli efter så många dagar, eller mögel.

G-diapers var perfekt för oss på resa i somras eftersom det blev så lite tvätt. Jag tvättade i handfatet och hängde på tork på hotellets handdukstork. 

I tygblöjegruppen på facebook finns massor med råd om hur man kan göra om blöjorna luktar eller är igensatta. Kontentan verkar vara: använd inte för mycket tvättmedel som inte hinner sköljas ur. Tvätta så varmt det går. Låt torka ordentligt.

I sommarstugan kunde blöjorna torka ute under kastanjen. Jag tvättade i en hink varje kväll och hängde upp. 

Hemma fick det bli spaljén på balkongen. En liten hjälpte också till. 

Ett tillägg om bajs. Tydligen kan man låta amningsbajs vara kvar, det går bort i maskinen. Så har vi inte gjort eftersom vi inte har egen tvättstuga och jag har varit lite nojig om vad grannarna ska tycka. Så fort bajset blev fast började vi hälla ut det i toaletten (det ska man ju göra med engångsblöjor med men tror inte jag känner någon utom jag själv som gör det, tips till engångsanvändare – det luktar mycket mindre!) Alltså inget bajs i tvättmaskinen för oss. Även när vi haft annan slags bajstvätt, oberoende av amnings eller inte, har vi sköljt bort innan tvätt. För oss känns det rätt men förstår ju att det är bekvämt att slippa.

Vill man förenkla bajshanteringen kan man ha ett rispapper i blöjan så man kan lyfta ut bajset och slänga i papperskorgen (fasta bitar i toan). Vårt lillbarn fick lite utslag av rispappret så det funkade inte för oss. Dessutom tyckte jag det var klart överflödigt. När det var amningsbajs hade vi det mest i toan pga EC och i EC-vägringsperioden var det så fast att det bara var att hälla ut i toan.

Man kan också skrapa bort bajset ner i toan eller skölja ner det i toan med duschslangen, vår duschslang når till toan så denna metod har vi använt en del.

Efter tvätt och tork ska det vikas lite och pockets ska packas med inlägg. Vi stryker inte våra vikblöjor (utom inför försäljning och när mormor kommer hit och stryker allt! 🙂 ) utan torktumlar dem och sedan bara viker limpvikningen. Jag har dock hört att de suger bättre strukna och det är ju mycket lättare att vika andra vik med strukna.

Provade ett tag denna gamla badrumshylla från min pappas studentrum. Här fick alla plats!

De rena blöjorna förvarar vi i badrummet, inlägg i en rullvagn och AiO, pockets och skal i en trälåda på bänken bredvid skötbordet.

Piffat och fint innan vi hade så många blöjs.

Jag har sett massor med vackra smarta förvaringar i tygblöjegruppen så kolla där om inspiration saknas. En dvd-hylla är tydligen perfekt för ändamålet, likaså äppellådor.

 

En tanke på “Tygblöjor – tvätt och skötsel

  1. Pingback: Tygblöjor – start | Händelsevis

Lämna en kommentar