Rensa ut – bilen

Idag är det ju tisdag, eller måndag, det var så knäppt med den där söndag/måndagen igår så jag blev alldeles förvirrad över när veckan började.

I alla fall ska det ju rensas någonstans den här veckan och då har turen kommit till bilen. Vi har så att säga rensat bort själva bilen. Eller, vi har aldrig haft någon bil. Istället cyklar vi och tar tåget när vi ska långt. Vi hyr bil ibland på Hertz som har ett kontor två kvarter från oss och är medlemmar i Sunfleet för kortare turer. Jag kan dock säga att det var riktigt länge sedan vi hyrde bil här i Malmö, eller utnyttjade bilpoolen, men det är skönt att veta att de båda finns till hans om vi skulle behöva. Nationaldagen firades med traktorparad i Harlösa och för denna slags utflykt hade Sunfleet passat utmärkt! Nu hade vi finbesök av mina föräldrar som hade med sig bilen och då åkte vi med dem, men hade vi varit själva hade vi tagit en Sunfleet-bil. Vi är pay-and-go-medlemmar just nu så vi betalar inget varje månad utan har istället ett lite högre pris per gång vi använder bilen. När vi körde mer (strax efter jag tagit mitt körkort för att jag skulle öva) var vi månadsmedlemmar och hade då ett lägre pris.

Har man en bil kan man ju passa på att städa och tömma den men om inte kan jag tipsa om en annan bil-utmaning som bloggen Ekoenkelt har. Utmaningen går ut på att köra bilen så lite som möjligt eller att nyttja andra motordrivna fordon (som bussen eller taxin) minimalt under den kommande veckan.

Själv åkte jag bil en del igår (Harlösa – Malmö t/r) men har mycket svårt att se att det blir några fler motordrivna fordon under resterande dagar i veckan. Cykeln är min bästa vän och den är ju nypumpad och fin nu. Jag har börjat få lite ont i ena höften (säkert är det för graviditeten) och då vill jag knappt gå ett kvarter ens utan tar cykeln överallt. Malmö är en riktigt bra cykelstad så jag känner nästan aldrig att bil är nödvändigt för oss. Det jag möjligen längtar efter är en lådcykel så jag kan få med mig både barn och veckans mat…

Enda gången jag saknar bil är när jag tänker på att bara slänga in barn och packning och dra iväg ut i sommarsverige på utflykter och kortsemestrar. Men då tänker jag på hur smart det är att åka tåg där man kan gå runt, fika om man vill, gå på toa utan att stanna och att jag slipper köra och då är det värt att det (eventuellt) tar lite längre tid och är mindre smidigt med packningen. Om bilsemesterbehovet blir skriande är det ju ändå billigare att hyra en bil en sommarvecka (och då få en nyservad och ny bil med bra däck, välstädad och försäkring ingår) än att äga en jämt och alltid bekymra sig för att den kan bli stulen/demolerad/gå sönder/inte ha någon parkering. Jag inbillar mig i alla fall att jag skulle oroa mig mycket för bilen om jag ägde en. Ni som har, är det så?

Detta är ett inlägg i en serie som följer boken Rensa Ut & lev lättare av Eva-Maria Karlander. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s