Bebisens språk

Tänk om man kunde uppfinna en liten maskin som tolkar alla bebisens små gny, skrik och mufflande och gjorde om dem till vanligt vuxenspråk. Det hade ju varit fantastiskt intressant att veta vad de menar med alla sina små och stora ljud. Man hade kunnat hjälpa dem bättre och inte behövt chansa och leta och försöka med allt möjligt innan de blev nöjda. Och så intressant att veta hur de uppfattar världen och vad de tror och tycker om alltihop. Det går väl tyvärr inte att hitta en sådan utan vi får väl fortsätta tolka bäst vi kan utan maskiner och teknik.

Vi hade mycket stor hjälp av ett youtube-klipp vi hittade när hjärtegrynet var bebis och den här bebisperioden har vi använt det vi lärde oss där än mer.

Klippet är från Oprah och hennes gäst heter Priscilla Dunstan. Priscilla har fotografiskt ljudminne och har med hjälp av det identifierat fem babyord eller ljud som verkar vara samma för alla bebisar världen över. Hon hävdar att ljuden är baserade på bebisens reflexer och eftersom reflexerna är samma världen över är även ljuden de.

De fem orden som man alltså kan lära sig urskilja i sin bebis språk är:

Neh – som betyder hunger och hänger ihop med sugreflexen. För våra bebisar är detta ljud mycket tydligt och distinkt. Hjärtegrynet använde det flitigt och gjorde sedan om det till ett eget ord: Nenne – som än idag betyder nappflaska.

Owh – betyder sömnig och hänger samman med gäspreflexen. Svårare att urskilja tycker jag men i klippet hör man flera exempel.

Heh – betyder obekväm. Byt blöja eller kolla om bebisen är varm/kall eller något skaver eller klämmer. Hjärtegrynet gjorde sällan detta ljudet men jag minns en gång när jag hade honom i selen och satte mig på huk för att ta på skorna. Då hörde jag mycket tydligt: Hehhheh och insåg att jag klämt hans fot mellan mitt lår och min mage. Lilla hjärtat gör detta ljud betydligt oftare och verkar över lag mer missnöjd när något är obekvämt. Blöta blöjor ska bytas direkt och för varmt i vagnen godkännes icke.

Eh – betyder rapa. Lätt att höra har vi tyckt och båda våra barn verkar behöva rapa väldigt ofta. När ljudet kommer håller vi upp bebisen mot axeln och då kommer det tillslut en rap. Ibland får man ju vänta en stund men det funkar alltid tillslut.

Eair – betyder gas i magen och är ett djupare ljud. Man hör liksom att det har med magen att göra. Det är som att bebisen tar i för att få fram det. Mer oklart vad man gör när ljudet kommer men ibland funkar det ju att böja upp benen så prutten kan komma ut. De gånger jag misstolkat och trott att det var mat som krävdes i detta läge har jag verkligen fått veta att så var INTE fallet. När mina barn gjort Eair eller Eh men jag trott att det var Neh blev det bara skrik och viftande små armar vid bröstet. Och tror sjutton det, vem vill äta med en stor rap/fis på tvären?

Jag tycker verkligen det har gjort skillnad att veta om dess reflex-ljud. Då har man liksom en chans att veta vad bebisen menar och gå rakt på orsaken till missnöjdheten istället för att chansa och prova sig fram. Sedan verkar det ta tid att lära sig skilja på dem med Neh, Eh och Heh tycker i alla fall jag att man rätt snabbt kan lära sig. Lilla hjärtat gör exempelvis Eh en del på natten när hon har svårt att somna riktigt gott. Hon ligger och småviftar lite och är inte vaken men inte heller helt avslappnad. Om jag då håller upp henne så hon får rapa blir hon helt lugn efteråt och vi båda kan sova ordentligt. När hon viftar, bökar och gör ljud i sömnen annars har jag svårt att somna ordentligt. Jag är liksom på spänn för att hon ska vakna på riktigt.

Efter ett par veckor börjar ju bebisarna göra lite mer sociala ljud, typ när de ser ens ansikte. Men de allra första veckorna tycker jag att det var endast dessa fem våra barn gjorde. Även nu, när lilla hjärtat är en månad, är det absolut mest reflexljud. Även om vi börjat höra lite Gou och sånt när hon ler mot oss.

Har ni hört era bebisar göra dessa fem ljud?

 

6 tankar om “Bebisens språk

  1. Häpnadsväckande och fullständigt fascinerande! Jäklar om jag hade haft koll på detta tidigare (med tvillingarna), hade säkert underlättat. Skall kolla upp hennes forskning – vilken rolig begåvning att ha fotografiskt minne för ljud. Jag måste genast frälsa världen med denna (för mig) nya forskning, haha!

  2. Hm, efter en snabbkoll verkar det som att det inte bygger på någon egentlig forskning. Men hur som helst intressant uppslag för vidare undersökning.

  3. Visst är det fascinerande? 🙂 Vi fattar inte varför de inte lär ut detta på BB men kanske är det för att det inte finns nån riktig forskning, precis som du säger. Har för mig att hon provat ljuden på 1000 bebisar från olika länder, visst var det det de sa på Oprah? En film finns med där hennes son pratar. (finns på youtube om man letar lite)

  4. Kan nog vara för att det inte är evidensbaserat efter konstens alla regler (trots 1000 bebisars hjälp) – men bara idén i sig kan ju vara värdefull: utgå ifrån att vissa ljud betyder särskilda saker och försöka lära sig lyssna bättre! Inte utgå ifrån att skrik är skrik och så gissa sig till problemet så som man ofta gör. Jäkligt intressant.

  5. Pingback: Tips om bebisen har ont i magen | Händelsevis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s