Doktor Denis Mukwege i Skavlan

Nyss råkade jag slå på tvn på SVT1 och Skavlan samtidigt som Dr. Denis Mukwege kom in på scen. Dr. Denis är gynekolog och specialist på att operera och laga skador efter gruppvåldtäkt. Det är ju helt sjukt att det ska behöva finnas specialister på sånt. När han började prata kunde jag inte tro mina öron. Våldtäkt används som ett vapen för att driva bort lokalbefolkningen från mineralfyndigheter i Kongo så att väpnade grupper kan ta över gruvorna och tjäna pengar. Visst har jag hört om konfliktmetaller och hur de används i vår elektronik innan men det är en helt annan sak att höra någon berätta om det. Med egna ord och egna ansiktsuttryck. Han berättade om några av de skador han opererat  och kvinnor han hjälpt. (Och barn med! Hur kan det få vara så orättvist!?!) Jag sitter här i mitt säkra lilla Sverige och funderar på vad jag borde ha i min garderob. Så pågår det där på andra sidan jorden.

Jag tänkte på min spruckna Iphoneskärm och hur jag funderat på om jag ska byta glaset, köpa en ny eller ta över min sambos avlagda som har ett något mindre sprucket glas. Plötsligt äcklas jag bara av tanken på att jag ens äger smartphone, och en laptop, och en Ipod. Och säkert ett helt gäng elektriska grejer till som kanske innehåller komponenter som kommer från Kongo. Kanske har mina inköp bidragit till att en kvinna blivit våldtagen. Kanske så svårt att hon aldrig mer blir hel igen. Att jag ens sitter här och knattrar på min dator om detta ämne när den kanske är grund till att ämnet ens finns. Det är så fel. Jag vill aldrig mer vara med och bidra i den konflikten. Jag vill aldrig mer spendera mina pengar på elektronik som kanske innehåller orsaken till våldtäkt. Aldrig.

Jag tänker på vad Doktor Denis Mukwege sa, att han vet att många i norden tittar på Skvalan, därför ville han vara med. Så att fler får upp ögonen för problemen med metallerna och det pågående kriget. Jag tänker att det var smart av honom. Om inte annat så har han i alla fall fått mig att äntligen fatta. Det blir ingen ny Iphone i alla fall, det är ett som är säkert.

 

 

10 tankar om “Doktor Denis Mukwege i Skavlan

 1. Jag brukar tänka att det lilla hjälper i det stora. Att du tänker på vad du ska ha i din garderob är ingen motsättning till att få upp ögonen för hur det är med metallåtervinning i världen, kanske t.o.m tvärtom. Du är medveten i garderoben och ser därmed världen på ett annat vis, kanske. Men sååå hemskt det du skriver om.

 2. Så fruktansvärt gräsligt. Jag håller med Anki att ändå försöka tro på det lilla även om det är svårt. Tänk så bra vi har det. Ibland får man påminna sig själv om det när man gnäller över små bagateller. Det är fantastiskt att det finns så duktiga människor som läkaren du skriver om.

 3. Fairphone är ett toppenval! En smartphone utan konfliktmetaller. Har aldrig läst din blogg innan men hittade den efter Skavlan. Sååå hemskt 😦

 4. Det är så vidrigt att det är svårt att ta in. Och OM man lyckas ta in det, hur skrapar man då ihop sig själv efteråt? Så man orkar hjälpa till att förändra?

 5. Det ger helt klart perspektiv! Det är ju fantastiskt hur lätt det är att bli helt inne i sin bubbla och tappa översikten. Vad som är viktigt i det stora hela. Vi har det så otroligt bra här i Sverige!

 6. Fairphone har jag också tittat på. Har du en? Är du nöjd?
  Kul att du kikade än, även om det var i ett tråkigt ämne… Men det är ju så viktigt att det pratas om detta! Ju fler som vet desto bättre, eller hur?

 7. Precis! Och han verkar ju klara det! Även om han också berättade att han lagt av ett tag men blivit övertalad att komma tillbaka.
  Jag hoppas jag kan hålla kvar upprördheten över detta så att jag aldrig mer köper någon konfliktelektronik men samtidigt inte bli helt nedslagen av att det är så hemskt. Inget blir ju bättre av att man inte orkar göra något.

 8. Pingback: En ny Iphone? | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s