Vårens klädbudget

Jag har bestämt mig för att prova en årsbudget för mina kläder. 8000 kr har jag gett mig själv, 4000 nu under vår/vintern och ytterligare 4000 kr till sommaren. (1 juli har jag fört in dem i budgeten)

Jag har redan använt en betydande del av de 4000. Såhär har de fördelats:

375 kr – blå balklänning tänkt för ett festligt tillfälle. Nu har tillfället kommit och gått och klänningen har jag inte sett till. Jag köpte den på ebay så det var ju helt klart en chansning men jag är ändå lite besviken att den inte hann hit. Jag har inte bestämt mig för vad jag ska göra med den när den kommer, det beror väl på om den passar och hur jag trivs i den. Återkommer i denna följetong.

595 kr – ceris balklänning från second hand affären Da Capo, som fick ersätta den blå på det festliga tillfället. I efterhand är jag väldigt nöjd med hur det blev. Jag kände mig jättefin i den cerisa och den sitter som en smäck. Hoppas att den kommer till användning fler gånger.

595 kr – svart långklänning från samma affär. När jag letade balklänning hittade jag också den perfekta svarta långklänning jag behöver i mitt yrke. Jag har letat så smått i flera år men aldrig blivit nöjd innan. Jag hoppas att den här klänningen ska följa mig länge. Dessutom kändes det bra att hitta den på second hand, inte bara för priset utan också för miljön.

178 kr – beige stickad vardagströja, också från Da Capo. Redan en favorit! Nu har jag lärt mig vilka färger jag ska leta efter och vilken stil som jag känner mig bekväm i. Den här tröjan matchar till nästan allt i min garderob och jag har haft på mig den i alla fall varannan dag sedan jag köpte den.

65 kr – vit kort kofta med guldiga prickar i någon slags ullblandning. Jag såg den i Myrornas skyltfönster och förälskade mig direkt. Den är precis så perfekt som den låter och matchar till nära nog allt i min garderob.

45 kr – grå vardagskjol i jeanstyg med små prickar, som jag hittade på Myrorna när jag provade guldprickskoftan. Kompletterar min kjolsamling fint och ger mig lite variation nu när jag knappt har några byxor kvar.

595 kr – Bh från Wonderbra som jag skulle ha under balklänningen. Men det funkade ju inte alls. Visst, ska jag bara snygg-gå och sitta fint kanske den sitter uppe, en timma typ. Men när jag lyfter upp min son, tar på mig skorna, lyfter armarna över huvudet, jaa, lever som vanligt helt enkelt, så åker den ned! Vilken skräpgrej. Som tur var kunde jag lämna tillbaka den igen så detta är egentligen inte någon utgift längre.

901 kr – två par skor (svarta ballerina och rosa sneakers) som jag köpte på nätet helt i enighet med min garderobsplanering. Nu har jag gått i dem hemma ett par dagar och lutar åt att skicka tillbaka dem igen. Jag har blivit väldigt kräsen har jag kommit på. När jag nu vet att jag bara har 4000 kr innan juli så vill jag att allt jag köper ska vara perfekt. Annars kan jag handla något roligare för pengarna. Jag vill ju gärna ha ett par ballerina till sommaren och ett par sneakers till våren men det blir nog inte dessa ändå.

Summa: 3303 kronor. När jag räknat bort bh och skor blir det istället 1853 kronor vilket ger mig 2147 kronor kvar att spendera under våren.

Min plan är att köpa:

Skor (ballerina, sneakers eller lätta vårkängor) för totalt 900 kr.

En ny bikini (alla de gamla är helt fel i storlek nu efter amning, det var illa redan i somras och det blir inte bättre av att allt är slitet och gammalt) för 600 kr. Ska kolla när Freya kommer med årets kollektion, har varit sugen på en från dem i åratal nu men alltid varit för sent ute. Men jag menar, i år tänker jag på detta i februari! Då bara måste jag ju hinna i tid innan allt är slut.

Se över underkläder/strumpbyxor. Nu gäller det att inte bli kaxig. Jag har inte köpt några nya underkläder, strumpor eller strumpbyxor på flera år. När jag sliter så mycket på mitt befintliga förråd kommer det ju förr eller senare att ta slut. Jag tänker att kanske måste det finnas kvar lite pengar här om det blir kris. 300 kr kan jag tänka mig att jag behöver.

Det ger mig 347 kronor kvar att spendera på plötsliga fynd! Jag ska givetvis inte börja köpa massa dumma, onödiga grejer igen utan hålla fast vid min plan och mina nya insikter om färg och stil. 347 kronor kan man få ganska mycket för på typ Myrorna. Eller så kan det bli något från Earth and More, dit vill jag gärna gå i sommar, de brukar ha bra kvalitetsgrejer. Till exempel så kommer min alltiallo-klänning därifrån. Kan jag hitta en till, lika bra klänning så kan det lätt vara värt att lägga pengar på den.

Jag har också lovat mig själv att jag ska sticka en marinblå kofta. Men frågan är om materialpengarna ska tas från klädkontot? Där har jag inte bestämt mig än. Kanske är det vettigt att räkna det på samma eller så tar jag det från mina ”fickpengar”. Jag budgeterar 300 per månad nu för oförutsedda utgifter, pysselgrejer, allt övrigt som är svårt att föra in på någon annan post. 300 kronor behövs nog för garnet så i sådana fall måste hela fickpengsbudgeten gå till koftan en månad. Hmm, vi får se. För övrigt börjar det bli dags för ett nytt budgetinlägg här på bloggen. ”Vår budget” är fortfarande det mest klickade inlägget här och den börjar bli riktigt inaktuell. Nåja, det kommer snart.

Har ni någon klädplan eller budget för våren?

 

 

19 tankar om “Vårens klädbudget

 1. Nja, jag gick till favoritbutiken (http://www.karinsommare.se/ men hon har andra grejor i de fysiska butikerna än i webbutiken också, SÅ värt att åka!) och brände rejält på deras januarirea, precis som jag planerat sen köpstoppet i augusti. Nu behöver jag inget mer, det är faktiskt så jag ska rensa lite ytterligare i garderoben. Till sommaren kanske det behövs nån topp, om det inte är så att jag bytt storlek radikalt. I övrigt: nu väntar jag på hennes rea i augusti. :p

 2. Men det är ju perfekt! Två gånger om året frossa i din favorit-rea! Det skulle jag säga är en jättebra garderobsplanering. Om jag bara kunde bli lojal nog att skaffa mig ett favoritmärke kanske jag också skulle göra så. Min mamma handlar nästan allt på Earth and More nu, hon är där en gång varje sommar och då kan hon shoppa loss eftersom hon inte shoppar något resten av året. Dessutom tenderar allt att matcha när det kommer från samma ställe. Säkert en fördel för dig också med med din sömmare? 🙂

 3. Kajsa har inte bara ett märke. Naturligtvis har hon mycket av sin egen design, men hon har några andra kvalitetsmärken också. Trikå från Kanok är fantastisk, och sidentunikor och klänningar från Grizas helt magiska. För att inte tala om merinoullssjalarna från Italien, de är to die for.

  Och ja, det blir en väldigt harmonisk garderob av det, även om det inte är ett och samma märke.

 4. Kollade runt lite i webbshoppen nu och förställde mig din stil 🙂 Väldigt mycket fint hittade jag! Som den korta svarta koftan med mysiga ärmar och knappar. Med sidenbyxor och färgglatt linne under. Vad tror du?

 5. Så spännande med din klädbudget! Jag har också tänkt ha en budget men jag har inte kunnat bestämma mig om beloppet…! Vet du, jag känner att jag har också blivit väldigt kräsen efter vårt klädköpstopp! Nu provar jag ordentligt och det är ofta som jag går ut ur affären tomhänt. Jag provade t ex ett par vinterskor som jag spanat på länge men när jag provade dem i butiken (ivrigt påhejad av två butikspersonal) så kände jag att de inte var rätt för mig. Det kändes skönt att tacka nej, jag kan tycka att det känns svårt ibland om man har provat en lång stund och engagerat personalen och sen inte köper något… men nu ska jag inte tänka så! Två veckor senare hittade jag ett par andra skor som jag verkligen gillade och då slog jag till. Kram Eva Maria

 6. Sådär är det för mig med! Har jag varit en ”jobbig” kund har jag svårare att inte köpa något. Men nu är jag ju nästan alltid en jobbig kund som ställer massa frågor om miljöansvar, kemikalier och arbetsförhållanden som dessutom inte köper så ofta.

  Nu när jag bara har 8000kr på hela året känns det ju inte aktuellt att ”snällköpa” något alls längre!

  8000kr var förresten bara nått jag drog till med. Jag har ingen aning om om det är alldeles för lite eller för mycket. Men är det fel får jag justera till nästa år tänker jag 🙂

 7. Pingback: Rags to riches | Händelsevis

 8. Smart med budget! Då måste man verkligen prioritera. Nu köper jag sällan nya kläder längre, det blir mest secondhand. Men det vore intressant att kolla hur mycket jag faktiskt spenderar på kläder och skor.

 9. Ja, så är det ju för mig med, men jag har använt det som ursäkt (”det är ju ändå second hand, det är inte så dyrt”) lite för mycket. Nu ska jag vara hårt och hålla mig till budgeten även om det är second hand eller till något fint ändamål pengarna går. 8000kr på ett år är ändå ganska mycket, det borde gå!

  Berätta gärna vad du kommer fram till om du börjar räkna 🙂

 10. Ah, vilken smart plan! Gillar den skarpt. Vet man vad man har att röra sig med blir man ju per automatik mer kräsen, känns väldigt ”hejdå alla impulsköp”. Något sånt här kanske jag ska börja med själv…

 11. Ja, det har hittills fungerat riktigt bra! Jag blir, som du säger, mer kräsen och lämnar tillbaka om det inte känns helt rätt eller sitter illa. Dessutom har jag nu alltid pengar till det jag vill köpa! Hurra! Innan var det slut när jag väl tog tag i att handla det där jag tänkt (typ bikini och sneakers) Eller så blev jag dumsnål och tänkte att jag skulle spara in på allt. Nu vet jag att jag har mina 4000 :- per halvår, då kan jag faktiskt köpa den där bikinin tillslut! Perfekt! Berätta gärna hur det går för dig om du börjar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s